19/01/2020 19/01/2020 Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, εορτάσθηκε με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο, η μνήμη του πολιούχου της πόλεως Διδυμοτείχου, Αθανασίου του Μεγάλου, το Σάββατο 18 του μηνός Ιανουαρίου ε.ε. Ο εφετινός εορτασμός συμπίπτει με την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της απελευθερώσεως...
19 Ιανουαρίου, 2020 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2020 - 12:32

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Παρουσία του ΠτΔ τίμησαν τον Προστάτη τους

Διαδώστε:
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Παρουσία του ΠτΔ  τίμησαν τον Προστάτη τους

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, εορτάσθηκε με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο, η μνήμη του πολιούχου της πόλεως Διδυμοτείχου, Αθανασίου του Μεγάλου, το Σάββατο 18 του μηνός Ιανουαρίου ε.ε. Ο εφετινός εορτασμός συμπίπτει με την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της απελευθερώσεως της πόλεως του Διδυμοτείχου και της Θράκης γενικότερα και της ενσωμάτωσής τους στον εθνικό κορμό, κατά το 1920.

Την Παρασκευή 17 του μηνός Ιανουαρίου, εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, ο οποίος και ωμίλησε επικαίρως, καλωσώρισε ο συγχοροστατών οικείος Μητροπολίτης.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο, Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τον οποίο υπεδέχθη ο επιχώριος Μητροπολίτης.

Στη συνέχεια λιτανεύθηκαν η εικόνα και τα ιερά λείψανα του Αγίου Αθανασίου δια των κεντρικών οδών του Διδυμοτείχου με τη συμμετοχή του κ. Προέδρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου. Την πομπή πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου, αντιπροσωπείες συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες, οι σημαίες των σχολείων και στρατιωτικά αγήματα. Η λιτάνευση της ιεράς εικόνος κατέληξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, όπου ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο και στην συνέχεια ομίλησε επίκαιρα ο Δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης.

Στη συνέχεια παρατίθεται η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Ακολούθως στο Δημοτικό Αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε η Τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου σε Επίτιμο Δημότη Διδυμοτείχου. Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προσεφώνησε ο Δημάρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Αντιφωνώντας ο Εξοχώτος κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την Τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη Διδυμότειχου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Δημήτριος Πέτροβιτς και Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, οι Διοικητές της 3ης, 30ης και 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχοι Γρηγόριος Μπουτλιάκης, Λύσανδρος Ξηρογιάννης και Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής Περιφ. Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, Βασίλειος Μαυρίδης και Παναγιώτης Καλακίκος και άλλοι επίσημοι.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων