Ιστορία - Εθνικά Θέματα
11 Φεβρουαρίου, 2021

Σαν σήμερα εκοιμήθη ο αγωνιστής Επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης

Διαδώστε:

Ο Iεράρχης του Μακεδονικού Αγώνα και του αντάρτικου του Πόντου, Γερμανός Καραβαγγέλης, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου. Ένας Επίσκοπος και μαχητής-αγωνιστής. Σαν Μητροπολίτης Καστοριάς οργάνωσε ένοπλα σώματα με εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Υπήρξε από τις κύριες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα. Με απαίτηση της Οθωμανικής κυβέρνησης εκδιώχθηκε από την Καστοριά και τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Αμάσειας του Πόντου με έδρα την Σαμψούντα. Δημιούργησε και εκεί ένοπλες ομάδες από Έλληνες και Αρμένιους, ανέπτυξε έντονη δράση δημιουργώντας σχολεία και ένοπλες ομάδες κατά Τούρκων ατάκτων που λυμαίνονταν την περιοχή. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1924 ο Γερμανός Καραβαγγέλης τοποθετήθηκε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βιέννη. Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1935, πάμφτωχος.

Το «Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου» από κοινού με την «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών» επιχορήγησαν τη μεταφορά των οστών του με τιμητική συνοδεία αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Καστοριά, όπου και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη κάτω από τον ανδριάντα του.

Απόσπασμα από τη διαθήκη του Γερμανού Καραβαγγέλη

«Η κηδεία μου θα γίνει στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, με ένα μόνο Ιερέα χωρίς διάκονο.
Δεν δέχομαι δε στη κηδεία μου, ούτε αντιπρόσωπο του κράτους, ούτε της εκκλησίας, εάν τυχόν ήθελαν αναμνησθή μετά θανάτου τας Εθνικάς μου υπηρεσίας.
Δεν χρεωστώ εις κανέναν ουδέν όβολον, εις το Έθνος προσέφερα ότι ήτο δυνατόν ως Ιεράρχης του ’21…»

Σήμερα κατάντησα να περιφέρομαι σχεδόν άνεργος σε ερείπια, εξόριστος από την Καστοριά, από την Αμασεία, από την Κωνσταντινούπολη, αφού γλίτωσα πολλές φορές το μαρτυρικό θάνατο στη Τουρκία και τελικά εξόριστος και από την Ελλάδα.

Γερμανός Καραβαγγέλης, Διαθήκη, Απομνημονεύματα

Πηγή: Εστία Νέας Σμύρνης

Διαδώστε: