07/12/2020 07/12/2020 Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης που περικοσμεί το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού στην Αρναία, την Κυριακή, 6η Δεκεμβρίου 2020 στις 6 το απόγευμα, ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας ο θαυματουργός και αφού εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, ο χοροστατών...
07 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2020 - 18:01

Ακολουθία της Κουράς “Εις Αρχάριον Ρασοφορούντα” στην Αρναία

Διαδώστε:
Ακολουθία της Κουράς “Εις Αρχάριον Ρασοφορούντα” στην Αρναία

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης που περικοσμεί το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού στην Αρναία, την Κυριακή, 6η Δεκεμβρίου 2020 στις 6 το απόγευμα, ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας ο θαυματουργός και αφού εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από Ιερείς, τέλεσε την Ακολουθία της Κουράς “Εις Αρχάριον Ρασοφορούντα” του πνευματικού του τέκνου κ. Χρήστου Χάιτα και επέδωσε σ’ αυτόν το όνομα Αμφιλόχιος προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Αμφιλοχίου του Νέου του εν Πάτμω ασκήσαντος.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Ο Μοναχός πλέον Αμφιλόχιος, εγαλουχήθη πνευματικώς κατ’ αρχάς από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά και σήμερα είναι πνευματικό τέκνο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίου. Είναι γένημα και θρέμμα της Χαλκιδικής, καταγόμενος από το Νεοχώριο του Δήμου Αριστοτέλη, τη δε 20η μηνός Δεκεμβρίου, θα λάβει τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης από τον Σεβασμιώτατο, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Από σήμερα είναι Μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας που ξαναζωντάνεψε ο δραστήριος Ηγούμενός της Παν. Αρχιμ. π. Παίσιος Σουλτανικάς.

Προσφωνώντας τον νέο Μοναχό ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι στο βιβλίο της Γενέσεως βλέπουμε τον ίδιο τον Θεό να προειδοποιεί τα πρώτα πλάσματά Του για τον “καλό” και “πονηρό” τρόπο πραγματώσεως της ζωής και μάλιστα να τους διευκρινίζει τις τραγικές επιπτώσεις τυχόν λανθασμένης επιλογής τους ( Γεν. β΄ 16-17 ). Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στους πρωτόπλαστους ανθρώπους. Ο “καλός” τρόπος πραγματώσεως της ζωής είναι ο Αγιοτριαδικός τρόπος της αγάπης και κοινωνίας, της μεθέξεως δηλαδή του Θεού, είναι ο τρόπος και ο δρόμος της αγιότητας. Ειναι η ζωή με Θεό! Ο “πονηρός” τρόπος προβάλλει ως εφικτή την δυνατότητα της αυτοζωής, τη δυνατότητα να εμπεριέχει το κτιστό δημιούργημα και την αιτία και τον σκοπό του, να φτάνη μ’ άλλα λόγια από μόνο του στην ισοθεία και αυτοθέωση. Πρόκειται για την αυθεραισία η την αυθάδεια της ομοιώσεως με τον Θεό χωρίς τον Θεό. Είναι ένας πειρασμός που γοητεύει δυστυχώς τον άνθρωπο, ο οποίος αρέσκεται να αυτοανακηρύσεται Θεός και για τον οποίο τα πάντα επιτρέπονται. Μα αυτό, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι μια ψεύτική – ανόητη επιδίωξη που εκδέχεται ως ζωή την άρνηση της Ζωής κι οδηγεί τελεσίδικα στον θάνατο. Είναι η χωρίς Θεό ζωή.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Τούτο το ψέμα εκμεταλλεύεται ο διάβολος που είναι προσωπική πνευματική ύπαρξη, όμοια με τους Αγγέλους του Θεού, επαναστατημένη όμως, απόκλεισμένη απ’ τη ζωή και αυτοκαταδικασμένη να διαιωνίζει τον θάνατο, τον οποίο αυτός ελεύθερα επέλεξε.

“Παιδί μου Αμφιλόχιε, σου φορέσαμε την περικεφαλαία του Πνεύματος και σε οπλίσαμε με τον Σταυρό για να αντιμετωπίζεις τις επιθέσεις του διαβόλου με την αγγελική σου ζωή! Δεν χάνει ο διάβολος την ευκαιρία, παιδί μου, ξέρει καλά τη δουλειά του ως θεοκτόνος και θεομάχος! Εσένα θα εξαιρέση; Γι’ αυτό και σε περιβάλαμε με την αγγελική ζωή και χάρη. Για να αντέχης τις επιθέσεις του πονηρού. Πρόσεχε λοιπόν! Ο Όσιος Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω υπήρξε φίλος του Θεού και πνευματικό τέκνο του Αγίου Νεκταρίου. Και συ, παιδί μου, γίνε φίλος του Θεού και φίλος του Αγίου Αμφιλοχίου, που τον ακούω απόψε να σου λέη· “…εν γαρ Χριστώ Ιησού διά του ευαγγελίου εγώ σε εγέννησα”! Δηλαδή, “…με τη χάρη που μου έδωσε η κοινωνία και η σχέση μου με τον Χριστό, μέσω του Ευαγγελίου, εγώ σε εγέννησα” (Α΄Κορ. δ΄15). Είθε παιδί μου!»

Δείτε φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων