04/01/2022 04/01/2022 Ολοκληρώθηκε προ ολίγου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, ο οποίος άφησε το πρωί της Δευτέρας την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Της εξοδίου ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου...
04 Ιανουαρίου, 2022 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2022 - 20:25

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας

Διαδώστε:
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, ο οποίος άφησε το πρωί της Δευτέρας την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Της εξοδίου ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Της Ευγενίας Δίτσα

Παρέστησαν ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου εκφώνησε επικήδειο ο Αρχιγραμματέας της, Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος Θεοχάρης. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, μιλώντας για τον άοκνο εργάτη του Ευαγγελίου, είπε μεταξύ άλλων: «Εσίγησε το γλυκό στόμα του σεπτού και ταπεινού Ιεράρχου», που «μετέβη στην όντως ζωή». «Ποικίλο το έργο του: ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, αντιαιρετικό. Κεντρικός τομέας, όμως, της προσφοράς του ήταν ο νεανικός τομέας».

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος έκανε μια μικρή αναφορά στο βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη, ενώ μίλησε για το πώς ανήλθε στον μητροπολιτικό θρόνο της Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη θέση του γέροντά του, μη θαμπωμένος από τη δόξα του αξιώματος, αλλά θεωρώντας τη Μητρόπολή του ως τόπο διακονίας Ιησού Χριστού, ένα νέο στάδιο αγώνος για τον ίδιον. Ο Επίσκοπος είπε, ακόμα, ότι ο μακαριστός αγαπούσε τον μοναχικό βίο, γνώριζε δε ότι ο Επίσκοπος όσο και να θέλει δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του. «Υποδειγματικός ιερουργός, λειτουργούσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Ήταν ευγενής, καλλίφωνος και γνώριζε την ψαλτική τέχνη». «Τα πνευματικά του τέκνα θεωρούν ότι η ευχή που έκανε στον ενθρονιστήριο λόγο του να ομοιάσει στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό εκπληρώθηκε», είπε ο Θεοφιλέστατος, συμπληρώνοντας ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς πτωχός ξεκίνησε, πτωχός συνέχισε και πτωχός απέθανε. «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς διέρχεται σήμερα εκ του θανάτου στην ζωή», είπε προς το τέλος της ομιλίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, άνοιξε την ομιλία του, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με τη φράση: «Εμείς οι χριστιανοί δεν μιλάμε για θάνατο, αλλά για κοίμηση και ύπνο», εξηγώντας την μέσω του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι όλος ο βίος του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά χαρακτηριζόταν από χαρμολύπη, ενώ είπε ότι μεγάλωσε στην οικογένεια του π. Ευστρατίου Παπαχρήστου, που ζούσε όπως ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς, καθώς ήταν ιδιαίτερα φιλακόλουθος.

«Η έξοδος της ψυχής είναι τοκετός» είπε ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για τον θάνατο θεολογικώς. «Ο μακαριστός διακόνησε μέχρι τέλους τα μέλη της οικογένειάς του, που είχαν πρόβλημα τύφλωσης. Εβάδισε στη ζωή του τη στενή και τεθλιμμένη οδό, εσήκωνε τον σταυρό του με χαρά, ηγάπησε την εκκλησία καθ’ υπερβολήν, ευφράνθηκε με το ιερό θυσιαστήριο…», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι αν και είχαν κάποιες διαφωνίες τους ένωνε η αγάπη τους για τον Χριστό.

Έπειτα, με απόλυτο σεβασμό, αγάπη, αλλά και εκφράζοντας τη μεγάλη τους πίστη, χαιρετισμό απηύθηναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Λύρος, που είχε την τύχη να συμβουλεύεται τον μακαριστό Μητροπολίτη από πριν εκλεγεί δήμαρχος. Τέλος δε μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος ευχαρίστησε τον μακαριστό εκ μέρους όλων των ιερέων της Μητροπόλεως για τα 50 συναπτά έτη διακονίας του σε αυτά τα μέρη, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια.

Η ταφή

Η εξόδιος γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπομένων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ενώ η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη θα γίνει μετά την κηδεία, κατόπιν δικής του επιθυμίας, στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδας. Τις δέουσες τιμές απέδωσε προ της εξοδίου άγημα του Στρατού.

Η σορός του μακαριστού έφτασε χθες αργά το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου βρέθηκε κλήρος και λαός για να υποδεχθεί το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχη, που τόσο αγαπήθηκε για την ταπείνωση, την αγάπη και την απλότητά του.

Πιστοί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό φώναζαν «άξιος!», «άγιος!» και «αθάνατος» στη θέαση του σκηνώματος.

Στην υποδοχή του σκηνώματος ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ σήμερα εκπροσωπεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΊΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν με covid.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα στον Ευαγγελισμό διασωληνωμένος, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχε υποβληθεί σε τραχειοστομία. Μετά από 25 ημέρες στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού αποσωληνώθηκε, αλλά η κατάσταση του ήταν κρίσιμη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν ένα ιδιαίτερα βαρύ περιστατικό, αφού η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και με άλλα νοσήματα.

Η νόσος του είχε δημιουργήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες του επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξίας ope.gr, ο μακαριστός υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και οι γιατροί είχαν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή κάτι το οποίο δεν κατέστη πλέον δυνατό με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 5 το ξημέρωμα της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου.

Να θυμήσουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης δεν είχε εμβολιαστική κάλυψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε στο σπίτι του, ενώ είχε κορωνοϊό, με τη νοσηλευτική φροντίδα νεαρής νοσοκόμας, ανηψιάς του, και τη συμβουλευτική φροντίδα γιατρού από τον Βόλο, την οποία ελάμβανε τηλεφωνικά.

Μετά από επιμονή των συνεργατών του από τη Μητρόπολη και των πνευματικών του παιδιών τελικά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, αλλά ήταν πια αργά, αφού είχε υποστεί βλάβες ο οργανισμός του, που του δυσχέραιναν την κατάσταση.

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί πένθιμες καμπάνες από τους Ιερούς Ναούς του Αγρινίου ανήγγειλαν την τραγική εξέλιξη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρός Κοσμᾶς (Παπαχρήστου) γεννήθηκε στή Σκουτεσιάδα Ἀγρινίου τό ἔτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Ἐπιστῆμες στό Πάντειο Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν καί Θεολογία στό Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καί ἔλαβε τό πτυχίο καί τῶν δύο Σχολῶν.

Χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος ἀπό τόν Μακαριστό Μητροπολίτη Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρό Θεόκλητο τό ἔτος 1974. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας γιά περισσότερα ἀπό τριάντα χρόνια καί ἀνέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας χειροτονήθηκε στίς 8 Ὀκτωβρίου 2005.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ θά ψαλεῖ τήν Τρίτη 4 Ἰανουαρίου 2022 στίς 3.00 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, μέ τήν ἀκριβῆ τήρηση ὅλων τῶν προβλεπομένων διατάξεων γιά τήν ἀποφυγή διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ.

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας ὡρίσθη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος θά ἐκπροσωπήσει καί τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

«Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας, αναγγέλλει την κοίμηση του Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο (Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022) και ώρα 15:00’.

Κατά την διάρκεια των ακολουθιών θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Διαβάστε επίσης: Υποδοχή του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας στο Μεσολόγγι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων