13/10/2021 13/10/2021 Κορυφώνονται σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2021, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό, εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την πανηγυρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ.  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Η Έπαρση της σημαίας και η παιάνιση του εωθινού για τα...
13 Οκτωβρίου, 2021 - 12:28
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2021 - 17:24

Γρεβενών: «Η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται»

Διαδώστε:
Γρεβενών: «Η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται»

Κορυφώνονται σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2021, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό, εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την πανηγυρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ. 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Η Έπαρση της σημαίας και η παιάνιση του εωθινού για τα Ελευθέρια προηγήθηκαν της Δοξολογίας που έψαλλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας το πρωί. Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, που έχει πάρει το όνομά της από τον εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό, αμέσως μετά την έπαρση της σημαίας, η φιλοξενούμενη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας “Καποδίστριας” παιάνισε στους κεντρικούς δρόμους το εωθινό, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Γρεβενών για την απελευθέρωση. Ακολούθως, τελέστηκε με κάθε επισημότητα η δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών, τον οποίο μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί να μιλά για την απελευθέρωση των Γρεβενών και για το εάν και κατά πόσον ελεύθεροι είμαστε σήμερα:

Ο διήμερος εορτασμός άρχισε χθες το απόγευμα με την πανηγυρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού. Παράλληλα, το Ρολόι και το Δημαρχείο φωταγωγήθηκαν από χθες το βράδυ στα χρώματα της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κωνσταντίνου Λύρου και του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Ιωάννη Γιάτσιου,  παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς», Μιχάλη Κοκκινάκη, τον ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, Χαρίτωνα Καρανάσιο, τον συνταγματάρχη ε.α., συλλέκτη και συγγραφέα Βασίλη Νικόλτσιο και τον ερευνητή και συγγραφέα Βαγγέλη Νικόπουλο.

Η επετειακή βραδιά τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεόδωρος Ζιάκας, Ο Επαναστάτης των Γρεβενών», μνημονεύοντας τη ζωή και τη δράση του θρυλικού Γρεβενιώτη οπλαρχηγού που πέρασε στην ιστορία.

Σήμερα, μετά την δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και αναγνώσθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού.

Στις 12:30 εγκαινιάζεται η έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Γρεβενών (Ισόγειο Δημαρχείου) επί της οδού Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη και στις 13:00 η έκθεση «Αγώνες για την Ελευθερία» στον εκθεσιακό χώρο Νικολάου και Ελένης Καρναβά (οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και ιατρού Νικολάου Καρναβά).

Στις 14:00 λήγουν οι εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού με την ακρόαση μουσικών συνθέσεων.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετέχει ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς», ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς & Οπλισμού Μεσολογγίου «Ο Λιάρος» και η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας».

13 Οκτωβρίου 1912, στιγμή και ώρα τοπικού μεγαλείου

Στην επέτειο της απελευθέρωσης των Γρεβενών αναφέρθηκε -μιλώντας και για τον ρόλο των Επισκόπων- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Γρεβενών, Δημήτριος Γ. Μπέης.

Διαβάστε τον λόγο του:

«Έπειτα από 91 χρόνια μετά από την επανάσταση του ΄21 και ύστερα από σκληρούς αγώνες τα Γρεβενά κατάφεραν ν’ απελευθερωθούν. Μέρα χαράς και ελπίδας για το αύριο.
Η πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα άργησε περίπου έναν αιώνα, όλα όμως έδειχναν ότι τα Γρεβενά είχαν ένα κομβικό ρόλο για την εξέλιξη της ιστορικής μας διαδρομής σε συνάρτηση με τα γεγονότα της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Είχαν προηγηθεί πολλές εξεγέρσεις από οπλαρχηγούς που γέννησε αυτός ο τόπος, όπως του Γιαννούλα και Θεόδωρου Ζιάκα, του Παπαγιώργη ή Ντελή παπά και μετέπειτα τους Καπετάν Λούκα Κόκκινο, Διαμαντή Μάνο (Κόκκινος ή Ντίμπρας), Γεώργιο Τσιουκαντάνα, Ζήση Βέρρο κ.ά. και φυσικά όσοι βρέθηκαν από παντού δίπλα μας για τη λευτεριά μας (Παύλος Μελάς, άτακτα ένοπλα σώματα Κρητικών εθελοντών, με αρχηγούς τους Μανώλη Νικολούδη και Ιωάννη Μαυρογένη κά.). Άνθρωποι πληγωμένοι αλλά χαρούμενοι, που έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο πάνθεο των τοπικών και εθνικών ηρώων μας.
Εξίσου σημαντικός και ο ρόλος του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, από αιώνες πριν, όπου λειτούργησε σύμφωνα με τα τεκταινόμενα ιστορικά γεγονότα ως συστατικό στοιχείο της τοπικής και εθνικής ταυτότητάς μας. Για παράδειγμα μέσα από βυζαντινά χειρόγραφα κατά τον 10ο αιώνα, ο Επίσκοπος Γρεβενών τοποθετείται 6ος στη σειρά ή τάξη, σε σύνολο 16 Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, δείγμα της υπεροχής κοινωνικής, πολιτικής και πληθυσμιακής. Το 13ο αιώνα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόπαυκος, σε τμήμα της αλληλογραφίας του περιγράφει ως εξής την πόλη: «Γρεβενά, πόλις αξιόλογος, έχουσα κλήρον ευπαίδευτον και πάν ό,τι ηδύνατο να θέλγει την ψυχήν». Επίσης η ″προεργασία″ όλων των μετέπειτα εξελίξεων που μας συνοδεύουν έως και σήμερα ίσως και της μελλοντικής εδαφικής υπόστασης των Γρεβενών, γίνεται από τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό με το πέρασμά του. Μέσα από ένα τέτοιο δυνατό υπόβαθρο ο Εθνοϊερομάρτυρας Αιμιλιανός Μητροπολίτης Γρεβενών, ένα χρόνο πριν την απελευθέρωση (30 Σεπτεμβρίου 1911), αφήνει το σώμα του και την ψυχή του εδώ, μιας περιόδου ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας.
Όλοι παρών λοιπόν, απλοί άνθρωποι και ιερείς με μια ψυχή και ένα σώμα, όπου το πνεύμα όλων αυτών των αγωνιστών της πίστης και της πατρίδας, οδήγησε τους απογόνους τους και στο δεύτερο (για το έθνος μας) νικηφόρο παγκόσμιο πόλεμο του 1940.
Η εξύμνηση του τόπου μας και όλων αυτών που έκαναν το χρέος τους για την απελευθέρωση, μέσω των χειρόγραφων που έχουν διασωθεί, έφτασε στο υψηλότερο σημείο.
Γι΄ αυτό λοιπόν, το αίμα των εκατομμυρίων μαρτύρων της πίστης μας για πνευματική ελευθερία και τα ιερά κόκαλα των προγόνων μας για την εθνική ελευθερία, μας υποχρεώνουν να φυλάσσουμε ως πολύτιμο θησαυρό αυτή την διπλή ελευθερία και να την υπερασπιζόμαστε με όλη την δύναμη της ψυχής μας και του σώματός μας, κάθε φορά που την πολεμούν λυσσαλέα, εκτός και εντός των τειχών μας, εχθροί και καταφρονητές της».

Δημήτριος Γ. Μπέης
Δάσκαλος
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Γρεβενών

Με πληροφορίες από greveniotis.gr, Star-fm GREVENA TV

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων