24/09/2020 24/09/2020 Το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, που στεγάζεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τιμά τον Άγιο του οποίου φέρει το όνομα αύριο και μεθαύριο με την ευκαιρία της εορτής του στις 26 Σεπτεμβρίου. Η πανήγυρη θα αρχίσει αύριο το απόγευμα στις 6.30 με τον Αρχιερατικό εσπερινό (25 Σεπτεμβρίου), ενώ την κυριώνυμο ημέρα...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 13:50

Το Πνευματικό Κέντρο της Μητρ. Άρτης γιορτάζει τον Άγιο Ιωάννη τον θεολόγο

Διαδώστε:
Το Πνευματικό Κέντρο της Μητρ. Άρτης γιορτάζει τον Άγιο Ιωάννη τον θεολόγο

Το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, που στεγάζεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τιμά τον Άγιο του οποίου φέρει το όνομα αύριο και μεθαύριο με την ευκαιρία της εορτής του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η πανήγυρη θα αρχίσει αύριο το απόγευμα στις 6.30 με τον Αρχιερατικό εσπερινό (25 Σεπτεμβρίου), ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου. Το απόγευμα της 26ης θα τελεστεί και το μυστήριο του ιερού ευχελαίου. 

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου – Πνευματικό Κέντρο

Στο «Ιστορικόν Δοκίμιον περί Άρτης και Πρεβέζης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου διαβάζουμε για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου: «Ἐν τῇ συνοικίᾳ Ἐβραϊκὰ ἀνηγέρθη κατὰ τὴν δεκάτην ὀγδόην ἑκατονταετηρίδα Ἱερὸς Ναὸς τοῦ Ἀποστόλου καὶ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, καὶ ηὐξήθη ἐπὶ τῶν ὑπογείων καὶ βεβυθισμένων αὐτοῦ βάσεων διὰ πελωρίων ἄνευ ἀσβέστου λίθων ἐκτισμένων, ἀρχαιοτάτου Ναΐσκου, ὅστις ἀνεπηρέαστος διαμείνας τῷ 1821 καὶ ταπεινῶς ἐπισκευασθείς, καὶ πάλιν μικρὸν ὑπομείνας τῷ 1854, ἀνεκαινίσθη ἐκ βάθρων περικαλλέστατα παρὰ τῶν φιλοχρίστων ἐνοριτῶν ὁ νῦν ὁρώμενος ἐν ἔτει 1859 Ἰουνίου 1, καὶ μετὰ διετίαν, τῷ 1861 Σεπτεμβρίου 10 ἐνεκαινιάσθη. Κέκτηται ὁ Ναὸς οὗτος ἐνοριτῶν οἰκίας 47 καὶ ἱερέα ἕνα…»

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, μνημείο μεταβυζαντινής εποχής, υπήρξε επί σειρά ετών παρεκκλήσιον της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Άρτης. Με την υπ᾽ αριθμ. 19/26-9-1977 πράξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ανωτέρω ενορίας, ο ιερός ναός παραχωρήθηκε δωρεάν στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης για την εκπλήρωση των Θρησκευτικών, πνευματικών και φιλανθρωπικών σκοπών αυτής. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά στις 3 Μαΐου 1968, τις οποίες ανέλαβε να επιδιορθώσει ο νεοσύστατος τότε θρησκευτικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Σύμφωνα με την ίδια τη Μητρόπολη, η τελευταία ανακαίνισή του έγινε το 2011, παράλληλα με τις εργασίες ανακαίνισης του Πνευματικού Κέντρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων