25/02/2022 25/02/2022 Το θέμα «Χριστιανικά αποκαλυπτικά κείμενα και κλιματική αλλαγή: πρόταση οικολογικής κριτικής βιβλικής ερμηνείας» ανέπτυξε η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε διαδικτυακή της διάλεξη. Η διάλεξη αποτελεί την τρίτη στη σειρά «Ώρα για Δράση» που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το 2022 και παραδόθηκε στα ελληνικά με διερμηνεία στα αγγλικά. Την...
25 Φεβρουαρίου, 2022 - 19:12
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 - 18:18

Διάλεξη: Χριστιανικά αποκαλυπτικά κείμενα και κλιματική αλλαγή

Διαδώστε:
Διάλεξη: Χριστιανικά αποκαλυπτικά κείμενα και κλιματική αλλαγή

Το θέμα «Χριστιανικά αποκαλυπτικά κείμενα και κλιματική αλλαγή: πρόταση οικολογικής κριτικής βιβλικής ερμηνείας» ανέπτυξε η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε διαδικτυακή της διάλεξη. Η διάλεξη αποτελεί την τρίτη στη σειρά «Ώρα για Δράση» που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το 2022 και παραδόθηκε στα ελληνικά με διερμηνεία στα αγγλικά.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, συντόνισε ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ομιλητής παρουσίασε τους διάφορους τύπους αποκαλυπτικής λογοτεχνίας, τονίζοντας τη διάσταση της αισιοδοξίας με την οποία το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου έχει ληφθεί κατά καιρούς, είτε ως απονομή της θείας δικαιοσύνης είτε ως υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο σε αντικατάσταση του σημερινού, ο οποίος θεωρείται διεφθαρμένος και φθίνων.

Έκανε διάκριση μεταξύ των τύπων αποκαλυπτικής λογοτεχνίας και ανέλυσε αποσπάσματα της Αγίας Γραφής με μια εσχατολογική προοπτική, δείχνοντας τις διαφορές μεταξύ της αποκαλυπτικής εσχατολογίας (όπου η αποκατάσταση της σχέσης με τον Θεό τοποθετείται πέρα από την ιστορία) και της προφητικής εσχατολογίας (όπου αυτή η αποκατάσταση αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στην ιστορία), και προειδοποίησε για το γεγονός ότι η Αγία Γραφή προσεγγίζεται συχνά με αποσπασματικό τρόπο, με αποτέλεσμα σημαντικές παρερμηνείες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κοινωνικό και πολιτιστικό προφίλ των χριστιανικών και εβραϊκών ομάδων που συνδέονται με τις εσχατολογικές προσεγγίσεις και μίλησε για την προοπτική αποκατάστασης ολόκληρου του σύμπαντος στους τελευταίους χρόνους, σε μια λιγότερο ανθρωποκεντρική βιβλική ερμηνεία.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα μιας πολύπλευρης και όχι μονοκλωνικής ερμηνείας της Αγίας Γραφής, σχετικά με την ανάσταση των νεκρών και την αιώνια κόλαση ως εσχατολογικές προοπτικές, για τις σχέσεις μεταξύ της πρωτολογίας και της εσχατολογίας, και τέλος για την πιθανή ύπαρξη μιας συμβολικής γλώσσας στην Αποκάλυψη, παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται στη Βίβλο, περιγράφοντας τη δημιουργία του κόσμου.

Ένα βίντεο της εκδήλωσης, μαζί με τη συζήτηση, έχει ήδη αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο YouTube.

Η επόμενη εκδήλωση της σειράς «Ώρα για Δράση» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου, με ομιλητή τον συγγραφέα Στέλιο Ράφο. Το θέμα θα είναι “Πόσο ελληνικά είναι το Βυζάντιο;”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων