20/02/2019 20/02/2019 Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας φιλοξενεί στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019 Θεολογικό Συνέδριο με τον γενικό τίτλο «Η Προσφορά του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) εις την Θεολογίαν, τας Επιστήμας και τον Πολιτισμόν». Κέντρο αναφοράς του Συνεδρίου είναι η σημαντική από πολλές πλευρές προσφορά του Βυζαντίου στην Θεολογία, τις...
20 Φεβρουαρίου, 2019 - 18:49
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2019 - 18:54

Η προσφορά του Βυζαντίου στη Θεολογία και στις επιστήμες

Διαδώστε:
Η προσφορά του Βυζαντίου στη Θεολογία και στις επιστήμες

Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας φιλοξενεί στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019 Θεολογικό Συνέδριο με τον γενικό τίτλο «Η Προσφορά του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) εις την Θεολογίαν, τας Επιστήμας και τον Πολιτισμόν».
Κέντρο αναφοράς του Συνεδρίου είναι η σημαντική από πολλές πλευρές προσφορά του Βυζαντίου στην Θεολογία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό, ενώ τελείται φέτος με αφορμή την συμπλήρωση 1000 ετών από την γέννηση του Υπάτου των φιλοσόφων και ιδρυτού του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Ψελλού, που γεννήθηκε το 1018.
Οι εργασίες του Θεολογικού Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη». Θα προηγηθεί Εσπερινός στις 16.30 στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης (στην είσοδο της πόλεως του Πύργου Ηλείας), ενώ η Α΄ εισήγηση θα παρουσιαστεί στις 18.15 από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Τερέζη, με θέμα «Η Διαλεκτική μεταξύ της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας στο Βυζάντιον».

Η Α΄ συνεδρία στην Αγία Φιλοθέη Πύργου
Η Α΄ συνεδρία θα αποτελείται από 4 εισηγήσεις και θα ξεκινήσει στις 18.15, ενώ θα διαρκέσει έως τις 20.00 το βράδυ, για να ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων. Οι εισηγητές της Α΄ συνεδρίας θα είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Τερέζης, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Πολέμης, η Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Κονταλή και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η Β΄ Συνεδρία στην Αμαλιάδα
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα. Θα προηγηθεί Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αμαλιάδος, όπου θα κηρύξει ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος.
Οι εισηγήσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 πμ, με πρώτη εισηγήτρια την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευγενία Γερούση.
Θα ακολουθήσουν η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας ΕΚΠΑ κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης και ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα γίνει επισκόπησή τους από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο και θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.
Συμμετοχές και οργάνωση του Συνεδρίου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολουθήσεως των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ οι επιθυμούντες να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως (μέχρι 10 Φεβρουαρίου, στο τηλέφωνο 26210-22527 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected]). Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούν ο Θεολόγος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο Φιλόλογος κ. Ανδρέας Κουμπαρούλης και ο Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων