26/10/2022 26/10/2022 Την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου τίμησε μεγαλοπρεπώς η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, το διήμερο 25-26/10. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, παρουσία πολλών κληρικών μας και πλήθους ευλαβούς λαού. Κατά την διάρκεια του...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 21:35

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όταν λείπει ο Χριστός, ο άνθρωπος αποκτηνώνεται»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όταν λείπει ο Χριστός, ο άνθρωπος αποκτηνώνεται»

Την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου τίμησε μεγαλοπρεπώς η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, το διήμερο 25-26/10.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, παρουσία πολλών κληρικών μας και πλήθους ευλαβούς λαού.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, τον νέο Ιεράρχη προσφώνησε, με συγκίνηση, ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιγνάτιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρόνια της πρωτοσυγκελλίας του, κατά τα οποία αναπτύχθηκαν, μεταξύ τους, ιδιαίτεροι πνευματικοί δεσμοί, όπως και με την ενορία του Αγίου Δημητρίου, την οποία ιδιαιτέρως αγαπούσε ο νέος Ποιμενάρχης της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος, ο π. Ιγνάτιος, εκ μέρους της ενορίας, ενεχείρησε στον νέο Ιεράρχη μία Ποιμαντορική Ράβδο, ζητώντας τις ευχές και τις προσευχές του για τον κλήρο και τον λαό της ενορίας του.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε συγκινημένος για την έκφραση αγάπης του Προϊσταμένου της ενορίας, ενθυμήθηκε το πλήθος των ιερών εμπειριών, που μαζί βίωσαν, διακονώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο και διαβεβαίωσε για την αγάπη και το ενδιαφέρον με τα οποία θα περιβάλλει πάντοτε την ενορία του Αγίου Δημητρίου, προαναγγέλλοντας την αδελφοποίησή της με την αντίστοιχη ενορία του Αγρινίου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στην προειδοποίηση του Κυρίου για την θέση των πιστών στον κόσμο. «Ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, με την ζωή του, ανέδειξε το γεγονός της αγάπης. Αγάπησε τον Χριστό, εμπνεύστηκε από τον Χριστό, βρήκε το νόημα της ζωής του, απελευθερώθηκε η ψυχή του και την εντολή του Χριστού για την αγάπη την έκανε πράξη, ιδιαίτερα στους νέους της Θεσσαλονίκης, στους οποίους προσέφερε τον Χριστό και μαζί έδωσαν μαρτυρία Χριστού, με την αγάπη και την εμπιστοσύνη που είχαν μεταξύ τους… Η εμπιστοσύνη είναι το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μας. Μακάριοι όσοι έχουν ανθρώπους να εμπιστευθούν, ν’ αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν…». Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ενόχληση της τότε εξουσίας από την δράση του Δημητρίου και των νέων που τον περιέβαλλαν και έδειξε την δύναμή της: «προκάλεσε τους Χριστιανούς στο πρόσωπο του Λυαίου, για να τους ταπεινώσει και καθυποτάξει. Φυλάκισε τον Δημήτριο, πιστεύοντας ότι έτσι τον εξουδετερώνει, χωρίς να καταλαβαίνει ότι μια ελεύθερη ψυχή ποτέ δεν φυλακίζεται. Κι ένας Χριστιανός νέος, ο Νέστωρ, με την ευχή του Δημητρίου και την αγάπη του Θεού, στάθηκε απέναντι στον Λυαίο και υπερίσχυσε, δίδοντας στους Χριστιανούς αναπνοή ελευθερίας. Οι διώκτες πίστευαν ότι οδηγώντας τον Δημήτριο και τον Νέστωρα στο μαρτύριο, θα τελείωνε ο Χριστός στην Θεσσαλονίκη. Πού να ήξεραν ότι δώρισαν στην πατρίδα μας και στην Μακεδονία μας τον Άγιο και Προστάτη τους, το αίμα του οποίου είναι η δύναμη, η ενότητα, η απαντοχή, η ελπίδα και η ελευθερία της πατρίδας μας και του λαού του Θεού».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο ζήτημα του διωγμού, παρατηρώντας ότι «και σήμερα στην πατρίδα μας υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται την κατήχηση των νέων, δεν θέλουν τα παιδιά μας να γνωρίσουν τον Χριστό, για να είναι ελεύθερα. Δεν θέλουν οι νέοι μας να εμπιστευθούν την Εκκλησία, για να είναι θύματα όσων νομίζουν ότι δικαιούνται να αμαυρώνουν νεανικά σώματα και ψυχές. Αυτό συμβαίνει, όταν λείπει ο Θεός από την  ανθρώπινη ψυχή. Τότε ο άνθρωπος αποκτηνώνεται, γιατί δεν υπολογίζει τίποτα άλλο παρά την ευχαρίστησή του και καταπατά κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χρειαζόμαστε επανευαγγελισμό στην πατρίδα μας, οι γονείς να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στην Εκκλησία, γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος εμπιστοσύνης και αγάπης για τα παιδιά από την Εκκλησία. Αν θέλουμε, στην εποχή μας, να κρατήσουμε ζωντανή την ελευθερία μας, να διαφυλάξουμε την ενότητα της πίστης μας, την αγάπη και την μεταξύ μας εμπιστοσύνη, για να μη μας οδηγήσει ο διχασμός σε νέες συμφορές».

Υπενθυμίζεται ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου εκτίθεται προς προσκύνηση η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από την Νέα Αρτάκη Χαλκίδος.

Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό

 

Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου εορτάστηκε πανδήμως και στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αλμυρού. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Κώστα Μαραβέγια και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του Δημάρχου κ. Χατζηκυριάκου και πλήθους λαού. Στην διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Μαθητή της Β΄ Λυκείου Δημήτριο Τσαντίδη και αναφέρθηκε στο συστηματικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας στον τομέα της Ποιμαντικής των Αναγνωστών και Ιεροπαίδων.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος, κατ’ εντολήν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, προεχείρησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Μπούντη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων