15/06/2021 15/06/2021 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκαν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία,...
15 Ιουνίου, 2021 - 13:22
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2021 - 21:15

Εορτάσθηκαν τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Εορτάσθηκαν τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκαν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία πρεξήρχε ο οικείος Ποιμενάρχης και άγων τα σεπτά ονομαστήριά του, και συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Προ της απολύσεως τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο οποίος εξέφρασε την αγάπη, τον σεβασμό και την υπακοή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ι. Μητροπόλεως προς το σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχου τους, διαβιβάζοντας τις εγκάρδιες ευχές για υγεία κατ’άμφω, θεοφιλή, πολυχρόνιο και καλλίκαρπο Αρχιερατική διακονία. Όπως τόνισε «εορτάζει σήμερον τα σεπτά ονομαστήριά του ο Επίσκοπός μας και μαζί εορτάζει και χαίρει ολόκληρη η Τοπική μας Εκκλησία» και κάθε εορτή «είναι ημέρα χαράς, καιρός συναντήσεως, κοινωνία ζωής», όπως σοφά αναφέρει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, η οποία προσβλέπει σε «συνεχή αγιασμό, σε πνευματική ανανέωση, σε κατάρτιση και σε εν Χριστώ προαγωγή αυτών». Επίσης, αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές στο έργο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, τονίζοντας ότι «εμείς οι Κληρικοί, ως οι άμεσοι συνεργάτες σας, ζήσαμε τη μεγάλη αγωνία σας τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο, που η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει την ανθρωπότητα, να παραμείνουν ανοικτές οι πόρτες των ιερών ναών και να τελείται ακώλυτα η Θεία Λατρεία για τον λαό του Θεού. Γνωρίζουμε ακόμα το ανύστακτο ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες σας για να προχωρήσει η επένδυση στον Κάβο Σίδερο και τις συστηματικές ενέργειες και την πατρική μέριμνά σας για την αναστήλωση των εκκλησιαστικών μνημείων μας, αλλά και για τα άλλα αναπτυξιακά έργα του τόπου μας». Και τέλος, ως εκπρόσωπος και του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο ένα Σταυρό ευλογίας σε ένδειξη αφοσίωσης, αγάπης και σεβασμού.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος εξέφρασε την συγκίνησή του διότι σε λίγους μήνες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εκλογή του ως Μητροπολίτης, σε διαδοχή του έργου του μακαριστού Γέροντός του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. Όπως είπε αισθάνεται ευλογημένος που από τα νεανικά του χρόνια εκάρη Μοναχός στην Ι. Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού και ενηλικιώθηκε εκκλησιαστικά σε αυτήν την Επαρχία. Στη συνέχεια ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιά του τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, οι οποίοι, όπως τόνισε, όδευσαν οδόν μακράν για να συμπροσευχηθούν, να συλλειτουργήσουν και να κοινωνήσουν από το κοινό Ποτήριο της Ζωής κατά την ημέρα των ονομαστηρίων του, και τους ευχήθηκε μέχρι βαθέος γήρατος να σφύζουν από ζωή και να έχουν τη νεανική καρδιά και τις πρεσβείες του Αγίου Κυρίλλου στον Αρχιερατικό βηματισμό τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον προσφωνήσαντα Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφημερίων Πρωτ. Ιωάννη Νεστοράκη και όλους τους συμμετέχοντες Κληρικούς, και ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπό τους βλέπει την αγαστή συνεργασία και συμπόρευση για την ωφέλεια και την προαγωγή της τοπικής κοινωνίας. Τέλος ευχαρίστησε τους παριστάμενους πιστούς, υπογραμμίζοντας την εκζήτηση της προσευχής όλων για να ανταπεξέρχεται στα καθήκοντα και στην αποστολή που του ανέθεσε η Εκκλησία, αφού κατά το Ευαγγέλιο, ακόμα και εάν ποιήσουμε «πάντα τα διαταχθέντα υμίν», πρέπει να ομολογούμε «ότι δούλοι αχρείοι εσμέν, ότι ο οφείλομεν ποιήσαι πεποιήκαμεν» (Λκ. 17, 10).

Εκ μέρους των συλλειτουργούντων Αρχιερέων ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας εξέφρασε τη δεδηλωμένη αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των αγίων Αρχιερέων προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο καταλλαγής, αγάπης, ειρήνης και συνοχής της κοινωνίας», που είναι χαρίσματα σημαντικά για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που μας έχει επιφορτίσει η νέα πραγματικότητα, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ευχήθηκε εγκάρδια ο Άγιος Κύριλλος, ο Επίσκοπος Γορτύνης και Πρόεδρος της Εκκλησίας Κρήτης, να πρεσβεύει ώστε ο Τριαδικός Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη εξ ύψους, μακροημέρευση και να ευλογεί πλούσια την ποιμαντορία του.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης ευχήθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο υγεία και δύναμη στο έργο του για να στηρίζει και αγιάζει όλο το ποίμνιό του, συνεχίζοντας παράλληλα να συμπορεύεται με την τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης τόνισε ότι οι δημότες της Σητείας έχουν τον Σεβ. κ. Κύριλλο μέσα στην καρδιά τους, λόγω του τρόπου αντιμετώπισης των πραγμάτων και της συμβολής του στην κοινωνική συνοχή, συνεργαζόμενος σε θέματα που άπτονται των αναγκών της κοινωνίας, και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο υγεία και μακροημέρευση. Και τέλος ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γεώργιος Τσιφετάκης μετέφερε στον Σεβασμιώτατο τις ευχές του Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της Τοπικής Εκκλησίας.

Στο τέλος εψάλη από τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον χορό του το πολυχρόνιον του εορτάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος, ενώ ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Προηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Αιδ/τος Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επίτροπος της Η΄ Αρχιερ. Περιφ. της Ι.Α.Κ. π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Κατσαμπά Ηρακλείου και συντάκτης της Τυπικής Διάταξης των Ι. Ακολουθίων της Επετηρίδος του Οικουμενικού Πατριαχείου Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Λαδουκάκης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Παν/τος Αρχιμ. Φιλόθεος Πηγιάκης από την Ι. Μονή Αγκαράθου, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και πλειάδα Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή προσευχή ανέγνωσαν εναλλάξ οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης και Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης αντίστοιχα.

Εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πρωτογενή Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου κ. Γεώργιο Τσιφετάκη, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Πέτρος Μαστοράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Καζαμίας, συνοδευόμενος από τους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, τον Διοικητή του Α.Τ. Ιεράπετρας Υπαστυνόμο Α΄ κ. Νικόλαο Παντή, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας Υπαστυνόμο Α΄ κ. Νεκτάριο Φονιμάκη και την επικεφαλής της Ομάδος Τροχαίας Υπαστυνόμο Α΄ κ. Νικόλαο Τζουμάκα, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Αν. Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ. Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Καλλιονάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Αστυν. Δ/ντής κ. Εμμαν. Πετάσης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων