02/05/2022 02/05/2022 Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος από έμφραγμα μυοκαρδίου. Αύριο στις 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. H ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας ορίζεται...
02 Μαΐου, 2022 - 7:40
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 - 21:08

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος – Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ξάνθης

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος – Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ξάνθης

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος από έμφραγμα μυοκαρδίου. Αύριο στις 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. H ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας ορίζεται ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Βιογραφικό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Ο Μητροπολίτης Δράμας, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας, κ. Παύλος(κατά κόσμον ᾿Αλέξανδρος Αποστολίδης), γεννήθηκε στη Βέροια το 1963.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.

Ήταν διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Ακόμη, εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα

«Mε αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου, οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και συνυπογράφουν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

  • Να εκφραστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και στους συγγενείς του, μέσω αυτού του ψηφίσματος, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο και τη δυναμική παρουσία κατά την τέλεση του φιλανθρωπικού, κοινωνικού, ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου του Μακαριστού Μητροπολίτη μας.
  • Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να επιδοθεί το ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του δήμου Δράμας.
  • Να παραστούν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην αρχιερατική εξόδιο ακολουθία.
  • Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα του δήμου Δράμας από σήμερα και μέχρι την ημέρα της αρχιερατικής εξοδίου ακολουθίας.
  • Να κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για τον δήμο Δράμας η ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας και να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., και οι Επιχειρήσεις του δήμου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις τελευταίες του συνεντεύξεις:

«Υπάρχει ηθελημένος ενταφιασμός της υποθέσεως της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων»

Για το «ευαίσθητο» θέμα της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης από τη Βουλγαρική Κυβέρνηση είχε μιλήσει αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη με αφορμή και τη σχετική συζήτηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Πρόκειται για ένα θέμα που «πληγώνει» την τοπική εκκλησία και δεν έχει λυθεί εδώ και 105 χρόνια. Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας ζητάει -διαχρονικά- από την Βουλγαρική πολιτική ηγεσία να επιστρέψει, 105 χρόνια μετά τη λεηλασία και την κλοπή, τα εκατοντάδες κλεμμένα εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφους κώδικες της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, που έχουν στην κατοχή τους.

“Αν θεωρείται ότι η περιοχή μας ανήκει στην Ελλάδα, σαφώς θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα και για αυτό αλλά ο τρόπος που κινούνται οι υπεύθυνοι δείχνει ότι μάλλον θεωρούν ότι η Αθήνα υποστασιάζει ολόκληρη την Ελλάδα. Όχι το αντίστοιχο ‘’βάρος’’ δεν έχει δοθεί, αλλά υπάρχει θα έλεγα και ηθελημένος ενταφιασμός της υποθέσεως αυτής” είχε αναφέρει αποκλειστικά, αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Έχουμε υποχρέωση να παραμείνουμε στις επάλξεις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού» είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, αναφερόμενος στο Σκοπιανό ζήτημα. Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι «στη Δράμα έχει χυθεί πολύ αίμα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό»

Η συνέντευξη έγινε για το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ από τον συνεργάτη μας Βασίλη Χάδο.

 “Εμείς δεν χωρίζουμε από τους ιερείς μας”

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. “Οι Αρχιερείς πρώτοι πρέπει να μπουν στην λίστα των μισθολογικών αλλαγών. Εμείς δεν χωρίζουμε από τους ιερείς μας, ούτε θα μας βάλουν σε ταξική διαφορά από την μια οι δεσποτάδες και από την άλλη οι παπάδες. Πρώτοι εμείς θα πέσουμε”, είπε μεταξύ άλλων.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την αποκλειστική συνέντευξη:

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης Φωτορεπόρτερ – Μέλος Ε.Φ.Ε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων