15/09/2019 16/09/2019 Την Κυριακή, μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 15 Σεπτεμβρίου 2019 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, για τη συμπλήρωση τριών ετών από την ημέρα της εις Κύριον εκδημίας του....
15 Σεπτεμβρίου, 2019 - 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2019 - 16:03

Το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Ιεραπύτνης

Την Κυριακή, μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 15 Σεπτεμβρίου 2019 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, για τη συμπλήρωση τριών ετών από την ημέρα της εις Κύριον εκδημίας του.

 

 

 

 

Στη συγκινητική ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ερμήνευσε τα υψηλά νοήματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, υπογραμμίζοντας ότι ο Θεός σέβεται απόλυτα την προσωπική ελευθερία του κάθε ανθρώπου, ο οποίος αποτελεί μοναδικό και ανεπανάληπτο πρόσωπο, γι’ αυτό και ο Χριστός λέγει «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μου». Είναι Θεός αγάπης και όχι τιμωρός, που μετέρχεται παντοίους τρόπους για τη σωτηρία μας. Η ακολουθία όμως του Χριστού συνεπάγεται κατανόηση της ανάγκης άρσης του προσωπικού μας σταυρού, καλλιέργεια προσωπικής σχέσης μαζί Του και συμμετοχή στο Πάθος και την Ανάστασή Του.

 

 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβ. Ιεραπύντης και Σητείας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκδημία του μακαριστού προκατόχου του, «ο αοίδιμος Γέροντας και προκάτοχός μου Μητροπολίτης κυρός Ευγένιος σήκωσε αγόγγυστα τον βαρύ σταυρό της Αρχιερωσύνης και σαν έτοιμος από καιρό για το μεγάλο ταξίδι, προείδε το τέλος του και αναχώρησε έτοιμος προς τον Κύριο της δόξης, τον Νυμφίο Χριστό, ο Οποίος ήταν πάντοτε συγκοιταζόμενος, συνανιστάμενος, γλυκαίνων και ευφραίνων την καρδίαν αυτού. Με θαυματουργικό τρόπο αξιώθηκε του μέγιστου χαρίσματος της Αρχιερωσύνης και η ημέρα της κοιμήσεώς του, η 15ηΣεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Φιλοθέου, κατά την οποία εόρταζαν τα ονομαστήριά τους οι μακαριστοί προκάτοχοί του, Φιλόθεος Μαζοκοπάκης και Φιλόθεος Βουζουνεράκης, μαρτυρεί ότι είναι θέλημα Θεού, ποιός θα φθάσει στην Αρχιερωσύνη και θα αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα της Αποστολικής Διαδοχής».

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο απαράμιλλο εκκλησιαστικό φρόνημα, την αγία απλότητα, την άδολη πατρική αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του μακαριστού προκατόχου του προς όλους ανεξαιρέτως.

Ευχήθηκε από καρδιάς, ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύει τη μακαρία ψυχή του «μετά των αγίων και δικαίων» και η ευχή του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου να συνοδεύει τόσο αυτόν, ως ταπεινό Επίσκοπο και διάδοχό του, όσο και σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο και τον αγαπημένο ποίμνιο της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του, «για να μπορέσουμε όλοι να σηκώνουμε τον σταυρό που μας αναλογεί και να ακολουθήσουμε τα ίχνη του και τη θεοδρόμο πορεία του».

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πομπή που κατέληξε στην κρύπτη, κάτω από το Ιερό Βήμα του Ι. Ναού Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο, τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των αοιδίμων Μητροπολιτών Ευγενίου, Φιλοθέου Α´ και Φιλοθέου Β´.

Στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί και παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Νικ. Χριστοφακάκης και Σήφης Αναστασάκης, ο συντοπίτης Ομότιμος Καθηγητής και πρ. Αντιπρύτανης του Παν/μίου Κρήτης κ. Ιω. Πυργιωτάκης, οι κατά σάρκα συγγενείς και πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Μητροπολίτου καθώς και αντιπροσωπεία από το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου με επικεφαλής την Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη Θεοδώρα Μοναχή.

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων