09/04/2020 09/04/2020 Εγκύκλιο σημείωμα με προτροπές για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στην οποία δίνει οδηγίες στους κληρικούς της Ιερής Μητρόπολης  για τις κεκλεισμένων των θυρών Θ. Λειτουργίες και Ακολουθίες, το Άγιο Φως και τη Θεία Κοινωνία. Διαβάστε αναλυτικά:  Θέμα: Προτροπές διά...
09 Απριλίου, 2020 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2020 - 10:36

“θα ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες”

Διαδώστε:
“θα ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες”

Εγκύκλιο σημείωμα με προτροπές για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στην οποία δίνει οδηγίες στους κληρικούς της Ιερής Μητρόπολης  για τις κεκλεισμένων των θυρών Θ. Λειτουργίες και Ακολουθίες, το Άγιο Φως και τη Θεία Κοινωνία.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Θέμα: Προτροπές διά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση του Κυρίου και τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα

Πατέρες και Αδελφοί,

Εν μέσω παραδοξοτήτων εορτάζομε τη χρονιά αυτή το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Κεκλεισμένων των θυρών. Στις Εκκλησίες μας και στα σπίτια μας θα ζήσουμε το Μυστήριο της Αναστάσεως.

Η επιστολή μας αυτή σκοπό έχει να βοηθήσει τον κλήρο και τον λαό της Επαρχίας μας για να αναπαυθούν οι λογισμοί και να βιωθεί το Πάθος και η Ανάσταση του Κυρίου μας, πάντοτε βέβαια κατά την καρδία και τους πνευματικούς οφθαλμούς του καθενός μας.

1.α. Κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού covid-19, από τον συνωστισμό στους ιερούς ναούς, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1178/τ.Β΄/06-04-2020, η τέλεση όλων των ιερών ακολουθιών θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, δηλαδή μόνο από τον ιερέα, τον ψάλτη και τον νεωκόρο. Ο συνολικός αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα.

β. Όσοι ιερείς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, δηλαδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ως εκ τούτου δεν δύνανται να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας παρακαλούνται να το δηλώσουν στην καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη ώστε να απαλλαγούν.

γ. Να προτρέψετε και να παρακαλέσετε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους ανθρώπους να παραμένουν στα σπίτια τους.

2.α. Κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών οι ιερείς θα καθορίζουν την ώρα της τέλεσης των ιερών ακολουθιών οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν τελειώσει το αργότερο έως τις 6 μ.μ. Οι καμπάνες θα χτυπούν μετά το πέρας της Ακολουθίας. Εξυπακούεται ότι την Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες θα σημαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πένθιμα, για να δώσουμε το μήνυμα του Πάθους.

β. Ο εφημέριος θα καθορίσει τον χρόνο που θα μένει ο ναός ανοιχτός, μετά το τέλος των ιερών ακολουθιών. Όσο χρόνο παραμένει ανοιχτός ο ναός, θα είναι παρών ο εφημέριος του ναού, με δύο επιτρόπους, που θα φέρουν γάντια και μάσκα.

γ. Στο παγκάρι θα υπάρχει πάντοτε αντισηπτικό διάλυμα.

δ. Απαγορεύεται ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, για την εξωτερική μετάδοση των ακολουθιών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη δοκιμασία, που δεν πλήττει μονάχα την πατρίδα μας, αλλά ολόκληρη την οικουμένη. Είμαστε ενώπιον ενός επιτιμίου, το οποίο και πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί ο Κύριος επιτρέπει αυτή τη δοκιμασία, να λειτουργούμε με άδειους ναούς ή να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας προσευχόμενοι;
Στη δοκιμασία μας αυτή, καθένας μας προσωπικά ας προσευχηθεί για τη συμμετοχή του στη Θεία Κοινωνία, αλλά και ευρύτερα ας αναλογιστεί τις ανατροπές όλων όσων θεωρούσαμε δεδομένα. Τί μας διδάσκει το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, η οποία 47 χρόνια στην έρημο ανέμενε έως ότου έλαβε την Θεία Κοινωνία, όπως βέβαια μέχρι σήμερα ασκητές και αναχωρητές δεν μεταλαμβάνουν συχνότατα; Μήπως κι εμείς να εκλάβουμε αυτή την δυσκολία των ημερών μας, την αποχή μας από τη Θεία Κοινωνία, ως ένα πνευματικό επιτίμιο, το οποίο όμως χάριτι Θεού θα παρέλθει;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε, έως την απόδοση της Αναστάσεως, το εσπέρας της 26ης Μαΐου δια να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων, την Αναστάσιμη αυτή ημέρα, που όπως φαίνεται ο εγκλεισμός μας θα έχει παρέλθει ή θα παρέρχεται; Τους προβληματισμούς μας αυτούς ας τους συζητήσουμε οι κληρικοί με τους ενορίτες που θέλουν, όπως κάθε χρόνο, να μεταλάβουν την Μεγάλη Εβδομάδα, ιδιαίτερα την Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση.

Όμως, όποιος πιστός επιθυμεί, μετά την συζήτηση-προσωπική εξομολόγηση, να κοινωνήσει, ας το ξαναδεί με τον πνευματικό της ενορίας του. Αν ο ιερέας της ενορίας τους δεν είναι πνευματικός, ας μιλήσει με τον ιερέα όμορης ενορίας, που είναι πνευματικός και εφόσον δεν αναπαύεται ας προσέλθει στη Θεία Κοινωνία. Ας μεταλάβει ο αδελφός που έχει σοβαρό λόγο και δεν δύναται να περιμένει την Απόδοση του Πάσχα, οπότε και προσευχόμεθα, με τη χάρη του Θεού, το επιτίμιο της πανδημίας να λάβει τέλος.

Η μετάδοση της Θείας κοινωνίας, θα γίνεται ως εξής: Ο ιερέας θα εξέρχεται μεταξύ ναού και πρόναου, όπου θα κοινωνά τον πιστό. Ο προϊστάμενος – υπεύθυνος της ενορίας, θα έχει ορίσει δύο υπεύθυνους, οι οποίοι με γάντια και με μάσκες θα φροντίζουν, ώστε εάν είναι περισσότεροι του ενός για Θεία Κοινωνία, να στοιχίζονται στη σειρά, σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων μεταξύ τους, ο ένας από τον άλλον.

α. Ο Επιτάφιος θα στολιστεί σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, όπως κάθε χρόνο. Ο εφημέριος, με προσωπική του ευθύνη, κεκλεισμένων των θυρών του ναού, μπορεί να ορίσει, αυστηρά, μόνο τρία άτομα, τα οποία και θα επιμεληθούν τον στολισμό του Επιταφίου.
β. Η λιτάνευση του Επιταφίου θα γίνει εντός του ναού. Μόνο του Επιταφίου – υφάσματος.

γ. Ο Εσταυρωμένος κατά τη Μ. Πέμπτη και ο Επιτάφιος κατά τη Μ. Παρασκευή, μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών να τοποθετούνται μπροστά από τον πρόναο. Αν δεν έχει ο ναός πρόναο, να διαμορφώνεται πρόναος με διπλές σειρές από καρέκλες. Στον πρόναο θα υπάρχουν τα κεριά και το μανουάλι.

Οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα, ιστάμενοι στον πρόναο, να υποβάλουν μεγάλες μετάνοιες στον Εσταυρωμένο και στον Επιτάφιο, να ανάβουν το κερί τους και με τις μετάνοιες να εκφράζουν την πίστη τους, την αφοσίωσή τους και το σεβασμό τους στο Σταυρό και τον Επιτάφιο. Ο εφημέριος της ενορίας, θα είναι παρών με δύο υπεύθυνους, οι οποίοι με γάντια και με μάσκες, θα δίνουν το κερί και θα βοηθούν τους πιστούς, ώστε να στοιχίζονται σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων ο ένας μετά τον άλλον.

Το Άγιον Φως θα μπορούν να το λάβουν οι ενορίες, το Μ. Σάββατο Εσπέρας από:

α) Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Αρκαλοχωρίου,

β) Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου

γ) Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Άνω Βιάννου

δ) Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγιών Παρασκιών

Εντεταλμένοι λαϊκοί από τον εφημέριο, με γάντια και προστατευτικές μάσκες, θα μεριμνούν για την τήρηση των αποστάσεων, κατά την παραλαβή του Αγίου Φωτός.

Η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει εντός του ναού. Κανονικά στις 12:00 η ώρα τα μεσάνυκτα θα ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και θα ακολουθήσει η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Κατά τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα οι πανηγύρεις των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, του Αγίου Γεωργίου και της Ζωοδόχου Πηγής, μπορούν να τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών. Αργότερα, μετά τη λήξη της πανδημίας, σε μια άλλη ημέρα που θα ορίσει ο εφημέριος, σε συνεννόηση με τους ενορίτες του, θα γίνει ο πανηγυρικός εορτασμός των ναών, που τιμούν τις μνήμες αυτών και άλλων Αγίων.

Στα «Ειρηνικά» όλων των ακολουθιών να προστεθούν οι παρακάτω δεήσεις:
“Υπέρ του ρυσθήναι ημάς από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης, και από της ενεστώσης λοιμικής νόσου του κορονοϊού και απάλλαξον ημάς από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος του Κυρίου δεηθώμεν”.

“Υπέρ ενισχύσεως και στερεώσεως των αδελφών ημών, ιατρών, νοσηλευτών, ερευνητών και πάντων των διακονούντων και παρεχομένων τοις ασθενούσι υπό του κορονοϊού φροντίδα και περίθαλψιν και υπέρ των υπό του κορονοϊού ασθενούντων του Κυρίου δεηθώμεν”.

Αγαπητοί Πατέρες,

Ζούμε καταστάσεις παράδοξες και πρωτόγνωρες. Κάθε ένας μας προσωπικά, μικρός ή μεγάλος με ταπεινή διάθεση, με αυτομεμψία και αυτοκριτική, ας ζητήσει την προσωπική του ευθύνη, γι’ αυτό το επίγειο επιτίμιο, που συνδέεται με την μικρή ή μεγάλη προσωπική ή συλλογική μας απομάκρυνση από τη χάρη, το έλεος και τη ευλογία του Κυρίου μας, που και αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα θα Τον οδηγήσομε στο Πραιτόριο, στο Γολγοθά και στο Σταυρό.

Για να ακολουθήσει η Ανάστασή Του, που σηματοδοτεί την προσωπική και συλλογική μας Ανάσταση. Την ανάσταση της πατρίδας μας, αλλά και του σύμπαντος επίγειου κόσμου.

Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα – Καλή Ανάσταση!

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω

Ο Μητροπολίτης

†Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Ανδρέας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων