06/01/2022 06/01/2022 Τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εόρ­τασε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος διατελεί χρέη τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που έκανε την ακολουθία στην περίφημη Λιμνοθάλασσα της ηρωικής...
06 Ιανουαρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2022 - 19:01

Ιερόθεος για Θεοφάνεια: Μια ευλογημένη ημέρα παρά την θλίψη από την εκδημία του Μητροπολίτη

Διαδώστε:
Ιερόθεος για Θεοφάνεια: Μια ευλογημένη ημέρα παρά την θλίψη από την εκδημία του Μητροπολίτη

Τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εόρ­τασε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος διατελεί χρέη τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που έκανε την ακολουθία στην περίφημη Λιμνοθάλασσα της ηρωικής και Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου και ευχήθηκε να αισθανόμαστε όλοι την αγάπη του Θεού Πατέρα και της Εκκλησίας.

Aρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία της δεσποτικής εορτής και ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός τού Ιερού Ναού. Παρέστησαν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η Αντιπερι­φερειάρ­χης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, πολλοί αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι τού Στρα­τού, της Αστυνομίας, τού Λιμενικού, της Τροχαίας, της Πυροσβε­στικής.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ερμήνευσε μια φράση από τα τροπάρια των Αίνων, πού συνέγραψε ο άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κων­σταν­τινουπόλεως: «Επίγειον το φαινόμενον καί υπέρ τούς ουρανούς το νοούμενον». Είπε ότι άλλο είναι το φαινόμενο και άλλο είναι το νοούμενο. Το φαινόμενο είναι αυτό πού βλέπουν οι αισθήσεις, άλλωστε η φαινομενολογία μελετά τα φαινόμενα – πράγματα πού γίνονται αντιληπτά ενσυνείδητα διά των αισθήσεων, ενώ το νοούμενο είναι το εσωτερικό, το βάθος των γεγονότων. Το φαινόμενο είναι ότι ο Χριστός ως άνθρωπος πήγε στον Ιορδάνη ποταμό, ενώ το υπέρ τούς ουρανούς νοούμενο είναι ότι αυτός είναι Αυτός ο Θεάνθρωπος Χριστός και εκεί αποκαλύφθηκε το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Το φαινόμενο είναι ένα απλό νερό στην κολυμβήθρα, ενώ το υπέρ τούς ουρανούς νοούμενο είναι ότι είναι αγιασμένο νερό από το Άγιον Πνεύμα και γίνεται καθάρσιο των ψυχών.

Κατέληξε ότι, δυστυχώς, οι άνθρωποι βλέπουν τα πάντα εξωτερικά, αισθησιοκρατικά, κατά το φαινόμενο, ενώ μέσα στην Εκκλησία βιώνουμε το μυστήριο της σωτηρίας, η Εκκλησία είναι ο χώρος τού μυστη­ρίου.

Στην συνέχεια, χωρίς πομπή, ο Σεβασμιώτατος, με τον Πρωτο­σύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τούς Ιερείς, τούς Διακόνους, τούς άρχοντες τού τόπου και τον λαό μετέβη στο λιμάνι όπου έριξε τον Τίμιο Σταυρό στην Λιμνοθάλασσα τού Μεσολογγίου και σε εκείνον πού «έπιασε» τον Σταυρό έδωσε έναν χρυσό Σταυρό, όπως επίσης έδωσε δώρα σε όλους τούς κολυμβητές.

Εκεί ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά με φώτιση από τον Θεό, εξέφρασε την χαρά του πού έκανε την ακολουθία στην περίφημη Λιμνοθάλασσα της ηρωικής και Ιεράς Πόλεως τού Μεσολογγίου και ευχήθηκε να αισθανόμαστε όλοι την αγάπη τού Θεού Πατέρα και της Εκκλησίας.

Σε δηλώσεις σε τοπικούς δημοσιογράφους εξέφρασε την συγκί­νησή του που αξιώθηκε από τον Θεό να λειτουργήσει αυτήν την ημέρα στο Μεσολόγγι, όπου διακόνησαν ως Μητροπολίτες οι αείμνηστοι Ιερόθεος, του οποίου το όνομα φέρει, Θεόκλητος και Κοσμάς, και όπου υπηρέτησε ως Πρωτο­συγ­κελλος ο γέροντάς του άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης.

Τόνισε ότι εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε, αλλά η Εκκλησία μένει στους αιώνες. Όπως του έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, “η Εκκλησία ομοιάζει με ένα τρένο που τρέχει συνεχώς, σε κάθε σταθμό κατεβαίνουν και ανεβαίνουν άνθρωποι, αλλά η Εκκλησία πορεύε­ται. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλη­σία. Ήταν πράγματι μια ευλογημένη ημέρα, παρά την θλίψη από την εκδημία τού Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά”.

Δεῖτε τό κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου

Δεῖτε τίς δηλώσεις τοῦ Μητροπολίτου 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων