17/09/2022 17/09/2022 Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων Πατριωτών της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. Δοξολογία-Τρισάγιο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο...
17 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:05
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2022 - 18:39

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου στην 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου – “Ένα έγκλημα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορία της Ευρώπης”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου στην 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου – “Ένα έγκλημα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορία της Ευρώπης”

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων Πατριωτών της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. Δοξολογία-Τρισάγιο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Το Ολοκαύτωμα και η Καταστροφή των Χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, διαπράχθηκαν την 14η , 15η & 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Οι διήμερες εκδηλώσεις γίνονται στον χώρο του Πανδημοτικού Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου. Ωστόσο, ο εορτασμός ξεκίνησε προχθές το απόγευμα με πορεία Μνήμης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης Αμιρά (τοποθεσία: Αμπέλια Μελιανών).

 “Οι μνήμες διατηρούνται ισχυρές και η σημαία της δικαίωσης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου δεν θα υποσταλεί μέχρι την τελική δικαίωση”, είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

“Το ολοκαύτωμα και η καταστροφή των χωριών της Βιάννου υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Πρόκειται για μια ιδεοληπτική και ψυχρή σφαγή, που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. Τους ήρωες και τις ηρωίδες που τιμούμε σήμερα, 79 χρόνια ύστερα από το Σεπτέμβρη του 1943.Τα μαρτυρικά χωριά της Βιάννου μας διδάσκουν πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.

Γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα που στιγμάτισε ανεξίτηλα την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου. Οι μνήμες που διατηρούνται ισχυρές από το ιερό Θυσιαστήριο της Βιάννου μας επιβάλλουν την ιστορική υποχρέωση, ότι η σημαία της δικαίωσης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου δεν θα υποσταλεί μέχρι την τελική δικαίωση. Ο μέχρις εσχάτων αγώνας των κατοίκων των χωριών της Βιάννου για την ελευθερία αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας και ψυχικού μεγαλείου, που θα εμπνέει πάντοτε τις νεότερες γενιές”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Από τη μεριά του ο Βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Βιάννος 79η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τους Ναζί! Θυμομάστε και τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι…Για αυτό ο ολοκληρωτισμός δεν περνά! Η Δημοκρατία πάντα νικά!”

“Κανείς μας δεν ξεχνά, καμία και κανένας δεν λησμονείται” δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Κανείς μας δεν ξεχνά τα εγκλήματα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που διαπράχθηκαν την 14η, την 15η και την 16η Σεπτεμβρίου 1943. Τις καταστροφές και τις κτηνωδίες των ναζιστών που βύθισαν στο πένθος τον τόπο μας. Καμία και κανένας δεν λησμονείται. Οι Ηρωίδες και οι Ήρωες πρόγονοί μας, παραμένουν ζωντανοί στην μνήμη μας, παραδείγματα αυταπάρνησης και θάρρους, αποφασιστικότητας και αλτρουισμού. Τους χρωστάμε την ελευθερία μας. Θυμόμαστε, τιμούμε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες καταστάσεις. Αλλά και να αποδοθεί, επιτέλους, Δικαιοσύνη με την ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος καταβολής των Γερμανικών οφειλών και των αποζημιώσεων σε κάθε πληγέντα και στους απογόνους τους. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε, στη μνήμη των προγόνων μας”, τόνισε.

Στο ιστορικό-χρονικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος και Πρόεδρος του συλλόγου Βιαννιτών της Αθήνας ο «Διαβάτης» Γιώργος Στρατογιαννάκης.

Στην συνέχεια, ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους Βιάννου, Ηρακλείου, τον Δήμο Ιεράπετρας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών, των κομμάτων, των Ενώσεων Αποστράτων, Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου-Ιεράπετρας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, του σωματείου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης «Ομάδες Μπαντουβάδων», το γυμνάσιο Βιάννου και του πολιτιστικού συλλόγου Σάρχου.

Στην τελετή κατέθεσε επίσης στεφάνι επταμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτελούμενη από πέντε Έλληνες και δύο Γερμανούς συναγωνιστές στον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Ακολούθησε ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2022:

Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., Σχολείων και Τραπεζών στα διοικητικά όρια του Δήμου Βιάννου

10:00 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων
Προσέλευση επισήμων και Αρχών
Στην επίσημη Δοξολογία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέας

10:30 Τελετή στο Πανδημοτικό μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών
Προσέλευση επισήμων και Αρχών
Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα
Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον κ. Στρατογιαννάκη Γεώργιο, εκπαιδευτικό – φιλόλογο και Πρόεδρο του Συλλόγου Βιαννιτών της Αθήνας ο «Διαβάτης»
Προσκλητήριο Νεκρών
Κατάθεση στεφάνων
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου, από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Λήξη τελετής – αποχώρηση επισήμων

  • Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

18.30 Έμπαρος: αποκαλυπτήρια μνημείου «Η μεγάλη κύκλωση της Εμπάρου»
Ομιλητής: Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

19.30 Έμπαρος: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη.
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

21.00 Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης, Ηράκλειο: Συναυλία με τον Μανώλη Λιδάκη.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από cretalive, iraklionews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων