11/09/2020 11/09/2020 Πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου, στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, η πρώτη για φέτος Ιερατική Σύναξη της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως, με μεγάλη επιτυχία.   Ανταποκρινόμενοι στη φωνή της Εκκλησίας και σεβόμενοι την Ιερατική τους ιδιότητα, που έχει ανάγκη ανακαινίσεως από τη Χάρη του...
11 Σεπτεμβρίου, 2020 - 19:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2020 - 19:49

Ο π. Μύρων ο Σιμωνοπετρίτης στον Άγιο Στέφανο Αρναίας

Διαδώστε:
Ο π. Μύρων ο Σιμωνοπετρίτης στον Άγιο Στέφανο Αρναίας

Πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου, στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίαςη πρώτη για φέτος Ιερατική Σύναξη της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως, με μεγάλη επιτυχία.

 

Ανταποκρινόμενοι στη φωνή της Εκκλησίας και σεβόμενοι την Ιερατική τους ιδιότητα, που έχει ανάγκη ανακαινίσεως από τη Χάρη του Αγιοτριαδικού Θεού καθ’όλη τη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου, προσήλθαν άπαντες οι Κληρικοί.

Οι εργασίες της Συνάξεως εκκίνησαν με τον απαραίτητο Αγιασμό επί τη εισόδω στο Νέο Εκκλησιαστικό Έτος και την αρχή της Ινδίκτου. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους αγίους Πατέρες και κυρίως τον προσκληθέντα εκλεκτό αγιορείτη εισηγητή της Συνάξεως Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού ανεφέρθη εν συνεχεία στο Νέο Εκκλησιαστικό Έτος και ζήτησε την εγρήγορση των Κληρικών της Μητροπόλεώς του και την πνευματική τους αμέριστη συμβολή τόσο στα πνευματικά, όσο και στα διοικητικά θέματα που αναφύονται στις τοπικές Ενορίες. Κατέγραψε τους όρους της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως, του οποίου αρωγός φέτος έρχεται η σεβασμία Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ο άγιος Καθηγούμενός της κ.κ. Εφραίμ. Λόγος έγινε για την τακτοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ιερών Ναών και Μονών με την ένταξη στο Κτηματολόγιο και φυσικά ο Επίσκοπος ζήτησε από τους Κληρικούς να τηρούν με ευλάβεια και να τελούν τις καθημερινές Ιερές Ακολουθίες στους Ναούς, ως και την υποδειγματική έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων απασών των βαθμίδων και των κηρυγμάτων άπαξ της Εβδομάδος στα κατ’ Ενορίαν Πνευματικά Κέντρα.

Μετά ταύτα κάλεσε τον Ομιλητή να λάβη τον λόγο, αφού προηγουμένως τον παρουσίασε στην εκλεκτή ομήγυρη, ζητώντας από τον π. Μύρωνα να μεταφέρη στην αγιώνυμο Ιερά Κοινότητα και την ουρανοσκέπαστο Ιερά Μονή του, το καστρομονάστηρο της Σιμωνόπετρας τον σεβασμό και την τιμή ολάκερης της Ιεράς Μητροπόλεως και του ιδίου, για το ύψιστο ασκητικό, πνευματικό και εθνικό έργο που υφαίνεται στο Άγιον Όρος. Ακολούθησε η εισήγηση του π. Μύρωνος.

Ήταν μια καταπληκτική, πρακτικότατη, βαθειά θεολογική, απλούστατη σε διατύπωση, γεμάτη αγάπη και σεβασμό προς την Ιερωσύνη και επιστήριγμα προς τον αγωνιζόμενο Κληρικό εισήγηση. Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος την παρακολούθησε και δήλωσε καταγοητευμένος από τις θέσεις του εμπειροτάτου πνευματικού πατέρα και αγιορείτη διακεκριμένου αγίου Ιερομονάχου.

Καταρχήν ο Ομιλητής ανεφέρθη στην Ιερωσύνη ως αγιοπνευματική Χάρη και Δωρεά και μίλησε για τον Λειτουργό της Χάριτος αντλώντας επιχειρήματα από την αγιορείτικη χριστοπόθητη εμπειρία και κοινωνία του με αγίους σύγχρονους Πατέρες που ο λαός μας ιδιαιτέρως ευλαβείται. Έκανε αναφορά στους Αγίους: Παΐσιο, Πορφύριο, Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, ως και σε λαμπρούς πνευματικούς του πατέρες, όπως τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κερκύρας Πολύκαρπο, Εφραίμ τον Αριζόνας, Αιμιλιανό τον Σιμωνοπερίτη και τετιμημένο Γέροντά του κ.α.

Καταγράφουμε δύο-τρία σημεία από την εισήγησή του, που ολόκληρη την παραθέτουμε και σε VIDEO κατωτέρω.

«Θα ήθελα επίσης, αδελφοί μου αγαπημένοι, να πω δυο λόγια για την κάθε πρεσβυτέρα και για τα παιδιά σας.

Μάθετε να τους ακούτε. Όλοι μας θέλουμε κάποιον να μας ακούει. Οι Πνευματικοί, θα το διαπιστώνετε στο Εξομολογητήριο. Εκεί έχετε υπομονή, ανοχή, αγάπη για τον καθένα που έρχεται. Όταν όμως πάτε στο σπίτι τότε θυμόσαστε ότι είστε κουρασμένοι και δεν έχετε ούτε χρόνο, ούτε διάθεση, ούτε υπομονή, ούτε ανοχή…και δεν θα πω ούτε αγάπη, αλλά έχετε ανενέργητη αγάπη και έτσι δεν ακούτε ούτε την πρεσβυτέρα ούτε τα παιδιά και, μάλιστα, έχετε την απαίτηση να κάνουν ησυχία για να ξεκουραστείτε. Η κουρασή σας είναι αληθινή, αλλά η υπέρβασή σας είναι θυσιαστική και όπως είπαμε η θυσία φέρνει ειρήνη και χαρά.»

Πρέπει να ενθυμούμεθα πάντοτε:

Στο σπίτι είμαστε πρώτα σύζυγοι και μετά γονείς.

Στον Ναό είμαστε “λειτουργοί”.

Στο χωριό είμαστε “ποιμένες”.

Στη Μητρόπολη “διάκονοι” Χριστού αναφερόμενοι στον Επίσκοπό μας.

Όταν μπερδεύουμε τους ρόλους στους χώρους μας τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σωστά».

Άλλο ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

«Κάποτε που ήρθε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας κυρός Πολύκαρπος εις το Άγιον Όρος μας έλεγε πως, όταν υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος στα Τρίκαλα, το απόγευμα έβγαινε με τον Δεσπότη μας, τον αείμνηστο Διονύσιο, έναν απογευματινό περίπατο για να ξεκουραστούν από τον φόρτο των εργασιών εις το γραφείο. Έπαιρναν τον οδηγό και προχωρούσαν. Μέσα στη φύση κάποιος ξεκουράζεται καλύτερα, αλλά και νοιώθει την παρουσία του Θεού εναργέστερα. Περνούσαν έξω από τα χωριά της Επαρχίας των ώρα Εσπερινού. “Δεν πάμε να δούμε τι κάνει ο παπάς του χωριού;” Έλεγε ο Δεσπότης. “Κάνει Εσπερινό;” Πήγαιναν κι αν μεν έκανε Εσπερινό συνέχιζαν μαζί, αν όχι, κτυπούσαν την καμπάνα κι άρχιζαν τον Εσπερινό! Καταλαβαίνετε πως ένοιωθε ο παπάς όταν πήγαινε στον Ναό κι έβλεπε τον Δεσπότη του και τον Πρωτοσύγκελλο να διαβάζουν τον Εσπερινό…»!

Και μια τρίτη απόστροφή του π. Μύρωνος:

«Ο άγιος γέροντας Παΐσιος έλεγε «ο ιερεύς δεν μπορεί ποτέ να κλείσει την πόρτα του. Έχει μεγάλη ευθύνη. Ο ένας είναι απελπισμένος, ο άλλος άρρωστος και έχει ανάγκη, ο άλλος ψυχορραγεί. Πρέπει άλλους να τους δεχθεί, άλλους να τους επισκεφθεί. Δεν μπορεί να αρνηθεί ο Ιερεύς. Κινδυνεύουν ψυχές· πρέπει να τις βοηθήσει. Αν δεν τις βοηθήσει και τις πάρει ο Θεός ατακτοποίητες, ποιος θα έχει την ευθύνη; Δεν την έχει ο Ιερεύς

Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος και συζήτηση του εισηγητού με τον Επίσκοπο και τους Κληρικούς, προσφέρθηκε κέρασμα στους συνέδρους και έφυγαν οι πάντες αναπαυμένοι και πρωτίστως ο Δεσπότης μας!

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων