07/08/2022 08/08/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε...
07 Αυγούστου, 2022 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2022 - 1:23

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως «Κάτω Μεράς» Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως «Κάτω Μεράς» Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο μιλώντας για τα υψηλά θεολογικά νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, σαράντα ημέρες πριν το εκούσιο πάθος Του, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μεταμορφώθηκε στο όρος Θαβώρ, ενώπιον των τριών προκρίτων μαθητών Του, Πέτρου, Ιάκωβου και Ιωάννου, για να τους ενισχύει και να τους τονώσει την πίστη τους, να τους φανερώσει τη θεϊκή ιδιότητα και φύση Του και να τους κάνει κοινωνούς των ακτίστων θείων ενεργειών Του. Τον έβλεπαν να συνομιλεί με δύο Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, τον Μωυσή που παρέλαβε τις θεοχάρακτες εντολές σε πλάκα, και τον επίσης θεόπτη Ηλία, το πρόσωπό του να λάμπει όπως ό ήλιος και τα ιμάτια Του να έχουν γίνει λευκότερα από το φως το ηλιακό. Λόγω της λάμψης Του κατέπεσαν πάνω στη γη, αισθανόμενοι ανέκφραστη γαλήνη και αγαλλίαση από τη μετοχή τους στις θείες ενέργειες του Θεού, γι’ αυτό και ο Απόστολος Πέτρος ζήτησε από τον Χριστό «Κύριε, καλόν εστίν ημάς ώδε είναι» θέλοντας να παραμείνει μέσα στην κατάσταση της θεϊκής έλλαμψης και της εμπειρίας του Θαβωρίου Φωτός.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, αφού αναφέρθηκε στη λεπτή αύρα της θείας Χάριτος και της μετοχής στις άκτιστες θείες ενέργειες που αισθάνονταν οι άγιοι της Εκκλησίας μας, ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα να έχει τη Χάρη του Μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού και το Φως το αΐδιον της Θείας φύσεως Του να ενοικήσει στις καρδιές όλων. Και κατάληξε με την προτροπή όλοι να αγωνιζόμαστε για την εσωτερική μας καλλιέργεια και μεταμόρφωση των ψυχών μας, διότι μόνο όταν μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας θα μπορέσει να αλλάξει και ο κόσμος συνολικά, έχοντας «Φως, περισσότερο φως» κατά τον ποιητή.
Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφ. και Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας και Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος ναού, και ο Ιερολ. Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιω. Αρώνης και ο Ιεροψάλτης του ναού συνταξιούχος δάσκαλος κ. Εμμ. Ατσαλής.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφαρειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, oι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Γεώργιος Ασπραραδάκης, κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, αντιπροσωπεία του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας με επικεφαλής τον Διοικητή του Λιμενικού Σκάφους Υποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Γεώργιο Πατεράκη και πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων