08/07/2022 08/07/2022 Με λαμπρότητα εόρτασε η ιστορική Δημητσάνα τη μνήμη της Πολιούχου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου 2022 με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ως προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή της Ιεράς...
08 Ιουλίου, 2022 - 16:58
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 - 17:24

Η Δημητσάνα εόρτασε τη μνήμη της Πολιούχου Αγίας Κυριακής

Διαδώστε:
Η Δημητσάνα εόρτασε τη μνήμη της Πολιούχου Αγίας Κυριακής

Με λαμπρότητα εόρτασε η ιστορική Δημητσάνα τη μνήμη της Πολιούχου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου 2022 με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ως προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευσταθίου, ενώ συμμετείχε και ο έτερος προσκεκλημένος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Η εσπερινή λατρευτική σύναξη ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνας στα γραφικά καλντερίμια της Δημητσάνας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια το Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων Αρχιερέων και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος και προέστη.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε στο πυκνό εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στην ηρωοτόκο και αγιοτόκο Δημητσάνα επισημαίνοντας τις πρόσφατες αγιοκατατάξεις του Αγίου Ιωσήφ Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό, τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τους τοπικούς άρχοντες, τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, τον ευσεβή λαό και όλους όσοι συνέβαλαν στον λαμπρό εορτασμό.

Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, στην επιτύμβια στήλη για τον Κύπριο εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεο Χατζή, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στρατιωτικό άγημα και μπάντα του στρατού απέδωσαν τιμές, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και αντιπροσωπεία Κυπρίων. Στην σύντομη, αλλά συγκινησιακά φορτισμένη προσφώνησή του, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που κατάγεται από τα Λαγκάδια Αρκαδίας, αναφέρθηκε στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, που συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίτιμος δημότης Γορτυνίας ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος

 

Βίντεο από την λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής Πολιούχου της Δημητσάνας:

 

Φωτογραφίες από τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό και τη λιτάνευση:

 

Φωτογραφίες από την κυριώνυμη ημέρα της εορτής:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων