03/05/2022 05/05/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 30η Απριλίου 2022 στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική)» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου,...
03 Μαΐου, 2022 - 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2022 - 17:44

Επιμόρφωση κληρικών στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου

Διαδώστε:
Επιμόρφωση κληρικών στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την 30η Απριλίου 2022 στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική)» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει τους κληρικούς και κατ’ επέκταση τα λαϊκά μέλη της τοπικής Εκκλησίας του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών, τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό του παρελθόντος Σεπτεμβρίου. Αποτελεί δε συνέχεια της ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας που επέδειξε εξ αρχής προς ανακούφιση των πληγέντων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί το Αρκαλοχώρι λίγες ημέρες μετά τον σεισμό παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και πνευματική στήριξη.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος επευλόγησε τις εργασίες του προγράμματος, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Μακαριώτατος βρίσκεται κοντά στους πληγέντες κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών, ενισχύοντάς τους όχι μόνο υλικά αλλά και πνευματικά.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος στο παρελθόν διακόνησε για δεκατρία χρόνια στην Ι. Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, και αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος π. Γεώργιο Χριστοδουλάκη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Έπειτα, μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική)» και ειδικότερα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στους στόχους του προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στο να μελετήσουν οι κληρικοί τις βασικές αρχές της Ποιμαντικής Θεολογίας, να ενημερωθούν για τις επιστημονικές απόψεις ειδικών, αλλά και θεολόγων, σχετικά με τα σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, ώστε να μπορούν με έναν καίριο και σύγχρονο θεολογικό λόγο να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους πιστούς.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κληρικοί-εξομολόγοι της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν κατά σειρά οι κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρωτ/ρος Βασίλειος Καλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρωτ/ρος Χριστόφορος Χρόνης, Διδάσκων Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., κ. Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρωτ/ρος Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρωτ/ρος Θεμιστοκλής Μουρτζάνος, Δρ. Θεολογίας, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αν. Διευθυντής Ι.Π.Ε., Υπ. Δρ Θεολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού Νομικής.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο π. Θεολόγος θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων