15/09/2021 15/09/2021 Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας Αρχιερατικό συλλείτουργο και το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο...
15 Σεπτεμβρίου, 2021 - 21:19
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2021 - 21:20

Το πενταετές μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου

Διαδώστε:
Το πενταετές μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας Αρχιερατικό συλλείτουργο και το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ακολούθησε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου. Έλαβαν μέρος ο Παν/τος Προηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, οι Αιδ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης, Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης και Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πλειάδα Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως καθώς και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος.

Για τον βίο, τα χαρίσματα και το σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου μίλησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλη την πορεία του αειμνήστου εκκλησιαστικού ανδρός και στην πολυδιάστατη διακονία του στον Αμπελώνα του Κυρίου, ως Ηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι Ηρακλείου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιπισκοπής Κρήτης και Πνευματικού-Εξομολόγου, και μετέπειτα ως Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του στα 22 χρόνια της Αρχιερατείας του.

Την ομιλία του κατέληξε με τα εξής συγκινητικά λόγια: «Γέροντα, πέρασαν πέντε χρόνια, όμως ακόμα πιο πολύ σε αναζητούμε. Μας λυπεί η απουσία σου. Μας λείπει η πνευματική σου αγκαλιά, το ανύστακτο ενδιαφέρον σου για όλους μας και το κουράγιο που μας έδινες. Ήσουν ο Επίσκοπος μας, ο πατέρας μας, ο αδελφός μας, ο φίλος μας, ο συνοδοιπόρος μας. Θα βρίσκεσαι πάντα στις καρδιές μας και στη σκέψη μας. Για όλα όσα μας πρόσφερες, για άλλη μια φορά σε ευχαριστούμε από τά βάθη της καρδιάς μας. Το παράδειγμά σου, οι συμβουλές σου και οι νουθεσίες σου είναι και θα παραμείνουν φωτεινός οδοδείκτης της ζωής μας. Δεν σε λησμονούμε στις προσευχές μας και εμείς οι Κληρικοί δεν σε ξεχνούμε στο Ιερό Θυσιαστήριο κάθε φορά που ιερουργούμε. Σε παρακαλούμε ταπεινά, μην μας λησμονείς και εσύ στο Ουράνιο Θυσιαστήριο όπου συλλειτουργείς με τους Αγίους και τους Αγγέλους. Τώρα που μας λείπεις, έχουμε περισσότερο ανάγκη τις προσευχές σου και τις πρεσβείες σου στον Τριαδικό Θεό. Καλό παράδεισο πολυαγαπημένε γέροντα…».

Πριν την Απόλυση τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, στο οποίο έλαβε μέρος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, Βοηθός του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο αοίδιμος Γέροντας και προκάτοχός του Μητροπολίτης κυρός Ευγένιος να προσεύχεται από τους ουρανίους θαλάμους που βρίσκεται σήμερα και από το υπερουράνιο και νοερό Θυσιαστήριο που πλέον ιερουργεί για τον διάδοχό του, τον Ιερό Κλήρο και όλο το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, Επίσκοπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και Κνωσού κ. Πρόδρομο, οι οποίοι όδευσαν οδόν μακράν και αυθόρμητα και οικειοθελώς προσήλθαν για να συμπροσευχηθούν για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του αοιδίμου και αειμνήστου Προκατόχου του Ευγενίου Αρχιερέως, τον οποίο ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του την ημέρα της μνήμης του Αγίου Φιλοθέου, κατά την οποία εόρταζαν τα ονομαστήριά τους οι προκατόχοι Αρχιερείς, Φιλόθεος Α΄ και Φιλόθεος Β΄.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη, Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, που με λόγο μεστό και συγκινητικό σκιαγράφησε την προσωπικότητα και τη μεγάλη προσφορά του αοιδίμου και αειμνήστου Ιεράρχου, τους συμμετέχοντες Κληρικούς, τους παρισταμένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και όλους όσοι προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του αλήστου μνήμης Γέροντος και προκατόχου του Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου.

Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, στην κρύπτη του οποίου αναπαύονται οι μακαριστοί Μητροπολίτες Φιλόθεος Α΄ (Μαζοκοπάκης), Φιλόθεος Β΄ (Βουζουνεράκης) Ευγένιος (Πολίτης), όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και Κνωσού κ. Πρόδρομος, πλαισιούμενοι από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των τριών μακαριστών Αρχιερέων.

Στην δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Δ/κτής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Προϊστάμενος του Ε.Κ.Α.Β. Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, ο πρώην πολιτευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πευκιανάκης, τα κατά σάρκα αδέλφια του αειμνήστου Αρχιερέως και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί.

Τέλος, ακολούθησε επιμνημόσυνο κέρασμα εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου για όλο το εκκλησιάσμα στο Αρχονταρίκι και τον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων