26/02/2021 26/02/2021 Εορτάσθηκε κι’ εφέτος στην πόλη της Λιβαδειάς και με επίκεντρο τον φερώνυμο προσκυνηματικό ιερό ναό η ετήσια μνήμη του τοπικού Aγίου Iερομάρτυρος Ρηγίνου του Λεβαδέως, επισκόπου Σκοπέλου, τηρουμένων των μέτρων για τον κορωνοϊό. Το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 24η Φεβρουαρίου, έγινε η Υποδοχή τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού από την...
26 Φεβρουαρίου, 2021 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2021 - 11:56

“Η ορθόδοξη μαρτυρία του Αγίου Ρηγίνου δεν έμεινε στους λόγους”

Διαδώστε:
“Η ορθόδοξη μαρτυρία του Αγίου Ρηγίνου δεν έμεινε στους λόγους”

Εορτάσθηκε κι’ εφέτος στην πόλη της Λιβαδειάς και με επίκεντρο τον φερώνυμο προσκυνηματικό ιερό ναό η ετήσια μνήμη του τοπικού Aγίου Iερομάρτυρος Ρηγίνου του Λεβαδέως, επισκόπου Σκοπέλου, τηρουμένων των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 24η Φεβρουαρίου, έγινε η Υποδοχή τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού από την κωμόπολη των Θεσπιών και ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμ. Γεώργιος Θανάσου, προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Λεβαδείας, ο οποίος αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές της ζωής του αγίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ομολογία και τη μαρτυρική στάση του αγίου Ρηγίνου στις διάφορες πιέσεις του Επάρχου της Σκοπέλου, για να θυσιάσει ο άγιος στα είδωλα.

Η ορθόδοξη μαρτυρία του Αγίου Ρηγίνου δεν έμεινε μόνο στους ωραίους λόγους. Κατάφερε με το κήρυγμα και το παράδειγμά του να διαφυλάξει το ορθό δόγμα και να σώσει πλήθη πιστών από την παραφθορά του. Αλλά και ο ίδιος δεν έμεινε μόνο στην μαρτυρία της αλήθειας, αλλά μέσα από αυτή και υπερασπιζόμενος αυτήν, έφτασε ως το μαρτύριο.

Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών είναι το τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Ρηγίνου, που φυλάσσεται ως πνευματικός θησαυρός στην Βοιωτική γη από το έτος 1999 όπου και μετακομίσθηκε από την Κύπρο και αποτελεί πηγή χάριτος και ευλογίας για όσους με πίστη και ευλάβεια το προσκυνούν.

Ο π. Γεώργιος τελειώνοντας ανέφερε ότι όλοι μας, με αφορμή την μνήμη του Αγίου Ρηγίνου, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του δίνοντας στην καθημερινότητα του βίου μας την μαρτυρία της πίστεως και της συνειδήσεώς μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, ετελέσθη ο όρθρος του αγίου και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Αυγέρος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων και Αγίας Σκέπης πλησίον του χωρίου Αγίου Γεωργίου. Στην σύντομη ομιλία του ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο όραμα της αγιότητας στην σημερινή εποχή. Κάθε πιστός σήμερα καλείται να είναι και να γίνεται άγιος.

Η αγιότητά του δεν θα εμφανισθεί με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά θα είναι μία σιωπηλή και αγωνιστική βίωση της αλήθειας του Χριστού μέσα στην καθημερινή ζωή. Ο άγιος είναι ένας άνθρωπος συνειδητά εγκεντρισμένος στην καλλιέλαιο της Εκκλησίας στο Σώμα του Χριστού, που ρουφά κυριολεκτικά τους χυμούς του Αγίου Πνεύματος και ζυμώνεται με τη Χάρη του Θεού, την οποία ακτινοβολεί με τη ζωή του.

Επιπλέον ο άγιος είναι ο χριστιανός που έχει συλληφθεί και σαγηνευθεί ολόκληρος από την εγγύτητα του αρνίου και «Αυτώ ακολουθεί». Σε αυτόν τον δρόμο ας παραμένουμε σταθερά, αγωνιστικά, ανυποχώρητα.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τόνισε ότι οι άγιοι, όπως και ο εορταζόμενος άγιος Ρηγίνος, είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες στην έμπονη εγκόσμιο οδοιπορία μας, ιδιαίτερα σήμερα με τα τόσα προβλήματα που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση, και αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς και στήριξης.

Στο τέλος ευχαρίστησε τον εφημέριο του ναού π. Αλέξιο αλλά και όσους βοήθησαν και βοηθούν στην ανέγερση και αποπεράτωση του Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Ρηγίνου.

Επίσης ευχαρίστησε τον π. Αλέξανδρο, εφημέριο της ενορίας των Θεσπιών που κόμισε το τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους προς ευλογία και στήριξη των ευλαβών χριστιανών της περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων