09/09/2020 09/09/2020 Με τη συμμετοχή ευλαβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο ιστορικός και περικαλλής Ναός της Παναγίας των Λιθινών Σητείας. Αφ εσπέρας, μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής, τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια αγρυπνία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο πανηγυρίζοντα Ναό...
09 Σεπτεμβρίου, 2020 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2020 - 22:53

Ευλαβικός ασπασμός στην Παναγία των Λιθινών Σητείας

Διαδώστε:
Ευλαβικός ασπασμός στην Παναγία των Λιθινών Σητείας

Με τη συμμετοχή ευλαβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο ιστορικός και περικαλλής Ναός της Παναγίας των Λιθινών Σητείας.

Αφ εσπέρας, μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής, τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια αγρυπνία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. αναφέρθηκε στα μηνύματα της πρώτης Θεομητορικής εορτής του εκκλησιαστικού έτους, επισημαίνοντας ότι η εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας είναι ημέρα παγκοσμίου χαράς και ευλογίας, λόγω της λύσης της κατάρας της στειρότητας της Αγίας Άννας, αλλά και επειδή αποτελεί την αφετηρία για την αποκατάσταση τη σχέσης του απομακρυνθέντος από τον Θεό ανθρώπου με τον Δημιουργό του, καθώς από την Παναγία «ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης» και στα σπλάχνα της συνελήφθη ασπόρως και κυοφορήθηκε ο Κύριος και Θεός και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός. Όπως σημείωσε ο Σεβ. κ. Κύριλλος ο Θεός εισήκουσε τη θερμή προσευχή των αγίων προπατόρων Ιωακείμ και Άννης και παρά τη μεγάλη ηλικίας τους γεννήθηκε η Αειπάρθενος Μαρία, την οποία σε ηλικία μόλις τριών χρονών αφιέρωσαν στο Θεό. Η πάναγνος Παρθένος είναι ό,τι πιο εκλεκτό είχε να προσφέρει το ανθρώπινο γένος στον Θεό, και με την ελεύθερη συγκατάθεσή της κατέστη «σκεύος εκλογής», «κεχαριτωμένη» και συνεργός του Θεού στο έργο της θείας οικονομίας για τη σωτηρίας όλου του κόσμου. Επίσης, ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων όλης της Μητροπολιτικής περιφέρειας προς την Παναγία των Λιθινών, την οποία πολλοί πιστοί επικαλούνται ε κάθε δυσκολία και δοκιμασία της ζωής τους, όπως το παιδί αυθόρμητα προστρέχει στη μητέρα του, και πολλά θαύματά της διασώζει η λαϊκή προφορική παράδοση, αλλά και στην περίπυστο θαυματουργή εικόνα Της, η οποία αποτελεί σπουδαίο ιερό εκκλησιαστικό κειμήλιο της Τοπικής μας Εκκλησίας, που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Τέλος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά και η Παναγία, η μεγάλη μάνα όλου του κόσμου, να σκέπει, να περιφρουρεί και να μεσιτεύει στον Μονογενή Υιό Της και Θεό για όλους και τις οικογένειές τους.

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του Δήμου Σητείας κ.κ. Νικόλαο μακρυνάκη και Γεώργιο Αϊλαμάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών κ. Βασίλειος Γιωργουλάκης και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχής της Σητείας.

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων