15/05/2020 15/05/2020 Για τα νέα μέτρα προστασίας που ισχύουν στους Ιερούς Ναούς μέχρι τις 5 Ιουνίου εξέδωσε εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Ο Σεβασμιώτατος προτρέπει τον Ιερό Κλήρο στην αυστηρή τήρησή τους.  Διαβάστε αναλυτικά:  Πατέρες και Αδελφοί, Στις 12 Μαΐου 2020 δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1816/τ.Β΄/12-5-2020 η υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29519/12-5-2020 Κ.Υ.Α., η...
15 Μαΐου, 2020 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2020 - 12:27

Εγκύκλιος με τα νέα μέτρα προστασίας από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου

Διαδώστε:
Εγκύκλιος με τα νέα μέτρα προστασίας από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου

Για τα νέα μέτρα προστασίας που ισχύουν στους Ιερούς Ναούς μέχρι τις 5 Ιουνίου εξέδωσε εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Ο Σεβασμιώτατος προτρέπει τον Ιερό Κλήρο στην αυστηρή τήρησή τους. 

Διαβάστε αναλυτικά: 

Πατέρες και Αδελφοί,

Στις 12 Μαΐου 2020 δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1816/τ.Β΄/12-5-2020 η υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29519/12-5-2020 Κ.Υ.Α., η οποία αναφέρεται στα νέα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, για το χρονικό διάστημα από 17-05-2020 έως και 05-06-2020.

Εφιστούμε την προσοχή Σας στα παρακάτω και Σας προτρέπομε για την αυστηρή τήρησή τους:

Επιτρέπεται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών με την παρουσία πιστών, υπό την προϋπόθεση τήρησης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη απόσταση (1,5) μέτρου μεταξύ τους. (π.χ. σε Ναό 300 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός ατόμων ορίζεται στα 30 άτομα).

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου θα πρέπει να συγκαλέσει άπαντα τα μέλη του Συμβουλίου σε συνεδρίαση, ώστε να ενημερωθούν για ό,τι ορίζει το Φ.Ε.Κ. 1816/τ.Β΄/12-5-2020 και η παρούσα εγκύκλιος της Μητροπόλεως. Εν συνεχεία θα συνταχθεί πρακτικό το οποίο και θα υπογραφεί από όλα τα μέλη. Επίσης, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να ενημερώσει τους συνεφημερίους και τους διακόνους να προσέλθουν στην ανωτέρω συνεδρίαση.

Υπεύθυνος του Ιερού Ναού είναι ο εκάστοτε εντεταλμένος εφημέριος, ο οποίος οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του Ναού ώστε στα καθίσματα του Ναού να διασφαλίζεται ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός πιστών που εισέρχονται στο Ιερό Ναό, η ως άνω αναλογία πιστών ανά τετραγωνικά μέτρα, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής. Το εξουσιοδοτημένο προσωπικό, που θα έχει ορίσει ο εντεταλμένος εφημέριος (π.χ. επίτροποι, νεωκόροι), θα εφαρμόζει την ευταξία στις εισόδους των Ιερών Ναών, θα ελέγχει τις αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευσή τους στη Θεία Μετάληψη και θα φέρει υποχρεωτικά τα υπό του νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια) καθ’ όλη τη διάρκεια της ακολουθίας. Κρίνεται απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός και η απολύμανση των ιερών εικόνων και όλων των επιφανειών που αγγίζονται από πολλά πρόσωπα.

Στις εισόδους των Ιερών Ναών θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά αντισηπτικά. Η χρήση αντισηπτικού είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους στο ναό και συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας. Οι πιστοί δύνανται, αντί της προσκύνησης των ιερών εικόνων δια των χειλέων, να βάζουν την πατροπαράδοτη μετάνοια μπροστά από τις ιερές εικόνες και να σταυροκοπιούνται.

Ο φυσικός αερισμός των Ιερών Ναών με ανοικτές πόρτες και παράθυρα είναι υποχρεωτικός, τόσο κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ή της Θείας Λειτουργίας, καθώς και για όσο παραμένουν ανοικτοί για την προσέλευση πιστών. Στις εξόδους των Ιερών Ναών θα πρέπει να τοποθετηθούν υποχρεωτικά ειδικοί κάδοι για την απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.

Συνιστάται το αντίδωρο ή ο άρτος να διανέμεται είτε σε χαρτοπετσέτα, είτε σε σακουλάκι στην έξοδο του Ιερού Ναού.

Όσον αφορά στις κηδείες, όπου υπάρχει συμμετοχή και προσέλευση συγγενών και φιλικών προσώπων, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του ιερέα, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του Ιερού Ναού.

Σε περίπτωση τέλεσης ιεροπραξίας, ιερού Μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριο χώρο ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα προστασίας προς αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.
Κατά το χρονικό διάστημα από 17-5-2020 έως και 05-06-2020 απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις στις Ιερές Μονές. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πενήντα (50) άτομα και πάντα με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των μοναχών.

Για μία ακόμη φορά Σας προτρέπομε να ανταποκριθείτε επακριβώς στις ανωτέρω προτροπές και ευχόμαστε πλούσια την χάρη και την ευλογία του Αναστάντος Κυρίου στα πρόσωπα και τις οικογένειές Σας.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω Αναστάντι

Ο Μητροπολίτης

†Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Ανδρέας

 

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων