07/05/2021 07/05/2021 Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς και με την πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2021 τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Βαϊνιάς Ιεράπετρας. Η τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας...
07 Μαΐου, 2021 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2021 - 11:13

Λαμπρά τα Θυρανοίξια του Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Λαμπρά τα Θυρανοίξια του Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Ιεράπετρα

Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς και με την πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2021 τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Βαϊνιάς Ιεράπετρας.

Η τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο οποίος στη συνέχεια χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Γιανναδάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, εκφράζοντας τη μεγάλη συγκίνηση και τη χαρά όλων των ενοριτών για το άνοιγμα των θυρών και την επαναλειτουργία του ναού, μετά από το μεγάλο διάστημα εκτελέσεως των εργασιών συντηρήσεώς του από κατάλληλους τεχνίτες. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη συνεχή καθοδήγησή του, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη για την επιστασία των εργασιών, τον π. Ματθαίο Πατεράκη για την προσωπική εργασία του και όλους τους Βαϊνιώτες που συνέδραμαν οικονομικά στην αποπεράτωση του έργου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού, σημειώνοντας ότι είναι μια ιδιαίτερη και πολυπόθητη μέρα για το χωριό της Βαϊνιάς, καθώς μετά από αρκετά χρόνια εργασιών και πολλές περιπέτειες ο ιστορικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής παραδίδεται και πάλι στη δημόσια λατρεία. Όπως αποκαλύφθηκε από τη διαφορετική λιθοδομή του ναού αρχικά είχε άλλη χρήση, πιθανότατα ήταν μεχτέπι (τουρκικό σχολείο). Στις αρχές του 20ού αι. και συγκεκριμένα το 1908 η Χριστιανική Κοινότητα Βαϊνιάς ζήτησε από τον τότε Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη να γράψει στή Γενική Διοίκηση Κρήτης και να της παραδοθεί το κτίριο. Παρόλο που η απάντηση ήταν αρνητική, μετά την οριστική απομάκρυνση των Οθωμανών από την Κρήτη και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα το 1913, το κτήριο παραδόθηκε και άρχισε να οικοδομείται ο νέος ναός. Τούτο μαρτυρεί και το γεγονός ότι γειτνιάζει με τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο μακαριστός Επίσκοπος Αμβρόσιος. Δεν πρόλαβε όμως να τελέσει τα Ιερά Εγκαίνια, που τελέσθηκαν μετά την κοίμησή του (1929), κατ᾽ εντολή του Τοποτηρητή της χηρεύουσας Επισκοπής Ιεράς και Σητείας Μητροπολίτου Κρήτης Τίτου Ζωγραφίδη, από τον γείτονα Επίσκοπο Πέτρας Διονύσιο Μαραγκουδάκη, πιθανόν το έτος 1930.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «το μνημείο αυτό υπέστη τη φθορά του χρόνου και σε εμάς έλαχε να το συντηρήσουμε και να αναδείξουμε», καθώς αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Βαϊνιάς, του Γιαννιτσίου, όπως λεγόταν παλαιότερα, και μαρτυρεί την πίστη των προγόνων μας, οι οποίοι μέσα στο διάβα των αιώνων προσέφεραν ό,τι καλύτερο είχαν για τον τόπο και τη θεία λατρεία και εμείς έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου καθαιρέθηκαν ήδη από το 2016 τα επιχρίσματα και αποκαλύφθηκε ότι ο ναός έχει οικοδομηθεί σε δύο φάσεις. Στο υφιστάμενο κτίσμα προστέθηκε η καμάρα και η κόγχη του Αγίου Βήματος για να διαμορφωθεί το κτίσμα σε ναό. Το παλαιό και φθαρμένο τσιμεντένιο τέμπλο αντικαταστάθηκε με χαμηλό και λιθόγλυπτο τέμπλο από τοπικό ψαμίτη, που κατασκεύασε ο Ιεραπετρίτης γλύπτης κ. Μιχ. Βουζουνεράκης, όπως ήταν τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, για να είναι ορατά στο εκκλησίασμα τα τελούμενα μέσα στο Ιερό Βήμα.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αιδεσιμολ. π. Ματθαίο Πατεράκη, ο οποίος από τότε που ήταν ακόμα λαϊκός και μέλος του Εκκλ/κού Συμβουλίου Βαϊνιάς διέθεσε προσωπική εργασία και χρήματα, την Πρόεδρο κ. Χρυσούλα Νεοφώτιστου και τα Μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου του χωριού και όλους τους δωρητές, επώνυμους και ανώνυμους, που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίοι εκ του περισσεύματος ή εκ του υστερήματος τους συνέβαλαν με τον οβολό τους στη δαπάνη των εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης και εξωραϊσμού του ναού. Επίσης ευχαρίστησε τον Εφημέριο π. Γεώργιο Γιανναδάκη με τα Μέλη του Εκκλ/κού Συμβουλίου της Ενορίας Βαϊνιάς και τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, που επιμελήθηκε προσωπικά το έργο της σωστής συντήρησης και αποκατάστασης του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου.

Τέλος, ο Σεβ. ευχαρίστησε εγκάρδια τον παριστάμενο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και την Αντιδήμαρχο κ. Μ. Ρουμελιωτάκη, που τον συνόδευε, τους Βαϊνιώτικης καταγωγής Ιεροψάλτες που απέδωσαν τους ύμνους, τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη, τον κ. Μιχαήλ Χατζηνάκη και τον κ. Γεώργιο Γαϊτάνη, Ιεροψάλτη της Ενορίας, και όλους όσοι παρέστησαν συμπροσευχόμενοι. Ευχήθηκε τέλος η Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή να χαρίζει νάματα ιάσεως και ευσεβείας, ποταμούς από την αγάπη της και να σκέπει και να περιφρουρεί το χωριό της Βαϊνιάς και τους απανταχού Βαϊνιώτες, δίδοντας σε όλους την χαρά, την παραμυθία, την ελπίδα και την απανατοχή που απαιτούν οι χαλεποί καιροί μας.

Στην ακολουθία των Θυρανοιξίων και στον Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Αιδεσ/τοι Εφημέριοι π. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιρ. Περιφ., πρωτ. Γεώργιος Γιανναδάκης, Εφημέριος Βαϊνιάς, και π. Ματθαίος Πατεράκης,Εφημέριος Ανατολής, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαϊνιάς κ. Χρυσοβαλάντης Λιανάκης, η Πρόεδρος κ. Χρυσούλα Νεοφώτιστου και τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς και αρκετοί Βαϊνιώτες και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ακολούθησε πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα στο προαύλιο του ναού από τον Πολιτιστικό Λαογραφικο Σύλλογο Βαϊνιάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων