19/03/2023 19/03/2023 Με λαμπρότητα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής Λειψάνων Αγίου Λουκά του Ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας , τελέστηκε δισαρχιερατική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο Ναύπλιο , Κυριακή 19 Μαρτίου 2023. Η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και από τον...
19 Μαρτίου, 2023 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 - 12:52

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως και Ανακομιδή Λειψάνων Αγ. Λουκά του Ιατρού στην Αργολίδα (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως και Ανακομιδή Λειψάνων Αγ. Λουκά του Ιατρού στην Αργολίδα (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής Λειψάνων Αγίου Λουκά του Ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας , τελέστηκε δισαρχιερατική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο Ναύπλιο , Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.


Η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο .

Στην μεγαλοπρεπή θεία λειτουργία συμμετείχε ο εφημέριος του ναού , π. Δημήτριος Κρουσταλάκης , ο οποίος ευχαρίστησε τους μητροπολίτες και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο Λουκά και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Μίχος. Το Σάββατο 18 Μαρτίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός .

Ο μητροπολίτης Αργολίδας κατά την θεία λειτουργία ευλόγησε τα σταυρολούλουδα , τα οποία συνηθίζεται να δίνονται ως ευλογία στους πιστούς. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί μία ημέρα στην οποία οι πιστοί συνηθίζουν να προσκυνούν τον Σταυρό.

Ο σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Για αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.

Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον Αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της ερευνητικής επιτροπής που ασχολείτο με τη ζωή, τα έργα και τα θαύματα του, και στις 20 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στο Ναό της Αγίας Τριάδας.

Αναφέρεται ότι την ανακομιδή παρακολούθησαν 40.000 άτομα. Λέγεται ότι κατά την ανακομιδή σταμάτησε με θαυματουργό τρόπο αμέσως ο δυνατός άνεμος που φυσούσε εκείνη την ώρα. Επίσης, μαρτυρούνται θεραπείες πασχόντων κατά το τριήμερο μεταξύ 17 και 20 Μαρτίου.

Στις 24-25 Μαΐου 1996 έγιναν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξή του σε άγιο από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου.

Μια μεγάλη και δημοφιλής εορτή του Χριστιανισμού είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Πρόκειται για μια κινητή γιορτή και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία. Δες τι γιορτάζουμε τη μέρα αυτή καθώς και πότε πέφτει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το 2023. Μάθε ποια είναι τα έθιμα, τι τρώμε καθώς και ποιες ιδιαιτερότητες έχει η τέλεση του μυστηρίου στις εκκλησίες τη γιορτή αυτή.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1877 στο Κερτς, στο ανατολικό ακραίο τμήμα της Κριμαίας. Ο πατέρας του, Φέλιξ Στανισλάβοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι (πολωνικά: Feliks Wojno-Jasieniecki‎), ήταν Πολωνός και καθολικός, ενώ η μητέρα του, Μαρία Δημήτριεβνα το γένος Κούντρινα (ρωσικά: Мария Дмитриевна Кудрина‎), ήταν Ορθόδοξη.

Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τους πάσχοντες συνανθρώπους του. Αρχικά τον προσέλκυσε η δράση του κινήματος των Ναρόντνικων, στη συνέχεια όμως απομακρύνθηκε από αυτό και επέλεξε να σπουδάσει ιατρική, την εξάσκηση της οποίας είδε ως πεδίο κοινωνικής προσφοράς. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1898 στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο.

Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Νυμφεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.

Εργαζόταν αδιάκοπα όλη τη διάρκεια της ημέρας επάνω στην επιστημονική του μελέτη, βαθιά προσηλωμένος στο όνειρό του: να σώζει ανελλιπώς ολοένα και περισσότερες ζωές, ανακουφίζοντας τον άνθρωπο από τον πόνο και το κακό.

Στην προσπάθειά του αυτή πολλές φορές έφτανε στην υπερκόπωση, όμως δεν τα παράταγε, αφού αντλούσε δύναμη μέσα από την πολύωρη προσευχή και την του για τον Χριστό. Ο ίδιος υπέστη φοβερά μαρτύρια, φυλακίσεις, εξορίες και διωγμούς εξαιτίας της βαθιάς πίστης και ανυποχώρητης ομολογίας της ορθόδοξης πίστης του μπροστά σε δικαστήρια ή κρατικούς αξιωματούχους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων