27/11/2022 27/11/2022 Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας, όπου φυλάσσεται η τιμία κάρα του Οσίου. Η μονή πανηγυρίζει επισήμως την...
27 Νοεμβρίου, 2022 - 8:47
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2022 - 8:39

Στη Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Στυλιανού

Διαδώστε:
Στη Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Στυλιανού

Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας, όπου φυλάσσεται η τιμία κάρα του Οσίου.

Η μονή πανηγυρίζει επισήμως την Δευτέραν του Αγίου Πνεύματος και την 26ην Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, η κάρα του Οποίου λαμπρύνει τη Μονή και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και πηγή ιαμάτων.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας

Η Τιμία Κάρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, Σάικας του Δήμου Αγράφων, της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος. Η Μονή είναιΜετόχι της Ιεράς Μονής «Κορώνης».

Η χρονολογία ίδρυση της Μονής είναι άγνωστη. Οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι η κτητορική επιγραφή και η χρονολόγηση μερικών εικόνων. Το σημερινό καθολικό ανάγεται στις αρχές του 16ου αι. σύμφωνα με χρονολογία που αναγράφεται στην εφέστιο εικόνα της αγ. Τριάδος. Η αγιογράφηση έγινε το 1641 «διά χειρός ευτελούς Ιωάννου και ετέρου Ιωάννου», οι οποίοι αγιογράφησαν και τα μοναστήρια της Σπινάσας (1651) και του Τροβάτου (1644).

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού καθώς αποτελούσε καταφύγιο των κυνηγημένων υποδούλων. Εδώ συγκεντρώθηκε το σώμα του Κώστα Βελή (Στεργιόπουλου) από το Κερασοχώρι, ο οποίος ξεσήκωσε την περιοχή στα όπλα με τη γνωστή επαναστατική του προκήρυξη.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής λειτούργησε στο χώρο της μονής νοσοκομείο για τους Ιταλούς αιχμαλώτους.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων