10/08/2020 10/08/2020 «Ο άνθρωπος χωρίς το Χριστό αυτοκαταδικάζεται να δοκιμάσει το πικρό κι αλμυρό νερό της ανυπακοής, της φθοράς και του θανάτου. Χωρίς τον Ιησού η ψυχή σπαρταράει από την αγωνία για το καθετί. Η ζωή μοιάζει σαν πορεία χωρίς πυξίδα. Η καθημερινότητα φέρνει το ένα άγχος πάνω στο άλλο, τη μία αποτυχία πάνω στην άλλη, την...
10 Αυγούστου, 2020 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2020 - 9:42

Δεν φταίει η τρικυμία αλλά η ολιγοπιστία…

Διαδώστε:
Δεν φταίει η τρικυμία αλλά η ολιγοπιστία…

«Ο άνθρωπος χωρίς το Χριστό αυτοκαταδικάζεται να δοκιμάσει το πικρό κι αλμυρό νερό της ανυπακοής, της φθοράς και του θανάτου. Χωρίς τον Ιησού η ψυχή σπαρταράει από την αγωνία για το καθετί. Η ζωή μοιάζει σαν πορεία χωρίς πυξίδα. Η καθημερινότητα φέρνει το ένα άγχος πάνω στο άλλο, τη μία αποτυχία πάνω στην άλλη, την απογοήτευση και την θλίψη. Μία απόγνωση κυριεύει την καρδιά, όταν στον ορίζοντα δε φαίνεται ο Ιησούς. Χωρίς την παρηγοριά και το φως του Χριστού ο άνθρωπος μένει βυθισμένος στα δάκρυα και στην θλίψη των αμετρήτων λαθών του” τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Θ΄ Κυριακής του Ματθαίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορνοφωλέας, όπου ιερούργησε στις 9 Αυγούστου 2020.

Και συνέχισε λέγοντας: “Αυτό έπαθε ο Πέτρος. Ενώ ζήτησε το Χριστό και Τον κέρδισε, στη συνέχεια ολιγοψύχησε, παραδόθηκε στη λογική. Ενώ είχε μπροστά του τον Κύριο και απολάμβανε το θαύμα, προς στιγμήν Τον λησμόνησε και γι’ αυτό αποπροσανατολίστηκε από αυτό που ζούσε. Ενώ βίωνε την υπέρβαση της λογικής και ζούσε το θρυμματισμό της, εκείνος προς στιγμήν την επανέφερε στο προσκήνιο και την έβαλε κυβερνήτη στη ζωή του. Όταν η τρικυμία τον φόβισε περισσότερο από το Θεό, τον κέρδισε η τρικυμία. Όταν έβαλε το Χριστό στο περιθώριο της ζωής του, η ύπαρξη του άρχισε να χάνεται στο σκοτεινό βυθό της θεϊκής απουσίας…

»Όταν αντιμετωπίζουμε άγνωστα και αναπάντεχα δεδομένα στην καθημερινότητά μας, δεν χρειάζεται να μας καταβάλει ο πανικός. Ο πανικός και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Την στιγμή που έρχεται ένα χτύπημα ας γνωρίζουμε πως μέσα στο σκοτάδι της απόγνωσης στέκει ο Χριστός και μας παρακολουθεί. Περιμένει να Τον φωνάξουμε. Όταν ζητήσουμε τη βοήθεια Του, όταν κραυγάζουμε με συναίσθηση και πίστη το «Κύριε, σῶσον με», θα μας τραβήξει από το βυθό της αγωνίας, θα μας γλυκάνει με την θεϊκή Του παρηγοριά, θα μας φωτίσει με την απέραντη σοφία Του και θα μας οδηγήσει στο ασφαλές καράβι της Εκκλησίας. Μόνον εάν διαπλεύσουμε τη ζωή μας μέσα σ’ αυτό το ευλογημένο καράβι της Εκκλησίας θα φθάσουμε με ασφάλεια στο απάνεμο και γαλήνιο λιμάνι της σωτηρίας μας…»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, επισκεπτόμενος προεορτίως την ενορία Κορνοφωλιάς, ευχήθηκε στους ευλαβείς ακρίτες η Παναγία να τους προστατεύει, να τους αγιάζει και να τους ενδυναμώνει.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το παρακείμενο Μετόχιο της εν Αγίω Όρει Ιεράς Μονής των Ιβήρων στην Κορνοφωλιά και αντάλλαξε προεορτίως ευχές με την Γερόντισσα για την αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων