13/11/2019 13/11/2019 Τιμήθηκε και φέτος 13 Νοεμβρίου 2019, η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ημέρα κατά την οποίαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος άγει τα ονομαστήριά του. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου ο οποίος και μίλησε επίκαιρα,...
13 Νοεμβρίου, 2019 - 19:06
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2019 - 19:10

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως

Διαδώστε:
Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως

Τιμήθηκε και φέτος 13 Νοεμβρίου 2019, η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ημέρα κατά την οποίαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος άγει τα ονομαστήριά του.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου ο οποίος και μίλησε επίκαιρα, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μποτσουάνας κ. Γενναδίου και του εορτάζοντος Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως μας, των Αρχών του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχον Παγγαίου κ. Φίλιππον Αναστασιάδην και πλήθος πιστών της επαρχίας Παγγαίου.

Tην κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό η Ακολουθία του Όρθρου της εορτής και στην συνέχεια Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως μας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην ζωή και το έργο του Αγίου Πατρός Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, του ανθρώπου που σαγήνευσε και συνεχίζει να σαγηνεύει χιλιάδες ανθρώπων μέσα από τον βίον του και το κήρυγμά του.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, προσεφώνησε εκ μέρους του ιερού κλήρου ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Μπένος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως ως εξής:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Ευρισκόμεθα και πάλιν ενώπιόν Σας με την καρδίαν μας πλήρη αισθημάτων υιικής αγάπης και ειλικρινούς σεβασμού κατά την εύσημον αυτήν ημέραν της μνήμης του ομωνύμου Σας Πατρός και μέγιστου Διδασκάλου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστομου, για να σας απευθύνουμε μαζί με το πιστό και ευάγωγο Ποίμνιό σας τις εγκάρδιες ευχές μας με την ευκαιρίαν αυτήν της Ονομαστικής σας εορτής. Το δε χρέος μας αυτό δεν είναι απλά κοινωνικό χρέος, αλλά πηγάζει μέσα από την εκκλησιαστική συνείδησή μας, μέσα από τη σταθερή πίστη μας στο αξίωμα του Επισκόπου. Από τα βάθη των αιώνων ακούγεται καθαρή η φωνή του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου του Ιερομάρτυρος, του αρχαίου Επισκόπου της Αντιόχειας, της γενέτειρας του ιερου Χρυσοστόμου, προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας. «Πάντες τω επισκόπω ακολουθείτε» και «όπου αν φανεί επίσκοπος, εκεί το πλήθος έστω, ώσπερ όπου αν η Χριστός Ιησούς, εκεί και η καθολική Εκκλησία». Αυτά τα αιώνια ρήματα που εκήρυττε ο αρχαιότατος αυτός της Εκκλησίας μας διδάσκαλος αντηχούν στη ψυχή μας: «Πάντες τω επισκόπω ακολουθείτε, ως Ιησούς τω Πατρί, και τω πρεσβυτερίω ως τοις αποστόλοις, τους διακόνους εντρέπεσθε, ως Θεού εντολήν. Μηδείς χωρίς του επισκόπου τι πρασσέτω των ανηκόντων εις την εκκλησίαν. Εκείνη βεβαία ευχαριστία ηγείσθω, η υπό τον επίσκοπον ούσα, η ω αν αυτός επιτρέψη…».

Ο ιερομάρτυς εκείνος της Αποστολικής εποχής, ο επικαλούμενος δικαίως θεοφόρος, πριν το φρικτό μαρτυρικό του τέλος, πριν να ριφθεί στο στόμα των λιονταριών μέσα στο κολοσσαίο της Ρώμης, κατέθεσε ως παρακαταθήκη πολύτιμη στην Εκκλησία ακριβώς την πίστη των Αποστόλων για το αξίωμα του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία. Δηλαδή σεβασμό και πλήρη υπακοή στις εντολές του Επισκόπου. Η υπακοή μάλιστα αυτή η η τυχόν ανυπακοή ισοδυναμεί με την υπακοή η την ανυπακοή στον Ίδιο τον Θεό.Γι’ αυτό φορείς και εμείς, Σεβασμιώτατε, Κλήρος και λαός, αυτών των Αποστολικών εκκλησιολογικών πεποιθήσεων, ότι ο επίσκοπος βρίσκεται ανάμεσά μας, ανάμεσα στο Πρεσβυτέριο και την εν Χριστώ διακονία και τον πιστό λαό «εις τόπον και τύπον Χριστού», ότι τα πάντα, και λόγια και έργα μέσα στην Εκκλησία οφείλουν να έχουν την ευλογία του Επισκόπου, ότι η αναφορά στο τίμιο πρόσωπό του πρέπει να είναι διαρκής, αισθανόμαστε σήμερα, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, το ιερό χρέος να Σας ευχηθούμε υιικώς και ιεροπρεπώς, όπως ο φιλάνθρωπος Δομήτωρ της Εκκλησίας Σας φυλάττει «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον Λόγον της Αληθείας». Γένοιτο!

Εν συνεχεία αντιφώνησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με την σειρά του, ευχαρίστησε τον επίσης εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και άπαντας τους Ιερείς της Μητροπόλεως, τους εκπροσώπους των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και τον ευσεβή λαό της επαρχίας Παγγαίου, για τη συμμετοχή στα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε στο πολυεύθυνο και επίμοχθο έργο της Αρχιερατικής διακονίας του, επισημαίνοντας ότι πρώτιστη προτεραιότητά του αποτελεί πάντοτε το συμφέρον της Εκκλησίας και η πνευματική προαγωγή του τόπου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων