01/02/2021 01/02/2021 Την μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Ομολογητού και Συναξαριστού, πανηγύρισε σήμερα η Θεσσαλινικη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου και αποθησαυριζονται τα ιερά λείψανα του Αγίου. Της θείας Λειτουργίας προεστη ο Αρχιμ. Ειρηναίος Βογιατζής, εφημέριος του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού ναού της Του Θεού Σοφίας ενώ το ιερό αναλόγιο διακόνησαν ο...
01 Φεβρουαρίου, 2021 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2021 - 16:28

Η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

Την μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Ομολογητού και Συναξαριστού, πανηγύρισε σήμερα η Θεσσαλινικη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου και αποθησαυριζονται τα ιερά λείψανα του Αγίου.

Της θείας Λειτουργίας προεστη ο Αρχιμ. Ειρηναίος Βογιατζής, εφημέριος του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού ναού της Του Θεού Σοφίας ενώ το ιερό αναλόγιο διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης του ναού Στέλιος Ζαχαρίου, ο οποίος μελοποίησε και την ακολουθία και ο Λαμπαδαριος Χρήστος Τογκαριδης.

Ας σημειωθεί ότι η μνήμη του Αγίου άρχισε να τιμάται λαμπρώς από το 1981 όταν βρέθηκε το ιερό λείψανο πίσω ακριβώς από τα στασίδια του δεξιού χορού. Από τότε διαφυλάσσεται σαν πολύτιμο κειμήλιο μέσα σ’ ιερό παρεκκλήσιο που φιλοτεχνήθηκε και αφιερώθηκε προς τιμήν του.

Υπάρχει ειδική φυλλάδα πλήρους ασματικής ακολουθίας που εποιήθη υπό του αείμνηστου υμνογράφου π. Γεράσιμου Μικραγγιανανίτη και εμελοποιήθει υπό του νυν πρωτοψάλτου του Καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας και επίγονο του αείμνηστου άρχοντος πρωτοψάλτου Χ. Ταλιαδώρου, κ. Στυλιανό Ζσχαρίου, ο οποίος πρόσθεσε ως συμπλήρωμα την ακολουθία των χαιρετισμών και εγκωμίων της εορτής.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος/ Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων