03/08/2021 03/08/2021 Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και ευλαβείας τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της Μυροβλύτισσας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή που δεσπόζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ερμού στην πλατεία Αριστοτέλους. Ρεπορτάζ: Βασίλειος Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης Το πρωί τη κυριωνύμου ημέρας Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος...
03 Αυγούστου, 2021 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2021 - 11:56

Εορτάστηκε η Οσία Θεοδώρα στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Εορτάστηκε η Οσία Θεοδώρα στη Θεσσαλονίκη

Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και ευλαβείας τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της Μυροβλύτισσας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή που δεσπόζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ερμού στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ρεπορτάζ: Βασίλειος Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Το πρωί τη κυριωνύμου ημέρας Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος προσήλθε στην ιερά Μονή κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Παναγ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, πλαισιούμενου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πανοσιολ. αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβα Γιάγκου, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Θεσσαλονικης Αρχιμ Φώτιο Ζαρζαβατσάκη ,κληρικών και αδελφών της Ιεράς Μονής και τη συμμετοχή πλήθους λαού.

«Η ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας μαρτυρείται από τον 8ο αιώνα μ.Χ. και μέχρι και σήμερα αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη σημαντικό κέντρο της ορθόδοξης πίστης και φωτεινό πνευματικό φάρο».Η αγία Θεοδώρα θεωρείται κι αυτή προστάτιδα της Θεσσαλονίκης και στο καθολικό της μονής φυλάσσεται το μυρόβλητο άγιο λείψανό της, που αποτελεί προσκύνημα για χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στο καθολικό της μονής φυλάσσονται επίσης τα λείψανα του οσίου Δαβίδ.

Οι πρώτες πληροφορίες για την ιστορία της μονής της Αγίας Θεοδώρας προέρχονται από τον βίο της. Οταν σε ηλικία 25 ετών κατέφυγε εκεί για να μονάσει, το 837 μ.Χ., η μονή ήταν αφιερωμένη στο όνομα του πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Μετά τη μετακομιδή του λειψάνου της αγίας Θεοδώρας, τον Αύγουστο του 893, η μονή μετονομάστηκε σε Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας.Το 1430 με την άλωση της Θεσσαλονίκης οι Τούρκοι κατατεμάχισαν το λείψανο της αγίας. Ωστόσο η μονή δεν δημεύτηκε ούτε μετατράπηκε σε τζαμί. Εκείνη την περίοδο ήταν μία από τις τρεις μονές που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη και αριθμούσε 200 μοναχές.

Η μονή ονομαζόταν στα τουρκικά Kizlar Manastir (μοναστήρι των κοριτσιών) και βρισκόταν σε μία από τις 12 χριστιανικές συνοικίες της πόλης.Το καθολικό της μονής καταστράφηκε ολοκληρωτικά στην πυρκαγιά του 1917. Το μόνο κτίσμα που διασώθηκε ήταν το κωδωνοστάσιο.Ο νέος ναός χτίστηκε δίπλα στον κατεστραμμένο το 1935. Από το 1974 λειτουργεί ως ανδρική μονή, ενώ το 1989 ιδρύθηκε στον χώρο της μονής το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Εχει πέντε μετόχια, τον ναό του Αγίου Αντωνίου, το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Τρανού, τον ναό του Αγίου Παντελεήμονος, το παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελεούσης και τον ναό του Οσίου Δαβίδ.»

Το αναλόγιο της Μονής, λάμπρυνε με την παρουσία του και την μελισταγὴ απόδοση των ψαλομένων ύμνων, χορὸς νέων ιεροψαλτών υπὸ την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννου Χασανίδη, πρωτοψάλτου της Ιεράς Μονής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων