15/05/2022 15/05/2022 Η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό της Πατρίδας μας το Σάββατο 14 Μαΐου 2022. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός εσπερινός. Για τα «Ελευθέρια» προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στις...
15 Μαΐου, 2022 - 11:19
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2022 - 11:23

Η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της

Διαδώστε:
Η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της

Η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό της Πατρίδας μας το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός εσπερινός.

Για τα «Ελευθέρια» προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στις εκκλησιαστικές τελετές οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Σισανίου κ. Αθανάσιος και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Λίγο πριν το τέλος της Ακολουθίας μίλησε επίκαιρα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό αγαθό της ελευθερίας, αλλά και στην μακρά ιστορία της Αλεξανδρούπολης.

Αμέσως μετά κλήρος και λαός, περιστοιχίζοντας την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, εξήλθαν του Ιερού Ναού και λιτάνευσαν την περικαλλή εικόνα στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Το πρωί της 14ης Μαΐου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Την πανηγυρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Γιάννης Ζαμπούκης (Διαβάστε την ομιλία εδώ).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή τις Εορταστικές Εκδηλώσεις βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων.

Στη Λεωφόρο Βασιλέως Αλέξανδρου (παραλιακή) πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών-σπουδαστών, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Σήμερα ο Ελληνισμός έχει τη σκέψη του στην Αλεξανδρούπολη. Τιμά εκείνους που έδωσαν αγώνες για την Ελλάδα, για τα δίκαια του έθνους μας. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση. Οι Έλληνες επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες, ωστόσο δεν αφήνουμε χώρο ανοιχτό για υποχωρήσεις και για παραχωρήσεις. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα και τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε, ενισχύουμε, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και παράλληλα δίνουμε ισχύ, ενδυναμώνουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δίνουμε δύναμη ακόμα περισσότερο στη στρατιωτική ισχύ, όπως κάναμε πρόσφατα στη Βουλή με την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Δίνουμε στην Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο. Με αίσθημα ευθύνης, εθνικής αυτοπεποίθησης προχωρούμε μπροστά. Είμαστε υπερήφανοι, είμαστε αισιόδοξοι.»

 

Αρχηγός ΓΕΣ: Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά

Τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης και την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, δηλώνοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που είμαι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στον εορτασμό της πόλης. Γιορτάζουμε 102 χρόνια από την απελευθέρωση. Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη προόδευσε και το μικρό χωριό πλέον έγινε μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά και εκπέμπω ένα μήνυμα ετοιμότητας και αξιόπιστης αποτροπής. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας από κάθε απειλή. Άλλωστε, η παρέλαση που είδαμε προηγουμένως, αποδεικνύει το ηθικό που έχει ο ελληνικός στρατός».

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων