14/02/2019 14/02/2019 Λαμπρά εορτάστηκε η κοίμηση του αγίου Κυρίλλου στην Αποστολική Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως: Με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και με αισθήματα πνευματικής χαράς, τιμήθηκε εις την Αποστολική Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, την 14η Φεβρουαρίου ε.έ, η εορτή του Αγίου Ισαποστόλου Κυρίλλου, Φωτιστού των...
14 Φεβρουαρίου, 2019 - 14:43

Μητρ.Λαγκαδά: Oι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος κατάφεραν και άλλαξαν τη μορφή όλης της Ευρώπης

Διαδώστε:
Μητρ.Λαγκαδά: Oι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος κατάφεραν και άλλαξαν τη μορφή όλης της Ευρώπης

Λαμπρά εορτάστηκε η κοίμηση του αγίου Κυρίλλου στην Αποστολική Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και με αισθήματα πνευματικής χαράς, τιμήθηκε εις την Αποστολική Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, την 14η Φεβρουαρίου ε.έ, η εορτή του Αγίου Ισαποστόλου Κυρίλλου, Φωτιστού των Σλαύων, με την οποία και ξεκίνησαν οι ετήσιες εόρτιες εκδηλώσεις επ´ ευκαιρία της συμπληρώσεως 1150 ετών από την Κοίμηση του Θεσσαλονικέως Αγίου (14 Φεβρουαρίου 869 – 14 Φεβρουαρίου 2019).

Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη κατόπιν σεπτής ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του Ιερατικού Προϊσταμένου του ως άνω Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Σταμπλίακα, ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς των δύο Μητροπόλεων, μεταξύ αυτών ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστοφόρος Δημητρίου και ο Πρεσβύτερος π. Θωμάς Παπαστεργίου, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, οι οποίοι το εσπέρας της 13ης Φεβρουαρίου, εκομίσαν απότμημα της Σεπτής και Χαριτόβρυτης Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού, Επισκόπου Καρχηδόνας, εκ του φερώνυμου Ιερού Ναού της περιοχής του Μένικου Κύπρου όπου και θησαυρίζεται.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρώην Κοσμήτορας αυτής κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Αγίου Κυρίλλου, Ισαποστόλου και Φωτιστού των Σλαβικών Χωρών».

Ο κ. Καθηγητής, αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Κυρίλλου ως κύριο εκφραστή του υπερεθνικού, του υπερφυλετικού και του οικουμενικού πνεύματος της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι «ο εκχριστιανισμός των Σλαύων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντινού πολιτισμού», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο Άγιος Κύριλλος είναι το κατεξοχήν εκείνο πρόσωπο που διακηρύσσει την υπέρβαση των εθνικισμών, την προβολή της οικουμενικότητας του Χριστού, της ετερότητας ατόμων, των λαών και της ειρηνικής συνύρπαξης της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως πολιτικών και κοινωνικών διαφόρων».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, συνεχάρη τον ομιλητή για τον μεστό και περιεκτικό του λόγο με τον οποίο σκιαγράφησε επακριβώς την μορφή του σήμερα τιμωμένου Αγίου, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι με το έργο και την ιεραποστολική τους δράση, οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος κατάφεραν και άλλαξαν την μορφή όλης της Ευρώπης, μεταφέροντας τα φώτα του πολιτισμού και αλλάζοντας τον τρόπο σκέψεως των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αποτελούν ακόμα και σήμερα διαχρονικά παραδείγματα χριστομίμητου βίου, τον οποίο θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, ως οδοδείκτη και σκοπό της ζωής μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων