26/03/2023 26/03/2023 Δέκα χρόνια (26-3-2013/26-3-2023) συμπληρώθηκαν από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου του Β΄. Ιερό μνημόσυνο τελέστηκε σε όλους τους ναούς στην Αργολίδα. Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος τέλεσε στην Ιερά Μονή Ακάθιστου Ύμνου Αχλαδοκάμπου Άργους (νερά) το δεκαετές μνημόσυνο, στο χώρο όπου έχει ταφεί ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος. Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής...
26 Μαρτίου, 2023 - 12:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 12:53

Δέκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου

Διαδώστε:
Δέκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου

Δέκα χρόνια (26-3-2013/26-3-2023) συμπληρώθηκαν από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου του Β΄. Ιερό μνημόσυνο τελέστηκε σε όλους τους ναούς στην Αργολίδα.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος τέλεσε στην Ιερά Μονή Ακάθιστου Ύμνου Αχλαδοκάμπου Άργους (νερά) το δεκαετές μνημόσυνο, στο χώρο όπου έχει ταφεί ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος.

Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.

Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.

Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή, ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης κυρός Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναούς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.

H επιστροφή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους

Με το που ανέλαβε ως Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Β’, επιθυμούσε να βρει και να φέρει πίσω τα χαμένα λείψανα το Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους. Πράγμα που κατάφερε να το υλοποιήσει το 2009. Τα λείψανα είχαν αφαιρεθεί από το Άργος από έναν Λατίνο επίσκοπο, τον Secuntus Nani, στις 21 Ιανουαρίου του 1421. Αυτός ο Λατίνος τα πήρε με σκοπό να τα προστατέψει από τους Χριστιανούς που είχαν επηρεαστεί από βασκανίες και δεισιδαιμονικά στοιχεία και προέβαιναν σε ακρότητες λατρείας σε λείψανα και εικόνες (π.χ. παρασκευάζανε υγρά με ξύσματα από λείψανα και τα θεωρούσαν φάρμακα.).

Λέγετε μάλιστα από την παράδοση ότι όταν ανοίχθηκε ο τάφος του Αγίου έγινε σεισμός και από τον τάφο έβγαιναν αρώματα. Επίσης καθώς πολλοί πιστοί κατάφεραν να αποσπάσουν τμήμα των οστών, το κομμάτι το οποίο σώθηκε και επιστράφηκε είναι μικρό. O Μακαριστός με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων εντόπισε κάποια στοιχεία για τα λείψανα τα οποία τους οδηγούσαν στον Ναό του Αγίου Μάρκου στην Ρώμη. Όμως μετά από έρευνες αποκαλύφθηκε ότι τα λείψανα του Αγίου δεν ήταν εκεί.

Τεράστιο μέρος των κειμηλίων και των λειψάνων που φυλάσσονταν στον ναό ρίχθηκαν στη θάλασσα. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τελικά οι μελετητές αποκόμισαν πληροφορίες για το πού βρίσκονταν τελικά τα οστά του Αγίου Πέτρου. Οι πληροφορίες αυτές έλεγαν ότι τα λείψανα βρίσκονταν στο ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ρώμη. Οι ειδικοί πήγαν εκεί και έψαξαν τα όλα τα λείψανα του μοναστηρίου. Μόλις τελείωσαν οι έρευνες οι μελετητές δεν βρήκαν τίποτα. Όμως υπήρχε ένα ντουλάπι… Ρώτησαν τους υπεύθυνους για αυτό το ντουλάπι και αυτοί τους απάντησαν ότι το ντουλάπι ήταν κλειστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι δεν είχε χρειαστεί να το ανοίξουν.

Οι απεσταλμένοι ειδικοί άνοιξαν το ντουλάπι την τελευταία ημέρα πριν την αναχώρησή τους. Μέσα σε αυτό το ντουλάπι ήταν για πολλά χρόνια κρυμμένα τα οστά του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους! Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, τον Αύγουστο του 2008, κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι για την επιστροφή των λειψάνων στην γενέτειρά τους, το Άργος! Έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2009, ο κυρός Ιάκωβος Β΄, μετά συνοδείας Μητροπολιτών, υποδέχθηκε γύρω στις 4 το μεσημέρι τα λείψανα του Αγίου στο Άργος. Την ίδια μέρα τα λείψανα τοποθετήθηκαν συμβολικά στον Αρχιερατικό θρόνο και έπειτα σε προσκύνημα δίπλα σε αυτόν στο νότιο τμήμα του ναού. Την επομένη έγινε καταγραφή των λειψάνων και ο Μακαριστός με πρακτικό δώρισε τα λείψανα στην ενορία του Αγίου Πέτρου με την προϋπόθεση να μην φύγουν ποτέ από εκεί.

Τελικά μετά από ένα ατύχημα που είχε, η υγεία του κλονίστηκε, βλέποντας πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δήλωσε παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο τον Ιανουάριο του 2013. Η υγεία του επιβαρύνθηκε όλο και περισσότερο. Στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρέτησε τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβούλεψε, δεν δίστασε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιον Ιερέα.

Μετά από αυτό, ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις, που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίστηκε ακόμα πιο πολύ. Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του έκανε τους θεράποντες ιατρούς του να τον διασωληνώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παρέμειναν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονταν το νοσοκομείο Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, πολιτικοί, απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο ήταν μεγάλο. Καθημερινά στα γραφεία της Μητροπόλεως το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα καθώς όλοι ήθελαν να μάθουν για την υγεία του Ποιμενάρχης τους.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 τα ξημερώματα ο Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος ο Β΄ έφυγε από την ζωή για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας. Μία ημέρα μετά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού ο Μητροπολίτης Αργολίδος αποδήμησε για τον Κύριο.

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων