17/08/2022 17/08/2022 Αύριο, Πέμπτη, 18 Αυγούστου, τιμάται η ιερά μνήμη του τελευταίου, χρονολογικά, επίσημα αναγνωρισμένου Αγίου της Θεσσαλίας, του αγίου και ενδόξου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εκ Καππούας. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος θα μεταβεί αύριο το πρωί στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Tοπικής Κοινότητας Καππά, όπου θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου...
17 Αυγούστου, 2022 - 21:09
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 - 21:06

Γιορτάζει αύριο ο τελευταίος -χρονολογικά- γνωστός Άγιος της Θεσσαλίας

Διαδώστε:
Γιορτάζει αύριο ο τελευταίος -χρονολογικά- γνωστός Άγιος της Θεσσαλίας

Αύριο, Πέμπτη, 18 Αυγούστου, τιμάται η ιερά μνήμη του τελευταίου, χρονολογικά, επίσημα αναγνωρισμένου Αγίου της Θεσσαλίας, του αγίου και ενδόξου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εκ Καππούας. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος θα μεταβεί αύριο το πρωί στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Tοπικής Κοινότητας Καππά, όπου θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος γεννήθηκε Μουσουλμάνος και ονομαζόταν Σαϊμ Ήταν, μάλιστα, γιος του μπέη της περιοχής του Καππά Καρδίτσας.

Παράλληλα, κατ’ αυτή την ημέρα το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, το οποίο φέρει την επωνυμία του Αγίου, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία. Η Εθελοντική Αιμοληψία θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου από τις 8:30 π.μ..

Λίγα λόγια από τον βίο του Αγίου

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών. Ήταν Μουσουλμάνος, υιός Τούρκου αξιωματούχου της περιοχής Φαναρίου και Καπούας (Καππά). Σε ηλικία είκοσι ετών ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίσθηκε στο μοναστήρι του αγίου Νικολάου Καπούας. Με διαταγή του πατέρα του βασανίσθηκε σκληρά και κρεμάσθηκε στο κλωνάρι του μεγάλου πλατάνου. Τρεις φορές κόπηκε ως εκ θαύματος το σχοινί, όμως ο ανηλεής και αμετανόητος πατέρας διέταξε εν τέλει τον αποκεφαλισμό του. Έτσι, ο πρώην Σαίμ στις 18 Αυγούστου του 1610 κατεγράφη εις τας δέλτους των Νεομαρτύρων της Πίστεώς μας, η δε λαϊκή μούσα, απ’ ό,τι λένε, του έπλεξε το γνωστόν δημώδες: «να ’χε καεί ο πλάτανος…».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων