05/06/2022 10/06/2022 Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου. Για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον κυρό...
05 Ιουνίου, 2022 - 20:07
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2022 - 1:12

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου στη Δράμα

Διαδώστε:
Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου στη Δράμα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον κυρό Παύλο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους πιστούς για την παρουσία τους στο μνημόσυνο.

Στη Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας άρχισε με τους εξής ποιητικούς στίχους: «Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου κι αν έρθουν και δικοί μας. Να μη τους πεις κι απόθανα να τους βαροκαρδίσεις. Στρώσε τους τάβλα να γευτούν, κλίνη να κοιμηθούνε. Στρώσε τους παραπέζουλα να βάλουν τ’ άρματά τους. Και σαν ξυπνήσουν το πρωί και σ’ αποχαιρετούνε, πες τους το πως απόθανα».

Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στα χρόνια των σπουδών στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, στους κοινούς αγώνες για την Εκκλησία και κατέληξε στην ιερή κλήση για την Αρχιερωσύνη.

Ο Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης αφορμώμενος από την ημέρα της μνήμης των Αγίων Πατέρων αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο της Συνόδου υπογραμμίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγίων Πατέρων είναι ο άρρηκτος σύνδεσμος με το Χριστό.

Διαρκής υπόμνηση των Αγίων Πατέρων αποτελεί η διατήρηση της ενότητας του εκκλησιαστικού σώματος. Τούτη την αρχή υπηρέτησε σθεναρά ο μακαριστός Παύλος «χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς την ανίατη ασθένεια της μεγαλομανίας, αλλά με πνεύμα σύνεσης και διάκρισης».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας με λογοτεχνική δεξιότητα αποτύπωσε στο λόγο του στιγμές από την Εκκλησιαστική και Ποιμαντική δράση του εκδημήσαντος Ποντίου Αρχιερέως και με μια φράση έδωσε το στίγμα της δυνατής προσωπικότητάς του: « Αντάρτης του Θεού» υπήρξε σε όλη του τη ζωή ο μακαριστός Παύλος!! Ας είναι αιωνία η μνήμη του!!».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου εδώ: Ομιλία Μητροπολίτη Νεαπόλεως για μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας

Το εκκλησίασμα επισφράγισε την εξαιρετική ομιλία του αγίου Νεαπόλεως με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιρρωνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την άρτια σκιαγράφηση του εκλιπόντος Ποιμένος τους.

 

Διαβάστε ακόμη: Το 40νθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας στην πατρίδα του, Βέροια

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων