17/11/2019 17/11/2019 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/11, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ψαλτικής Τέχνης, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλο Φορτωμά,...
17 Νοεμβρίου, 2019 - 15:32
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2019 - 15:37

Τιμήθηκε ο Πρωτοψάλτης Παύλος Φορτωμάς στο 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

Διαδώστε:
Τιμήθηκε ο Πρωτοψάλτης Παύλος Φορτωμάς στο 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/11, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ψαλτικής Τέχνης, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλο Φορτωμά, και το παρακολούθησε πλήθος μουσικοφίλων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ιεροψαλτών κ. Γεώργιος Σιώκος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και καλωσόρισε στους τρεις εκλεκτούς χορούς, που έψαλλαν στο 1ο μέρος της εκδήλωσης, ήτοι:

Α. Τον Βυζαντινό χορό Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα,

Β. Την Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι» Λαρίσης, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης κ. Θεοδοσίου Διαμαντή και

Γ. Την Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Μετά το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε στον τιμώμενο Πρωτοψάλτη κ. Παύλο Φορτωμά την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για σύνολη την προσφορά του στην Ψαλτική τέχνη και παράδοση. Τιμητική πλακέτα απένειμε στον κ. Φορτωμά και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Γεώργιος Σιώκος.

Ο Σεβασμιώτατος, στην καταληκτήρια προσλαλιά του, συνεχάρη τις Χορωδίες που συμμετείχαν, και ευχήθηκε δύναμη Θεού για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν στις Μητροπόλεις που διακονούν. Αναφερόμενος στον τιμηθέντα τόνισε ότι «ο Θεός τού χάρισε το τάλαντο και αυτός δεν το έθαψε, αλλά με εργατικότητα, υπομονή, επιμονή και σπουδή, το ανέδειξε και έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους Ιεροψάλτες, που κρατούν ζωντανή την παράδοσή μας. Η Ψαλτική τέχνη δεν είναι για το μουσείο, ή απλώς για την παράδοση, αλλά κάτι ζωντανό, που συνεχίζει στον χρόνο και γίνεται όχημα για την προσευχητική επικοινωνία όλων μας με τον Θεό».

Από την μεριά του, ο Τιμηθείς Πρωτοψάλτης κ. Φορτωμάς ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και επεσήμανε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως ημών των δασκάλων, να διαφυλάξουμε ατόφια την παράδοση της μουσικής και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να υπάρξουν άξιου συνεχιστές…».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Ευθύμιος Παπαγεωργίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων