29/06/2020 29/06/2020 Πριν από 97 χρόνια, το 1923, «γεννήθηκε» μία νέα πόλη στην βορειοανατολική άκρη της ελεύθερης Ελλάδος, ακριβώς απέναντι από την Αδριανούπολη, για να βλέπουν οι κάτοικοί της την πατρίδα των προγόνων τους και να μην λησμονούν… Είναι η Νέα Ορεστιάδα, όπου εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες προσφύγων από το Κάραγατς (Παλαιά Ορεστιάδα) και την Αδριανούπολη, μετά τη...
29 Ιουνίου, 2020 - 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2020 - 18:44

Η Ορεστιάδα γιορτάζει τα γενέθλιά της…

Διαδώστε:
Η Ορεστιάδα γιορτάζει τα γενέθλιά της…

Πριν από 97 χρόνια, το 1923, «γεννήθηκε» μία νέα πόλη στην βορειοανατολική άκρη της ελεύθερης Ελλάδος, ακριβώς απέναντι από την Αδριανούπολη, για να βλέπουν οι κάτοικοί της την πατρίδα των προγόνων τους και να μην λησμονούν… Είναι η Νέα Ορεστιάδα, όπου εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες προσφύγων από το Κάραγατς (Παλαιά Ορεστιάδα) και την Αδριανούπολη, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία εκχωρήθηκε ένα τμήμα γης δυτικά του ποταμού Έβρου (όπου και τα χερσαία σύνορα με τη γειτονική χώρα).

Την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου εορτάζεται κατ έτος το γεγονός της ιδρύσεως της νέας αυτής πόλης και συγχρόνως τιμάται πανδήμως η μνήμη «πάντων των εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίων», καθώς αυτή η πόλη είναι η συνέχεια της Αδριανούπολης και της ιστορίας της. Φέτος, λόγω της πανδημίας και των υφισταμένων περιορισμών, οι εκδηλώσεις περιωρίσθησαν μόνο στο εκκλησιαστικό σκέλος. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου κ.Δαμασκηνού, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος συλλειτουργούντος του οικείου Αρχιερέως. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του αδριάντος του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Πολυκάρπου (Βαρβάκη), ο οποίος, ως άλλος Μωυσής ωδήγησε τότε, το 1923, το λαό του από τη γη της αιχμαλωσίας στην ελεύθερη Ελλάδα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αν. Δημοσχάκης, Στ. Κελέτσης και Χρ. Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασ. Μαυρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Ιωάννης Βασιλάκης, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων. Τον Πανηγυρικό της μέρας εξεφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής Δημήτρ. Κιηγμάς.

Το εσπέρας της παραμονής στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ.Αμφιλοχίου, εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη «πάντων των εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίων», μιας και η Μονή αυτή ευρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απέναντι από την Αδριανούπολη, όπου προ ολίγων μόλις μηνών η Ελληνική Αστυνομία συνεπικουρούμενη από τις Ένοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν με γενναιότητα την παράνομη είσοδο χιλιάδων μεταναστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων