08/08/2020 08/08/2020 Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού θα κομίσει αύριο, Κυριακή (9/8/2020), στην Ευξεινούπολη Αλμυρού και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου αυτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.  Η έλευση και η παραμονή του Ιερού Λειψάνου, που έρχεται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την Ευξεινούπολη, που θα έχει...
08 Αυγούστου, 2020 - 18:32
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2020 - 18:42

Αύριο κομίζεται το Ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ευξεινούπολη

Διαδώστε:
Αύριο κομίζεται το Ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ευξεινούπολη

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού θα κομίσει αύριο, Κυριακή (9/8/2020), στην Ευξεινούπολη Αλμυρού και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου αυτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.  Η έλευση και η παραμονή του Ιερού Λειψάνου, που έρχεται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την Ευξεινούπολη, που θα έχει και τη χαρά της πανηγύρεως στις 15 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι τα λείψανα θησαυρίζονταν ήδη από τις 5/8 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βόλο.   

Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων μέχρι και την τελευταία ημέρα της παραμονής του Ιερού λειψάνου (16/8) έχει ως εξής:

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κομίσει το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 – 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Υ. Θεοτόκου και Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ιερά Παράκληση Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Υ. Θεοτόκου και Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ιερό Ευχέλαιο
Ώρα: 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Υ. Θεοτόκου και Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ιερά Παράκληση Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Υ. Θεοτόκου και Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Ιερά Παράκληση Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Υ. Θεοτόκου και Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Όρθρος – Θεία Λειτουργία
Ώρα: 7.00 – 8.30 π.μ.

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Εγκώμια Παναγίας, Αρτοκλασία, Κήρυγμα, Περιφορά Επιταφίου Παναγίας και Ι. Λειψάνων Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.30 μ.μ.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Ιερού Κηρύγματος και Αρτοκλασίας
Ώρα: 7.00 – 10.00 π.μ.

Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός και Χαιρετισμοί Αγίου Λουκά του Ιατρού
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Όρθρος – Θεία Λειτουργία
Ώρα: 7.00 – 10.00 π.μ.

Ιερά Παράκληση Αγίου Λουκά του Ιατρού και αναχώρηση Ιερού Λειψάνου
Ώρα: 7.00 μ.μ.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι και από τις 17.30 το απόγευμα μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

 

Λίγα λόγια για την Ευξεινούπολη

Η Ανατολική Ρωμυλία ήταν όμορφη γη με έκταση 70.000 τ.χ., με 400.000 κατοίκους Έλληνες, που το 1906, το 1914 και το 1924 άφησαν ότι είχαν δημιουργήσει με μόχθους γενεών και κατέφυγαν πρόσφυγες κυνηγημένοι στην μητέρα Ελλάδα.

Κατά την αρχαιότητα, κάτοικοι της Ιωνίας της Μ. Ασίας αποίκισαν στον Εύξεινο Πόντο και δημιούργησαν τις πόλεις Βάρνα, Σωζόπολη και Μεσημβρία, πόλεις που άκμασαν και ευημέρησαν.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, οι πόλεις αυτές γίνονται το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, μέχρι το πάρσιμο της Πόλης από τους Τούρκους το 1453 μ.Χ.

Στην τουρκοκρατία οι πόλεις αυτές παρακμάζουν, αλλά από τον 18ο αιώνα αρχίζουν και πάλι με το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας και της κεντρικής Ευρώπης να ακμάζουν οικονομικά και πνευματικά.
Με το συνέδριο του Βερολίνου η Ανατολική Ρωμυλία έγινε αυτόνομη ηγεμονία κάτω από την κυριαρχία του Σουλτάνου, όμως το 1885 προσαρτήθηκε πραξικοπηματικά στη Βουλγαρία με ενέργειες του ηγεμόνα της Βάτεμπεργκ. Το έτος 1885 αποτελεί μία τραγική χρονολογία για τον Ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας, αφού η Βουλγαρία προσαρτά πραξικοπηματικά την περιοχή αυτή στην ηγεμονία της.
Από τότε άρχισε ο συστηματικός διωγμός του ελληνικού στοιχείου, που κορυφώθηκε με τα γεγονότα του 1906. Τότε, χιλιάδες Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Θεσσαλία, αφού η Μακεδονία και η Θράκη ήταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή.

Οι πρώτοι πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Αλμυρό το 1906 ήσαν από την Βάρνα του Εύξεινου Πόντου. Στην συνέχεια, άλλοι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμυλίας από τις πόλεις Πύργο, Σωζόπολη, Στενίμαχο και Μεσημβρία και όχι μόνο, αναχώρησαν τις ίδιες ημέρες (τέλη Ιουνίου του 1906) για την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν μαζί με τους Βαρναίους στην Ευξεινούπολη.
Πριν έρθουν, αντιπροσωπεία τους ήρθε στην περιοχή για να επιλέξει τον τόπο της νέας τους πατρίδας. Αρχικά τους προτάθηκε η παραθαλάσσια περιοχή κοντά στον Άη Γιάννη, στο Τσιγκέλι. Επειδή όμως οι Αγχιαλίτες πρόσφυγες υπέφεραν από την ελονοσία, οι πρόσφυγες της Ευξεινούπολης προτίμησαν νέο τόπο, όπου σήμερα είναι κτισμένη η Ευξεινούπολη. Ταυτόχρονα, ένας Γερμανός πολεοδόμος συγκοινωνιολόγος έκανε τη μελέτη και τα σχέδια ανέγερσης του χωριού.

Το 1907 μέσω του χειμάρρου του Ξεριά έκαναν σιδηροδρόμους μέχρι τη θάλασσα και με βαγονέτα κουβαλούσαν από την θάλασσα οικοδομικά υλικά που τα έφερναν με τα πλοία, αλλά και πέτρες από το ρέμα. Όμως, λόγω του υψηλού κόστους, άλλαξαν οικοδομικά υλικά και έκτισαν πλέον τα σπίτια τους με τσιμέντο και ήταν όλα ίδια. Είχαν όλα δυο δωμάτια και ένα χωλ.

Με την ψήφιση του Νόμου 3202/7-4-1907 καθορίστηκε η ίδρυση του οικισμού της Ευξεινούπολης για τους Βαρναίους, Πυργιώτες, Σωζοπολίτες, Στενιμαχίτες και Μεσημβρινούς πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η θεμελίωση της Ευξεινούπολης έγινε το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου του 1907 από το διάδοχο του Θρόνου Κωνσταντίνο, ο οποίος έθεσε και το θεμέλιο λίθο.

Η εγκατάσταση των προσφύγων στο χώρο αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής του Αλμυρού. Ήρθαν άνθρωποι από κάθε άποψη φίλεργοι και προοδευτικοί. Χέρσες εκτάσεις, ερημοτόπια, βαλτότοποι και άγονη γη μετατράπηκαν χάρη στην εργατικότητα και ευρηματικότητα των προσφύγων σε εύφορα χωράφια, αποδοτικά καπνοτόπια και σε ονομαστά αμπέλια.
Οι Μαυροθαλασσίτες πρόσφυγες αγωνίστηκαν και τα κατάφεραν. Μαζί με τους Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες, τους Βλάχους και τους Σαρακατσαναίους πρόκοψαν, ευτύχισαν και δημιούργησαν μέσα σε 100 και πλέον χρόνια τη σημερινή μας Ευξεινούπολη, καμάρι και υπερηφάνεια των κατοίκων της.

Η Ευξεινούπολη γυρίζει τη σελίδα της εκατονταετηρίδας και βαδίζει αισιόδοξα στη δεύτερη. Μέσα σε εκατό χρόνια ζωής η Ευξεινούπολη αναδεικνύεται κορυφαία κωμόπολη της νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Η Ευξεινούπολή μας εδραιώθηκε στο παρελθόν, καταξιώνεται στο παρόν και σίγουρα το μέλλον της ανήκει!

Ιστορικό του Ιερού Ναού

Ο παλαιός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανηγέρθη τον Οκτώβριο του 1909, επί αρχιερατείας του Επισκόπου Δημητριάδος Γερμανού, με τα συνδρομή των προσφύγων, κάτω από την επιστασία του μηχανικού Σισάνου Πεζανού, στον οποίο είχε ανατεθεί από το ελληνικό κράτος η δημιουργία του προσφυγικού οικισμού της Ευξεινούπολης.
Ο Ναός αυτός ήταν ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος από τα διπλανά. Ήταν Ναός απλός, λιτός, αλλά ικανός να στεγάσει τον πόνο του ξεριζωμού και τις κακουχίες του πρόσφυγα, αλλά και να του δώσει θάρρος και ελπίδα για το αύριο. Ακόμη δε να του προσφέρει την βεβαία ελπίδα ότι με τη χάρη της Παναγίας μπορεί να προκόψει και να πετύχει στη ζωή του, όπως και έγινε!
Το 1935 έγινε στο Ναό μια επέκταση, όπως και το 1954 – 55. Την ίδια δε χρονιά αρχίζουν και οι εργασίες για το κοιμητήριο της Ευξεινούπολης, με δαπάνη και πάλι της Κοινότητας Ευξεινουπόλεως.
Ο σημερινός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεμελιώθηκε το 1972, στη θέση που βρισκόταν ο παλαιός Ναός και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1986. Μέχρι δε την αποπεράτωσή του οι Ιερές Ακολουθίες τελούνταν σε λυόμενο οίκημα που στήθηκε παραπλεύρως. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τελέσθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου στις 29 Οκτωβρίου 2006.

Ο νέος Ναός είναι ρυθμού εγγεγραμμένου σταυροειδούς, ευρύχωρος, καλαίσθητος, επιβλητικός και μεγαλοπρεπής. Το δε σχέδιό του εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Πέτρος Φυτιλής.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί αληθινό στολίδι, αλλά και στήριγμα των κατοίκων. Η Παναγία της Ευξεινούπολης, είναι πνευματικός φάρος, εστία πνευματικής τροφής και ψυχικής ανάτασης για την περιοχή του Αλμυρού και όχι μόνο, αλλά και πόλος έλξης των ευσεβών, λιμένας των διωγμένων και παραμυθία των θλιμμένων.

Στην κυριότητα του Ιερού Ναού ανήκουν τα Ιερά Παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων