18/06/2021 18/06/2021 Με μεγάλη τη συμμετοχή του Λαού στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Σταυρού, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 στις 7:30 το απόγευμα και με την παρουσία των Αρχών πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο επίσημος εορτασμός της Μάχης της Ρεντίνας που έλαβε χώρα τη 15 Ιουνίου 1821 στα “Μακεδονικά μας Τέμπη”. Προηγήθηκε, βέβαια, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η αποκάλυψη του Μνημείου της...
18 Ιουνίου, 2021 - 9:11
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2021 - 9:21

Τίμησαν τη Μάχη της Ρεντίνας στη Μητρόπολη Ιερισσού

Διαδώστε:
Τίμησαν τη Μάχη της Ρεντίνας στη Μητρόπολη Ιερισσού

Με μεγάλη τη συμμετοχή του Λαού στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Σταυρού, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 στις 7:30 το απόγευμα και με την παρουσία των Αρχών πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο επίσημος εορτασμός της Μάχης της Ρεντίνας που έλαβε χώρα τη 15 Ιουνίου 1821 στα “Μακεδονικά μας Τέμπη”. Προηγήθηκε, βέβαια, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η αποκάλυψη του Μνημείου της Μάχης, η Επιμνημόσυνη Δέηση και η τιμή των Πρωταγωνιστών της Μάχης στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας Μοδίου την Κυριακή 13 Ιουνίου τ.ε..

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, οι Αντιδημάρχοι Θεόδωρος Ιορδανίδης, Χρήστος Σαββόπουλος, Νικόλαος Πανταζίδης και Αθανάσιος Κυριάκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης Κυριακή Τσουραλάκη, ο Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Πάππας, ο Πρόεδρος Ο.Π.Α.Π  Δημήτριος Πασσιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Σταυρού Θεμιστοκλής Χαραλαμπίδης κ.α.

Οι όλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις εκκίνησαν με προσφώνηση του Προέδρου του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης κ. Δημητρίου Πασσιά, του Δημάρχου Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασιλείου Πάππα.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Επηκολούθησαν τρεις εκλεκτές εισηγήσεις. Από τον άγιο Μαρωνείας με θέμα: « Η συμβολή του Μητροπολίτου Μαρωνείας Κωνσταντίου στον Εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Από τη Θράκη στη Χαλκιδική». Από την κα Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: «Η συμβολή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στην Επανάσταση του 1821». Και από την κα Στέλλα Κοντοπούλου Νηπιαγωγό, Αντιπρόεδρο Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης, με θέμα : «Τα χωριά του Δήμου Βόλβης στα χρόνια της Επανάστασης του 1821».

Η παρουσίαση από τους εισηγητές των θεμάτων τους υπήρξε άρτια και επιστημονικώς κατοχυρωμένη, πράγμα που ικανοποίησε και ενθουσίασε το ακροατήριο.

Επακολούθησε μουσική εκδήλωση με ποιήματα και παραδοσιακά Εθνικά τραγούδια που στο διάβα δύο αιώνων ο Λαός μας έπλεξε για τους πρωταγωνιστές της Μάχης της Ρεντίνας και ιδίως για τον λεοντόψυχο Μητροπολίτη Μαρωνείας κυρό Κωνστάντιο που ήταν ο επικεφαλής της Μάχης και τραυματίστηκε σ’ αυτήν, υποκύπτοντας μετά από λίγους μήνες στα τραύματά του στο Άγιο Όρος και το παλληκάρι της Μακεδονίας και Πρωτοστάτη του Ξεσηκωμού αοίδημο Εμμανουήλ Παππά.

Η πρωτοβουλία για τους εορτασμούς του Δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη εστέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων