14/06/2021 14/06/2021 Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και κατάνυξης τελέσθηκε την Kυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 13 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Φωτίου Διακάκη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε...
14 Ιουνίου, 2021 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2021 - 17:29

“Ο μακαριστός πατήρ Φώτιος διακόνησε άοκνα και με ζήλο”

Διαδώστε:
“Ο μακαριστός πατήρ Φώτιος διακόνησε άοκνα και με ζήλο”

Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και κατάνυξης τελέσθηκε την Kυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 13 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Φωτίου Διακάκη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερέως Φωτίου Διακάκη, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσοστόμου Παπαδάκη και τους Εφημερίους του ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Φωτίου, κατά κόσμον Φραγκίσκου, Διακάκη, που επί σαράντα έτη (1972-2011), από τα συνολικά 48 έτη της Ιερωσύνης του υπηρέτησε το Ιερό Θυσιαστήριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, του οποίου διετέλεσε Προϊστάμενος επί σειρά ετών, καθώς και Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Όπως σημείωσε «ο μακαριστός πατήρ Φώτιος ως κληρικός διακόνησε ταπεινά, άοκνα, με ζήλο, αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Σε όλα πρωτεύων, στη Θεία Ευχαριστία, στην Εξομολόγηση, στις Ιερές Ακολουθίες, στην Κατήχηση των παίδων, στις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων. Σε καιρούς χαλεπούς με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των εκλεκτών συνεφημερίων του, κράτησε γερά στην αληθινή και γνήσια πίστη τον ευσεβή εντόπιο λαό και άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του. Αποστολή του, η επιμέλεια των ψυχών που εξαγοράσθηκαν με το Αίμα του Χριστού, και η καθοδήγησή τους στην «εν Χριστώ ζωή».

Ἐδειξε δε ο μακαριστός, ιδιαίτερη μέριμνα προς τον πάσχοντα αδελφό και τις ανάγκες του, εφαρμόζοντας με πιστότητα τον λόγον του Κυρίου μας «εντολήν καινήν δίδωμι υμιν ίνα αγαπάτε αλλήλους» (Ιω. 13,14), ιδρύοντας το έτος 1986 τον σύλλογο εθελοντών Χριστιανών αιμοδοτών Ιεράπετρας και Σητείας «ο Ελεήμων», που σήμερα έχει μετονομάσθεί σε «Φώτιος Διακάκης», και προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες σε συνανθρώπους που είχαν ανάγκη από αίμα. Έχοντας δε κατά νουν ότι ο πρώτος αιμοδότης υπήρξε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, οργάνωσε με επιτυχία συχνές εθελοντικές αιμοληψίες,οι οποίες κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές αποστολές του το 1991 στη Βόρειο Ήπειρο, το 1994 στη Σερβία, στους σεισμόπληκτους της Αθήνας το 1999, στους πληγέντες από το φονικό τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία τον Δεκέμβριο του 2004, στο Πατριαρχείο της Σερβίας το 1999, στις Ιερές Μονές και τα Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων το 2002, στην Παλαιστίνη το 2003 και στην Κένυα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το 2006. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι, εκτός από αληθινός Ποιμήν, απαράμιλλος κοινωνικός εργάτης με βίο καθαρό και ανεπίληπτο, υπόδειγμα οικογενειάρχη, που ενέπνευσε στα παιδιά του την αγάπη για τον Χριστό και την εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, ο π. Φώτιος «με το προσωπικό του παράδειγμα και την αγωνιστικότητά του, προσέλκυσε πολλούς στην εθελοντική διακονία του λαού του Θεού και τους μύησε στην ιδέα του Ερυθρού Σταυρού».

Εκ μέρους της οικογένειας του μακαριστού Κληρικού ο υιός του κ. Γεώργιος Διακάκης, ιατρός, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις άπειρες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τους συμμετέχοντες Κληρικούς και όλους τους παρισταμένους, σημειώνοντας ότι με το προσωπικό βίωμά του ο π. Φώτιος δίδασκε τη μετάβαση από την ιδιοτελή αγάπη στην ανιδιοτελή αγάπη, η οποία είναι το οντολογικό θεμέλιο και η πληρότητα της ζωής, αγώνας άσκησης και αυταπάρνησης που οδηγεί στην εν Χριστώ τελείωση και μεταμόρφωση του ανθρώπου.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο π. Φώτιος ήταν πολύ αγαπητός σε όλους μας καθώς υπήρξε παράδειγμα Ιερέως που υπηρέτησε πιστά τον λαό του Θεού και εργάσθηκε άοκνα για την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου με θυσιαστική αγάπη, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, ενώ ευχήθηκε εγκάρδια ο Θεός να αναπαύει τη μακαρία ψυχή Του «εν σκηναίς των δικαίων και εν κόλποις Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ιεράπετρας και Σητείας «π. Φ. Διακάκης» κ. Άγγελος Φασουλάκης, Εθελοντές Σαμαρείτες και Εθελόντριες Νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενορίτες και άλλοι κάτοικοι της Ιεράπετρας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων