01/10/2021 01/10/2021 Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, η πρώτη για το νέο εκκλησιαστικό έτος Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Κατά την έναρξη της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχήθηκε για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον...
01 Οκτωβρίου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2021 - 8:47

Γενική Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Αιτωλίας

Διαδώστε:
Γενική Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Αιτωλίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, η πρώτη για το νέο εκκλησιαστικό έτος Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά την έναρξη της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχήθηκε για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον ομιλητή πρωτοπρ. Χριστοφόρο Χρόνη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Ζευγαρακίου, Δρ. Θεολογίας – διδάσκοντα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ενορία ως χώρος ποιμαντικής στήριξης παιδιών και εφήβων».

Ο εισηγητής έδωσε αρχικά τον ορισμό της Ενορίας και στη συνέχεια τον σκοπό της που είναι «ο αγιασμός και η θέωση των μελών της». Παρουσίασε το έργο που αναπτύσσει μια Ενορία, η οποία εκτός από το κατεξοχήν έργο της (το λατρευτικό και λειτουργικό), επιβάλλεται να επεκταθεί και σε άλλους αναγκαίους τομείς για τους πιστούς (κηρυκτικό, κατηχητικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, κ.λπ.). Κατόπιν, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάπτυξη του νεανικού ενοριακού έργου, έναν ευαίσθητο και δύσκολο τομέα, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από την πλευρά των ποιμένων της Εκκλησίας ώστε να αγγίξουν τις ευαίσθητες παιδικές και νεανικές καρδιές. Ο π. Χριστοφόρος, μέσα από την επιστημονική του εξειδίκευση και την ποιμαντική του εμπειρία, παρουσίασε τα απαραίτητα προσόντα του ποιμένα και τις κύριες παιδαγωγικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το έργο του, ενώ ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε σε ενδεικτικές νεανικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια Ενορία.

Στη συνέχεια, ο π. Χριστοφόρος, ως συνεργάτης του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσίασε στους Κληρικούς τα είκοσι νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος, τα οποία προσφέρουν πολλές επιμορφωτικές δυνατότητες προς τους ιερείς της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ιερέων και Μητροπολίτου, περί νεότητος και κατηχήσεως, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη του νέου κατηχητικού έτους, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους ιερείς, αλλά κυρίως προς εκείνους που διακονούν ιδιαιτέρως τον τομέα της νεότητος.

Όλοι οι Κληρικοί παρέλαβαν την Εγκύκλιο του Μητροπολίτου για την έναρξη του κατηχητικού έτους, η οποία θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την ερχομένη Κυριακή, παραλαμβάνοντας μαζί και την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον τρόπο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας και διαφυλάξεως από την διασπορά του κορωνοϊού που θα τηρούνται κατά τη λειτουργία των Κατηχητικών σχολείων και των ενοριακών δραστηριοτήτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων