08/08/2020 08/08/2020 «Η Υπεραγία Θεοτόκος και ο κόσμος» είναι ο τίτλος της νέας εγκυκλίου που εξέδωσε λίγο μετά την έναρξη της νηστείας και των παρακλήσεων προς το πρόσωπο της Παναγίας μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Στην εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στις προσευχές των πιστών προς την Παναγία, αλλά και στο πώς αυτές συνδέονται...
08 Αυγούστου, 2020 - 22:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2020 - 22:04

«Η Υπεραγία Θεοτόκος και ο κόσμος»

Διαδώστε:
«Η Υπεραγία Θεοτόκος και ο κόσμος»

«Η Υπεραγία Θεοτόκος και ο κόσμος» είναι ο τίτλος της νέας εγκυκλίου που εξέδωσε λίγο μετά την έναρξη της νηστείας και των παρακλήσεων προς το πρόσωπο της Παναγίας μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Στην εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στις προσευχές των πιστών προς την Παναγία, αλλά και στο πώς αυτές συνδέονται με τη σημερινή πραγματικότητα: την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους «ισχυρούς» και τα συμφέροντά τους, τα δεινά της Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Αγρυπνία που επιβάλλουν όλες αυτές οι δύσκολες καταστάσεις να γίνει στην Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης από το εσπέρας της 14ης Αυγούστου έως τις 5.30 το πρωί του Δεκαπενταύγουστου.

Διαβάστε την εγκύκλιο:

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 3ῃ Αὐγούστου 2020

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 228ῃ

Θέμα: «Ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος καί ὁ κόσμος»

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Ιδού, ότι η Παναγία μας συγκεντρώνει εις την εορτήν της Κοιμήσεώς Της. Εκοιμήθη η Θεοτόκος και έφυγε σωματικώς από την γην. Όμως, ούτε μια στιγμή δεν εγκατέλειψε τον κόσμον, όπως πολύ παραστατικά αναφέρεται στο Απολυτίκιό Της: «Εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε». Η Παναγία μας! Όταν ζούσε στον κόσμο αυτόν έμενε στην αφάνεια, ακόμη και όταν ο Υιός του Θεού και ιδικός Της Υιός και Θεός, εδοξάζετο από τον λαό, ο οποίος ωμολογούσε με ιερό θαυμασμό, «ότι προφήτης μέγας εγήγερται εν ημίν» (Λουκά ζ΄ 16). Τα ιερά ευαγγέλια ελάχιστα μιλούν για την Παναγία. Και όμως! Οι Χριστιανοί την ετίμησαν και την τιμούν με πίστη, θαυμασμό και απέραντη υιική αφοσίωση · Της πλέκουν τα ωραιότερα εκκλησιαστικά εγκώμια · και Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια θαυμαστά και ταπεινά εξωκκλήσια. Κι’ όταν η Χάρη Της εορτάζεται, όπως τώρα, τον Δεκαπενταύγουστο, πλήθη πιστών Ορθοδόξων προστρέχουν και προσεύχονται θερμά, για όσα τον καθένα απασχολούν.

-Β-

Όμως, ο κόσμος, στο σύνολό του, δοκιμάζεται από λοιμούς – όπως τώρα τελευταία, ο περιβόητος κορωνοϊός – από την πείνα και ποικίλα φυσικά φαινόμενα. Κι’ ακόμη, από τα άνομα συμφέροντα των λεγομένων «μεγάλων» και ισχυρών της γης, όπως, για παράδειγμα, η Κύπρος, η Βόρειος Ήπειρος και η Μέση Ανατολή. Είναι, πράγματι, θλιβερό, στον 21ο αιώνα, να βλέπη κανείς να ποδοπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πολλοί λαοί να υποφέρουν από την πείνα, τις ποικίλες αρρώστιες και τον κατατρεγμό, από καθεστώτα ανελεύθερα και δικτατορικά. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι οι καιροί μας για την παιδική και εφηβική ηλικία, αφού – όπως μας πληροφορούν διεθνείς στατιστικές – πολλά παιδιά τα οποία μένουν ορφανά από γονείς, εύκολα πέφτουν θύματα δουλεμπόρων και διαφόρων απατεώνων, που τα σπρώχνουν στα ναρκωτικά, στην βία, στο έγκλημα, και στην ανηθικότητα. Κι’ από κοντά, ακούονται συνεχώς πόλεμοι και απειλές πολέμου, όπως συμβαίνει με την γειτονική μας Τουρκία, η οποία υποβλέπει και προκαλεί την Πατρίδα μας, την οποία θέλει να εμπλέξη σε πολεμικές περιπέτειες…

-Γ-

Γι’ αυτούς, ακριβώς, τους λόγους, η ακριτική Μητρόπολή μας οργανώνει και φέτος – για 52η χρονιά – την Ιερά Αγρυπνία, στην πανάρχαια Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο. Ένα στρατόπεδο προσευχής είναι η Αγρυπνία μας.

Άνδρες, γυναίκες, νέοι, νεάνιδες και παιδιά υψώνουν τις καρδιές τους στον Ουρανό και δέονται και παρακαλούν την Παναγία μας, τόσο για τα ατομικά τους ζητήματα, όσο και για τα γενικώτερα προβλήματα, που ταλανίζουν τον κόσμο και την Ελλάδα μας, και, μάλιστα, για την αδικημένη Βόρειο Ήπειρο. Η προσευχή, όπως μας βεβαιώνει ο Κύριος, είναι όπλο παντοδύναμο και ακαταμάχητο. Κι’ όπως το έβλεπε και το ζούσε και ο αοίδιμος Ιεράρχης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, γι’ αυτό και καθιέρωσε αυτή την Αγρυπνία πριν από πενήντα δύο (52) ολόκληρα χρόνια. Εμείς, τον ευχαριστούμε ευγνωμόνως.

Η Αγρυπνία, συν Θεώ, θα αρχίση το εσπέρας, ώρα 9 μ.μ., της 14ης Αυγούστου και θα λήξη με την Θεία Λειτουργία γύρω στις 5.30 το πρωΐ της 15ης Αυγούστου. Αργότερα θα τελεσθή και δεύτερη Θεία Λειτουργία.

Ευχόμενος να σας σκέπη όλους η Σκέπη της Παναγίας μας, Διατελώ

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων