20/09/2022 21/09/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ευσταθίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο και μοναδικής φυσικής ομορφιάς πευκόδασος του Σελακάνου της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος...
20 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 - 3:40

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου Σελακάνου Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου Σελακάνου Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ευσταθίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο και μοναδικής φυσικής ομορφιάς πευκόδασος του Σελακάνου της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού.

 

 

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον πολύπαθο βίο του Αγίου Μάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Αγίας Θεοπίστης του και των υιών του Αγίων Αγαπίου και Θεοπίστου. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θαυμαστή κλήση του Πλακίδα και μετέπειτα Αγίου Ευσταθίου, ο οποίος μεταστράφηκε σε χριστιανό, όπως ο Απόστ. Παύλος, βλέποντας κάποιο ελάφι, που ανάμεσα στα κέρατα του είχε ένα υπέρλαμπρο σταυρό με τον Εσταυρωμένο, και ακούγοντας μια φωνή να του αποκαλύπτει ότι Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός. Η αγαθή ψυχή του δέχτηκε αμέσως την κλήση του Θεού και βαπτίσθηκε χριστιανός ο ίδιος και η οικογένειά του. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στις πολλές δοκιμασίες που υπέμεινε καρτερικά ο Άγιος Ευστάθιος. Όπως ακούσαμε στο Δοξαστικό των Αποστίχων ο Άγιος Ευστάθιος επανάλαβε τους λόγους του πολύαθλου Ιακώβ «ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο, ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο». Με εδραία πίστη αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και ομολόγησε τον μόνο αληθινό Θεό, με συνέπεια να μαρτυρήσει για τον Χριστό τον β΄ μ.Χ. αιώνα όλη η οικογένειά του.

 

 

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, έκτοτε πέρασαν εκατοντάδες χρόνια και νέφος μαρτύρων πότισαν με το αίμα τους και στερέωσαν το δένδρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλοι αυτοί οι άγιοι είναι φίλοι, συνοδοιπόροι και βοηθοί στον καθημερινό αγώνα μας και οφείλουμε να διδασκόμαστε από τη ζωή τους και να καταφεύγουμε στις πρεσβείες τους. Να μιμηθούμε τον Άγιο Ευστάθιο για την ιώβεια υπομονή του, την υποδειγματική καρτερία του, την ακράδαντη πίστη του και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Επίσης αναφέρθηκε στους ευσεβείς προγόνους μας που τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς με ευλάβεια ανήγειραν αυτό το ναό για να τιμάται η μνήμη του Αγίου Ευσταθίου σε αυτή την κατάφυτη και γεμάτη φυσική ομορφιά περιοχή. Και κατέληξε: «Ας παρακαλέσουμε όλοι τον Άγιο Ευστάθιο και τη συνοδεία του να δίδει ειρήνη, σταθερή πίστη, αγάπη και απαλλαγή από κάθε πειρασμό, θλίψη και δυσκολία».

 

 

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Κανάρης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Τριάδος Κεντρίου, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, ο Αιδεσιμ/τος π. Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύθων, και ο Αιδεσ. π. Γεώργιος Μαυρογιαννάκης, Εφημέριος της Ενορίας Χριστού. Τους ύμνους απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου και Δ/ντής Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Αγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης και κ. Εμμαν. Καραλάκης, Πρωτοψάλτης Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας.

 

Παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πανταζής, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγγουράκης και Μεταξοχωρίου κ. Κων/νος Λαμπράκης και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Σελακάνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης και Μεταξοχωρίου κ. Iωάννης Μπλαζαντωνάκης κ.α.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων