27/10/2020 27/10/2020 Αθληφόρος, μυροβλύτης, καθοδηγητής, ειρηνοποιός, θαυματουργός, προστάτης του Ελληνισμού και του πολιτισμού, ιαματικός και συμπαραστάτης κάθε θλιβομένης ψυχής είναι oρισμένες ιδιότητες που αποδίδονται από τους πιστούς στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο που είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και γενικότερα των Βαλκανίων. Στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...
27 Οκτωβρίου, 2020 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2020 - 14:01

O Άγιος Δημήτριος στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Διαδώστε:
O Άγιος Δημήτριος στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Αθληφόρος, μυροβλύτης, καθοδηγητής, ειρηνοποιός, θαυματουργός, προστάτης του Ελληνισμού και του πολιτισμού, ιαματικός και συμπαραστάτης κάθε θλιβομένης ψυχής είναι oρισμένες ιδιότητες που αποδίδονται από τους πιστούς στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο που είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και γενικότερα των Βαλκανίων.

Στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου η μνήμη του Μυροβλύτου αγίου Δημητρίου τιμήθηκε και φέτος στις πανηγυρίζουσες ενορίες Ορεστιάδος, Λαβάρων, Λαγού, Σιταριάς, Σοφικού, Δικαίων, Καναδά, Κομάρων, Αμορίου, Κυριακής, Καβύλης, Πολιάς, Σαύρας, Μαυροκκλησίου και Κυανής.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, επικειμένης της εορτής, την Κυριακή ΣΤ´ Λουκά, 25 του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβύλης, και επ’ ευκαιρία εκήρυξε επί του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας. Την Θεία Λειτουργία στην Καβύλη παρηκολούθησαν ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Θεοδωρος Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος του τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος και ικανό εκκλησίασμα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Ορεστιάδος, ευλόγησε τους άρτους και ομίλησε επίκαιρα σχολιάζοντας ότι η ζωή των πιστών μοιάζει με ένα στάδιο γεμάτο θεατές, όπως το Ιπποδρόμιο της Θεσσαλονίκης, και εκεί μας δίδεται η ευκαιρία, όπως ο άγιος Δημήτριος και ο άγιος Νέστορας, την μνήμη των οποίων τιμά αυτές τις μέρες η Εκκλησία μας, να καταθέσουμε την ομολογία της πίστεως μας, εμπνεόμενοι από το άγιο παράδειγμα εκείνων. Τον Εσπερινό στην Ορεστιάδα παρακολούθησε ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαβάρων και ομίλησε επί του αποστολικού χωρίου της Β´ προς Τιμόθεον Επιστολής «Συ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» (Β΄ Τιμ. 2,3). Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, αντιπροσωπείες μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της κωμοπόλεως των Λαβάρων με τις σημαίες τους και πλήθος πιστών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Εσπερινού, επί τη μνήμη του αγίου Νέστορος, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμορίου. Ο Σεβασμιώτατος τέλος συνεχάρη τον άγοντα τα ονομαστήριά του εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Νέστορα Ουρουμτζίκη για το ζήλο του και την αφοσίωσή του στην ιερατική του διακονία. Τον θείο λόγο διηκόνησε ο παρεπιδημών Αρχιμ. Σέργιος Βαρέλιας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων