03/12/2021 03/12/2021 Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Με αφορμή την ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος με κείμενό του εκφράζει ορισμένες σκέψεις. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, “όταν αυτά τα πρόσωπα μας δίνουν τέτοια παραδείγματα θάρρους και δύναμης εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε αρωγοί...
03 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2021 - 10:22

Ο Θηβών Γεώργιος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διαδώστε:
Ο Θηβών Γεώργιος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Με αφορμή την ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος με κείμενό του εκφράζει ορισμένες σκέψεις.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, “όταν αυτά τα πρόσωπα μας δίνουν τέτοια παραδείγματα θάρρους και δύναμης εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες τους σε κάθε προσπάθεια”.

“Η Τοπική μας Εκκλησία διακρίνεται για την εγνωσμένη αγάπη και φροντίδα Της για κάθε άνθρωπο εμπερίστατο, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, για τα Ειδικά ΕΠΑΛ και βεβαίως για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ «Ειδική Παιδεία», ευαγές Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας που εδρεύει στην πόλη της Λιβαδειάς, όπου παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες απασχολούνται καθημερινά με σκοπό να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να οδηγηθούν στην μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία”, σημειώνει σε άλλο σημείο και καταλήγει με την ευχή να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη προς τα άτομα αυτά γιατί: «……. καὶ ταύτην τὴν ἐντολὴν ἔχομεν ἀπ’ αὐτοῦ, ἵνα ὁ ἀγαπῶν τὸν Θεὸν ἀγαπᾷ καί τόν ἀδελφόν αὐτοῦ…» (Ιω. Α’ 5. 20-21).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ: 

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού, αφού έχουν πλασθεί κατ’ εικόνα Του.

Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα δεν είναι, όπως εσφαλμένα έχει επικρατήσει να λέγονται, άνθρωποι με αναπηρία, αλλά πρόσωπα με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, διότι καταφέρνουν παρά τις δυσκολίες τους να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα της ζωής.

Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και μας αποδεικνύουν ότι με πίστη, θέληση και υπομονή τα καταφέρνουν!

Αποτελούν για όλους μας υγιή πρότυπα. Τους ευχαριστούμε και υποκλινόμαστε στη δύναμη της ψυχής τους.

Όταν αυτά τα πρόσωπα μας δίνουν τέτοια παραδείγματα θάρρους και δύναμης εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες τους σε κάθε προσπάθεια.

Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να τα συνδράμουμε, ώστε τα άτομα με ειδικές ικανότητες και δεξιότητες να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά της κοινωνίας που έχουμε όλοι οι άνθρωποι.

Ίσα δικαιώματα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Τις περισσότερες φορές συμφωνούμε για όλα αυτά από μακριά, συμφωνούμε με όλα αυτά που διακηρύττουμε σε διάφορες συναντήσεις, αλλά πάντοτε παραμένουν όλα σε θεωρητικό επίπεδο. Ξεχνάμε ή μάλλον τα προσπερνάμε τα άτομα αυτά και τελικά άλλες έγνοιες υπερισχύουν.

Αν, όμως, θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να είμαστε κοντά στους ανθρώπους με τις ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητες θα πρέπει να είμαστε συνοδοιπόροι τους στην πράξη, στα προβλήματά τους, στις δυσκολίες τους.

Ο πολιτισμός και το πνευματικό επίπεδο μιας κοινωνίας δεν εξαντλείται μόνον στα εξωτερικά επιτεύγματα και εξωραϊστικά έργα που διέπουν την ζωή της, αλλά και στο πως φέρεται στους πολίτες της, ιδιαιτέρως δε στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Η Τοπική μας Εκκλησία διακρίνεται για την εγνωσμένη αγάπη και φροντίδα Της για κάθε άνθρωπο εμπερίστατο, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, για τα Ειδικά ΕΠΑΛ και βεβαίως για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ «Ειδική Παιδεία», ευαγές Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας που εδρεύει στην πόλη της Λιβαδειάς, όπου παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες απασχολούνται καθημερινά με σκοπό να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να οδηγηθούν στην μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Η Ορθόδοξη Θεολογία, μας επισημαίνει ότι δυο βασικές σχέσεις έχουμε. Τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, και τη σχέση εγώ-εσύ που είναι η σχέση του ανθρώπου προς τους άλλους συνανθρώπους. Η σχέση Εγώ-Αιώνιο Συ είναι ο τελικός στόχος. Είναι η σχέση που συμβάλλει στην επίτευξη του «καθ’ ομοίωσιν».

Η σχέση, όμως, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν περάσει μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους στους οποίους εντάσσονται και τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες.

Ας δείξουμε λοιπόν έμπρακτα την αγάπη προς τα άτομα αυτά γιατί: «……. καὶ ταύτην τὴν ἐντολὴν ἔχομεν ἀπ’ αὐτοῦ, ἵνα ὁ ἀγαπῶν τὸν Θεὸν ἀγαπᾷ καί τόν ἀδελφόν αὐτοῦ…» (Ιω. Α’ 5. 20-21).

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, στη δύσκολη εποχή που ζούμε να επιλέγουμε πάντοτε εκείνες τις παραμέτρους της ζωής που θα συμβάλλουν ώστε οι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες να ζουν με αξιοπρέπεια.

Μετ’ ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων