19/10/2019 19/10/2019 “Στις μέρες μας η οικογένεια είναι ίσως ο κοινωνικός θεσμός που βάλλεται περισσότερο από την γενικότερη πνευματική κρίση που διερχόμαστε” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Μήνυμά του για την έναρξη των ενοριακών σχολών γονέων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμα: “Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, Η οικογένεια είναι...
19 Οκτωβρίου, 2019 - 10:15

“Η οικογένεια είναι ίσως ο κοινωνικός θεσμός που βάλλεται περισσότερο”

Διαδώστε:
“Η οικογένεια είναι ίσως ο κοινωνικός θεσμός που βάλλεται περισσότερο”

“Στις μέρες μας η οικογένεια είναι ίσως ο κοινωνικός θεσμός που βάλλεται περισσότερο από την γενικότερη πνευματική κρίση που διερχόμαστε” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Μήνυμά του για την έναρξη των ενοριακών σχολών γονέων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμα:

“Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η οικογένεια είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο και πυλώνας της χριστιανικής ζωής και της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ο ιερός αυτός θεσμός από τις ποιμαντικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, που ξεκίνησαν και τη φετινή ιεραποστολική χρονιά. Από ετών λειτουργεί στις περισσότερες Ενορίες μας ο θεσμός της Ενοριακής Σχολής Γονέων ή των Συναντήσεων νέων γονέων ή νέων ζευγαριών. Με την ευκαιρία της Έναρξής τους, σας απευθύνομαι σήμερα, προκειμένου να υπενθυμίσω την μεγάλη σημασία τους και να σας καλέσω συναγωνιστές στη στήριξη της σύγχρονης οικογένειας.

Στις μέρες μας η οικογένεια είναι ίσως ο κοινωνικός θεσμός που βάλλεται περισσότερο από την γενικότερη πνευματική κρίση που διερχόμαστε. Η παραδοσιακή μορφή της οικογένειας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αμφισβητείται ανοικτά από ένα νέο κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρωπολογικό μοντέλο που επιβάλλεται παγκοσμίως και το οποίο θέτει σε ερώτημα θεμελιώδη δεδομένα και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο, το φύλο του, την οικογένεια και τις σχέσεις των δύο φύλων. Οι αλλαγές που η εποχή μας φέρνει όχι μόνο αποτελούν προκλήσεις για την οικογένεια, αλλά την αποδομούν πλήρως, προτείνοντας νέες μορφές «οικογένειας». Στο πλαίσιο αυτό, διαδίδεται και υποστηρίζεται η λεγόμενη θεωρία ή μάλλον ιδεολογία του φύλου, η οποία θέλει να απαλείψει την θεμελιώδη διαφορετικότητα του άνδρα και της γυναίκας. Οι νέες αυτές αντιλήψεις βασίζονται στον αυξανόμενο ατομικισμό της κοινωνίας μας, ο οποίος προβάλλει την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα υποκείμενο το οποίο αυτοκαθορίζεται και πραγματώνεται αποκλειστικά με γνώμονα τις ατομικές του επιθυμίες. Στην Ελλάδα, βέβαια, ο θεσμός της οικογένειας ανθίσταται ακόμη στις προκλήσεις αυτές και παραμένει στη συνείδηση των ανθρώπων σημαντικός και ισχυρός. Παρά ταύτα, οι ανατρεπτικές αυτές μεταβολές μάς καλούν σε εγρήγορση.

Ενώπιον των νέων αυτών κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών, είναι αναγκαίο να διακηρύξουμε την ορθόδοξη χριστιανική θέαση του γάμου και της οικογένειας. Ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα και την γυναίκα και τους κάλεσε στον ευλογημένο γάμο, ο οποίος καρπογονεί την οικογένεια. Η σχέση άνδρα και της γυναίκας μέσα στο γάμο είναι, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, «Μυστήριο μέγα», που εικονίζει τη σχέση του Χριστού με τη νύμφη Του, την Εκκλησία. Για εμάς η οικογένεια είναι μία κατ οίκον Εκκλησία, μέσα στην οποία πραγματώνεται η αληθινή κοινωνία των προσώπων, που πρότυπό της έχει την κοινωνία αγάπης των Θείων Προσώπων της Αγίας Τριάδος. Η οικογένεια για εμάς τους χριστιανούς δεν είναι απλώς κύτταρο και ιστός της κοινωνίας, αλλά δρόμος σωτηρίας. Μέσα στην οικογένεια πραγματοποιείται η χριστιανική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καλλιεργείται η πίστη, βιώνεται η εκκλησιαστική και πνευματική ζωή. Ως κατ’ οίκον Εκκλησία, η οικογένεια γίνεται εργαστήριο ενότητας, αγιότητας, ολοκλήρωσης των προσώπων και ιεραποστολικού ζήλου.

Αυτή την ύψιστη σημασία της οικογένειας έρχονται να διακονήσουν οι Ενοριακές Σχολές Γονέων. Μέσα από εποικοδομητικές πνευματικές ομιλίες, ενημερωτικές παρεμβάσεις σε θέματα οικογενειακής ζωής, ψυχολογίας, ανάπτυξης των παιδιών και συμβουλευτικής γονέων και άλλων συναφών, αλλά και μέσα από την επικοινωνία και συναναστροφή των χριστιανών συζύγων και γονέων, οι συναντήσεις αυτές γίνονται μία πνευματική όαση στήριξης της πολλαπλά δοκιμαζόμενης σύγχρονης οικογένειας.

Σας προτρέπω όλους, και ειδικά τους νέους γονείς, να αναζητήσετε το πρόγραμμα των Συναντήσεων της Σχολής Γονέων της Ενορίας σας και να συμμετάσχετε σε αυτές. Είναι βέβαιο ότι πολλά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε. Μη στερηθείτε αυτή την πνευματική ενίσχυση για την οικογένειά σας. Καθώς η κοινωνία μας αποϊεροποιείται και εκκοσμικεύεται ολοένα και περισσότερο, η χριστιανική οικογένεια παραμένει το μόνο πνευματικό ανάχωμα για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Ας στρατευθούμε όλοι μας στη διάσωση της οικογένειας, με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού και τη φιλότιμη προσπάθειά μας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων