03/01/2023 03/01/2023 Μέσα στην ευφρόσυνη εορταστική ατμόσφαιρα της Αρχής του νέου έτους, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του έτους 2023 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως για την περιοχή της Σητείας. Η κοπή της Bασιλόπιτας στον Ιερό Ναό...
03 Ιανουαρίου, 2023 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 - 17:30

Η Κοπή Βασιλόπιτας σε Ιερές Μονές της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας

Διαδώστε:
Η Κοπή Βασιλόπιτας σε Ιερές Μονές της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας

Μέσα στην ευφρόσυνη εορταστική ατμόσφαιρα της Αρχής του νέου έτους, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του έτους 2023 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Εσπερινό και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως για την περιοχή της Σητείας.

Η κοπή της Bασιλόπιτας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε από καρδίας για το οροθέσιο της παρέλευσης ενός δύσκολου έτους με παγκόσμιες κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και ενός συνεχιζόμενους πολέμου στην Ευρώπη, και της αρχής του νέου έτους που γεννά με νέες προσδοκίες και οράματα, και επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιούμε τον χρόνο που κυλά ασταμάτητα για τη σωτηρία μας, ζώντας «εν ειρήνη και μετανοία» τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους Εφημερίους, οι οποίοι με αυταπάρνηση, πολύ φιλότιμο και αγάπη προς το ποίμνιό τους εξυπηρετούν λειτουργικά και ποιμαντικά τα παραμελημένα από την πολιτεία χωριά μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενότητα, την ομόνοια και την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινοτήτων. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους Ιεροψάλτες που με ζήλο και συνέπεια διακονούν το ιερό αναλόγιο, και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων που συμβάλλουν με την εθελοντική προσφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία των Ενοριών.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη για την άριστη συνεργασία, για το καλό του τόπου και του Σητειακού λαού, τον οποίο υπηρετούν Τοπική Εκκλησία και Δήμος, καθώς και όλους τους παριστάμενους.

Ακόμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ημερολόγιο τσέπης του 2023, που είναι αφιερωμένο στους ναούς και τα εκκλησιαστικά μνημεία των Ενοριών Τουρλωτής και Μυρσίνης Σητείας, και υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η καταγραφή και προβολή των ενοριακών ναών και των πολλών εξωκκλησιών των Ενοριών που ξεκίνησε από τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης αυτών των μνημείων της πίστης μας που ανήγειραν οι ευσεβείς πρόγονοί μας, για να παραδοθούν στους επιγενόμενους.

Τέλος ευχήθηκε το νέο έτος 2023 να είναι για όλους ειρηνικό, καρποφόρο, γεμάτο υγεία, αγάπη, πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία, και έμπλεο της Χάριτος του Θεού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μοίρασε τη Βασιλόπιτα σε όλο το εκκλησίασμα, και ευχήθηκε στον καθένα ξεχωριστά καλή και ευλογημένη χρονιά. Ακολούθησε κέρασμα για όλους στην αίθουσα του ναού.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας έλαβε μέρος ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Σπανουδάκης, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Ιερείς Εφημέριοι των Ενοριών της Επαρχίας Σητείας με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Αμβρόσιο Σκαρβέλη.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Παπαδάκης και κ. Ελένη Πλατανάκη, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας κ. Εμμανουήλ Λιλιμπάκης και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.

Η κοπή της Bασιλόπιτας στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής και η ανανέωση του διορισμού της Καθηγουμένης

Την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέπτηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής στις Μάλλες Ιεράπετρας, προκειμένου να ευχηθεί στην Αδελφότητα εν όψει της εισόδου μας στο νέος έτος και να ευλογήσει την Βασιλόπιτα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αφού ευλόγησε και διένειμε την Βασιλόπιτα στο Αρχονταρίκι της Μονής, ευχήθηκε στην Καθηγουμένη Ολυμπιάδα Μοναχή, στις Αδελφές και στους συνεργάτες και προσκυνητές της Μονής το νέο έτος να είναι ειρηνικό και σωτήριο, μεστό με τις ευλογίες του Κυρίου με τις πρεσβείες της Παναγίας της Εξακουστής και του Οσίου Χατζη Ανανίου.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος επέδωσε στην Καθηγουμένη Ολυμπιάδα Μοναχή την ανανέωση του διορισμού της ως Καθηγουμένη για την επόμενη τετραετία 2023-2026, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης, και την ανανέωση του διορισμού των Μελών του Ηγουμενοσυμβουλίου στις Αδελφές Δωροθέα και Φιλοθέη, ευχόμενος και αυτή η θητεία τους να είναι γόνιμη και καρποφόρα πνευματικά για την προαγωγή και την κατά Θεόν πρόοδο της ιστορικής Μονής.

Παρέστησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β´ Περιφέρειας και προϊστάμενος της Ενορίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο Εφημέριος της Μονής  Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης, ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς και αρκετοί προσκυνητές και φίλοι της Μονής.

Η κοπή της Bασιλόπιτας στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιόν Εστι και το Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αναστασίου

Την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στον Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιόν Εστι Ιεράπετρας, για να ευχηθεί στην Αδελφότητα, με αφορμή την είσοδό μας στο νέο έτος και να ευλογήσει την Βασιλόπιτα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αφού ευλόγησε και διένειμε την Βασιλόπιτα στο Αρχονταρίκι της Μονής, ευχήθηκε στην Καθηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και στις Αδελφές της Μονής κάθε ευλογία από τον καιρούς και χρόνους εν τη ιδία Αυτού εξουσία θέμενο Κύριο και το αρξάμενο έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο πνευματικά και ελπιδοφόρο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος μετέβη στον τάφο του μακαριστού Γέροντος και κτήτορος της Μονής αοιδίμου Αναστασίου ιερομονάχου και έψαλλε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του, αλλά και των ψυχών των μακαριστών Αδελφών της Μονής, που είναι ενταφιασμένες στο κοιμητήριο, Θεοδούλης, Χριστοδούλης και Άννης.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Εφημέριος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Η κοπή της Bασιλόπιτας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας

Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, για να ευλογήσει την Αγιοβασιλόπιτα και να ευχηθεί στον Ηγούμενο και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής για το νέο έτος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αφού ευλόγησε και διένειμε την Βασιλόπιτα στο Καθολικό της Μονής, ευχήθηκε στον Καθηγούμενο Πανοσιώτατο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιο Περάκη, τον Αδελφό Πανοσιώτατο Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Σπηλιαρωτάκη και στους Ηγουμενοσυμβούλους πρωτοπρεσβύτερους Αντώνιο Τσαγκαράκη και Νικόλαο Παθιάκη το νέο έτος να είναι ευλογημένο από τον Δωρεοδότη Κύριο, μεστό ουρανίων ευλογιών, ειρηνικό και καρποφόρο με τις πρεσβείες των Εφόρων της Μονής Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο συνόδευε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας παρευρέθηκε και ο συνταξιούχος Ιερέας Μιχαήλ Συντυχάκης με την οικογένειά του.

Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής όπου ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος και ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αντάλλαξαν ευχές και συζήτησαν για θέματα αναστήλωσης και ανάδειξης της ιστορικής Μονής.

Η κοπή της Bασιλόπιτας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Το βράδυ της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, για να ευλογήσει την Αγιοβασιλόπιτα και να ευχηθεί τα δέοντα στον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής, εν όψει της εισόδου μας στο νέο πολιτικό έτος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αφού ευλόγησε και διένειμε την Βασιλόπιτα στο Αρχονταρίκι της Μονής, εξέφρασε στον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη και στον Αδελφό της Μονής Οσιολογιώτατο Τίτο Ματαλλιωτάκη τις ολόθερμες πατρικές ευχές του, ώστε το αρξάμενο έτος να είναι ευλογημένο από τον Κύριο, καρποφόρο πνευματικά, ειρηνικό και μεστό ουρανίων ευλογιών, με τις ακοίμητες πρεσβείες της Παναγίας της Φανερωμένης.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής.

Ακολούθησε δείπνο στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Παΐσιος ενημέρωσε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πορεία των από καιρό αρξαμένων εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης της ιστορικής Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων