27/11/2021 27/11/2021 Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, μνήμη του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», το ομώνυμο ισόγειο παρεκκλήσιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας. Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση...
27 Νοεμβρίου, 2021 - 13:48
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2021 - 13:49

Μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων στην Ιεράπετρα

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, μνήμη του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», το ομώνυμο ισόγειο παρεκκλήσιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση και το κήρυγμα της μετανοίας του Οσίου Νίκωνος, φωτιστή και Ισαποστόλου της Κρήτης, ο οποίος ως άλλος Απόστολος Τίτος επανευαγγέλισε όλη την Κρήτη μαζί με τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, όταν ο Νικηφόρο Φωκάς απελευθέρωσε τη Μεγαλόνησο από τους Άραβες Αγαρηνούς. Σε καιρούς δυσχείμερους για όλους μας, το μήνυμα της ζωής και της δράσης του Οσίου Νίκωνα, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο και αναγκαίο. Η υπακοή στην Εκκλησία, η αυταπάρνηση, η ασκητικότητα, και η μετάνοια είναι αρετές διαχρονικές και αναλλοίωτες στον χρόνο. Από εμάς εξαρτάται εάν θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε και θα αφομοιώσουμε τα χάρισματα και τις αρετές στη ζωή μας, εάν θα ζούμε με στο φως των Αγίων ή θα επιλέξουμε να πορευόμαστε κυριευμένοι από το σκοτάδι, τον εγωισμό, την απομόνωση και τα πάθη μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων και τόνισε ότι σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας σήμερα προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στους δρόμους, καθώς η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους, που φέτος συνέπεσε με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης αυτών των θυμάτων. Παρότρυνε, ακόμα, όλοι να συμβάλλουμε με την οδική μας συμπεριφορά ώστε να εκλείψει, ή τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστο, το θλιβερό αυτό φαινόμενο κυρίως στους δρόμους της Κρήτης, όπου φέτος υπάρχει αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους. Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια οι Όσιοι Νίκων ο «Μετανοείτε» και Στυλιανός να πρεσβεύουν προς τον Τριαδικό Θεό για να καταπαύσει η πανδημία του κορωνοϊού που τα τελευταία περίπου δύο χρόνια ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, οι Αιδεσ/τοι Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός και Σάββας Λιναρδάκης, ο Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης καθώς και ο Ιεροδ. π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ τους ύμνους της εορτής απέδωσαν δύο χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής στο δεξιό χορό τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη. Παρέστησαν ως εκπρόσωπος των Αστυνομικών Υπηρεσιών της πόλεως ο Υπαστυνόμος Α΄ κ. Νικόλαος Τζουμάκας, Αξιωματικός του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, και ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων