20/01/2023 20/01/2023 Το απόγευμα της Πέμτπης, στο επ’ ονόματι του Αρτινού Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς, στην Άρτα, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης, π. Άνθιμος Γιάννης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος τόνισε, πως “διά της μετανοίας...
20 Ιανουαρίου, 2023 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 - 10:04

Εορτασμός Νεομάρτυρος Ζαχαρίου στην πατρίδα του, την Άρτα

Διαδώστε:
Εορτασμός Νεομάρτυρος Ζαχαρίου στην πατρίδα του, την Άρτα

Το απόγευμα της Πέμτπης, στο επ’ ονόματι του Αρτινού Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς, στην Άρτα, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης, π. Άνθιμος Γιάννης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος τόνισε, πως “διά της μετανοίας νικάται ο θάνατος”.

Ο βίος του Αγίου

Ο Νεομάρτυς Ζαχαρίας καταγόταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στις Παλαιές Πάτρες όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Έτσι, αφού ήλθε σε μετάνοια, βρήκε κάποιο πνευματικό στον οποίο εξομολογήθηκε το αμάρτημα της εξωμοσίας του και ζήτησε την ευλογία να πορευθεί προς το μαρτύριο.

Ο πνευματικός, φοβούμενος μήπως ο Μάρτυρας δειλιάσει κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, τον απέτρεπε. Τότε ο Άγιος αποκρίθηκε στον πνευματικό και του είπε: «Έχω τόση δίψα να βασανισθώ για τον Χριστό, όπου επιθυμώ να λάβω, αν ήταν δυνατόν, και περισσότερα βασανιστήρια, από αυτά που μου ανέφερες». Προ των λόγων αυτών της δυνάμεως της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό, πνευματικός μετέδωσε τα Άχραντα Μυστήρια στον Άγιο και τον ευλόγησε.

Ο Άγιος πήγε στο εργαστήριό του, πούλησε όλα του τα υπάρχοντα τα οποία έδωσε ελεημοσύνη στους πτωχούς και παρουσιάσθηκε στον κριτή, ενώπιον του οποίου ομολόγησε στην πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες, εκείνος επέμενε σθεναρά στην ομολογία του. Έτσι τον έκλεισαν στην φυλακή και τον βασάνισαν επί πολλές ημέρες. Εκείνος υπέμεινε τα φρικτά μαρτύρια με πνευματική ανδρεία και αξιοθαύμαστη καρτερία, για να παραδώσει το πνεύμα του το 1782 μ.Χ.

Η τοπική Εκκλησία της Άρτας εορτάζει την μνήμη του και εικόνα του φυλάσσεται στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών, αφού ο Άγιος εργάσθηκε εκεί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων