21/01/2022 21/01/2022 Τι είναι το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και ποιοι οι στόχοι του Το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, αναφέρεται στη δημιουργία μιας δομής που στοχεύει να συγκεντρώσει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της πόλης αλλά και των ευρύτερων περιοχών της Ηπείρου κάτω από την ίδια εκπαιδευτική στέγη. Παρέχει ευκαιρίες για συστηματική μελέτη...
21 Ιανουαρίου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2022 - 21:23

Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble υπό την αιγίδα της Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων

Διαδώστε:
Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble υπό την αιγίδα της Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων

Τι είναι το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και ποιοι οι στόχοι του

Το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, αναφέρεται στη δημιουργία μιας δομής που στοχεύει να συγκεντρώσει τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της πόλης αλλά και των ευρύτερων περιοχών της Ηπείρου κάτω από την ίδια εκπαιδευτική στέγη. Παρέχει ευκαιρίες για συστηματική μελέτη της μουσικής της Ηπείρου, σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς/καθηγητές του εξωτερικού και εσωτερικού, αλλά και τη δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφίας για περαιτέρω σπουδές σε καλοκαιρινό πρόγραμμα του Berklee College of Music της Βοστώνης. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μουσικο-εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά το ανθρώπινο δυναμικό της νέας γενιάς που ασχολείται σε βάθος με την παραδοσιακή μας μουσική, να αξιοποιήσει την κλίση των νεαρών μουσικών προσφέροντας νέα ερεθίσματα και κίνητρα για περαιτέρω σπουδές, να δημιουργήσει ένα δημιουργικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης με καθηγητές του εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και πλατφόρμες όπου η δουλειά του ensemble θα παρουσιάζεται συνολικά με τη μορφή συναυλιών στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

 

 

Τρόπος λειτουργίας του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble, το οποίο θα δεχτεί μονάχα 15 μέλη κατόπιν ακροάσεων, διαρκεί δέκα μήνες αρχίζοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 και βασίζεται σε εβδομαδιαίες ομαδικές τάξεις συνόλων αλλά και ατομικά μαθήματα. Εκεί εφαρμόζεται το curriculum, το ρεπερτόριο και η ύλη κάθε χρονιάς, την οποία οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν ομαδικά στα πλαίσια της τάξης αλλά και να προετοιμάσουν ατομικά έξω από αυτήν. Το πρόγραμμα στοχεύει να εμβαθύνει στις διάφορες στιλιστικές προσεγγίσεις και μουσικά ιδιώματα που υπάρχουν στην Ήπειρο όπως και τις συνδέσεις τους με μουσικά χρώματα και παραδόσεις άλλων περιοχών. Καλωσορίζει μουσικούς σε διάφορα μουσικά όργανα όπως το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, η κιθάρα, το σαντούρι και η φωνή, οι οποίοι/ες έπειτα από συνέντευξη και audition θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα του συνόλου διαρκούν δύο ώρες την εβδομάδα και την επιμέλεια/διδασκαλία τους την έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Βασίλης Κώστας. Δύο ακόμη καθηγητές στο κλαρίνο και το λαούτο, ο Θανάσης Βόλλας και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου, πλαισιώσουν την εκπαιδευτική ομάδα του συνόλου συμμετέχoντας στη διδασκαλία του ensemble, συμβάλλοντας στην ατομική προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά τα συνοδευτικά αλλά και τα σολιστικά όργανα αντίστοιχα, όπως και βοηθώντας στις τελικές παρουσιάσεις των συναυλιών αλλά και των ατομικών projects όλων των συμμετεχόντων.

 

Σύνδεση με το εξωτερικό

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ηπειρωτικού Ensemble δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες/ουσες του να γνωρίσουν διακεκριμένους καθηγητές από διάφορα μουσικά κολλέγια της Αμερικής μέσω διαδικτυακών masterclasses, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε εκείνους/ες και να συζητήσουν για κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη μουσική τους πρόοδο. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση με καταξιωμένους μουσικούς του εξωτερικού που στοχεύει να δώσει νέα ερεθίσματα, επιρροές και κυρίως δυνατά κίνητρα στα μέλη του ensemble, των οποίων η μουσική αλλά και σκληρή δουλειά μπορεί να εκτιμηθεί από διεθνείς καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς.

 

Τελικές παρουσιάσεις των σπουδαστών

Το αποτέλεσμα και οι καρποί της δουλειάς των συμμετεχόντων στο Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και του ίδιου του προγράμματος θα παρουσιάζεται σε μία ιδιαίτερη συναυλία στο κοινό της πόλης των Ιωάννινων στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Ολόκληρο το μουσικό σχήμα μπορεί να ταξιδεύει και εκτός Ηπείρου για συναυλίες σε άλλες Μητροπόλεις και κοινότητες. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν επίσημες παρουσιάσεις των τελικών εργασιών όλων των συμμετεχόντων τις οποίες θα δουλεύουν και θα βελτιώνουν μέσα στη χρονιά με τους αντίστοιχους υπεύθυνους καθηγητές. Το κάθε μέλος θα επιλέγει τη θεματική του την οποία θα υποστηρίζει με ηχογραφήσεις και βίντεο που θα παρουσιάζονται όχι μόνο στους υπόλοιπους συμμετέχοντες/ουσες του προγράμματος αλλά και το ευρύτερο κοινό της πόλης.

 

Υποτροφίες

Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς θα απονέμεται μία υποτροφία σε ένα μέλος του προγράμματος που θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να συνεχίζει περαιτέρω τις μουσικές σπουδές του σε ένα από τα καλοκαιρινά προγράμματα του Berklee College of Music της Βοστώνης. Η απόφαση της υποτροφίας θα λαμβάνει υπόψη τη συνολική πορεία και εικόνα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, την αφοσίωση τους στους στόχους του προγράμματος αλλά και τα κίνητρα τους για την πραγματοποίηση περαιτέρω μουσικών σπουδών στο εξωτερικό.

 

Ακροάσεις-Auditions

Οι ακροάσεις-auditions όπως και οι συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και Κυριακή στις 28 και 29 Μαΐου ώστε να επιλεχθούν τα 15 μέλη που θα απαρτίζουν το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble από τη νέα χρονιά. Τι θα περιλαμβάνουν οι ακροάσεις και τι χρειάζεται να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες:

  • Ρεπερτόριο για φωνή: Ξενιτεμένο μου πουλί, Απάνω στην Τριανταφυλλιά και ένα κομμάτι επιλογής.
  • Ρεπερτόριο για μουσικά όργανα: Δριμινίτσα, Σέλφω και ένα κομμάτι επιλογής.
  • Στα πλαίσια της ακρόασης οι υποψήφιοι/ες θα εξεταστούν ακόμη σε ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις.
  • Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα μπορούν να συνοδέψουν τους υποψήφιους/ες κατά τη διάρκεια των ακροάσεων.
  • Η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για τους υποψήφιους/ες να συζητήσουν με τους υπεύθυνους καθηγητές σχετικά με τους στόχους τους μέσα από το πρόγραμμα αλλά και τους λόγους που διάλεξαν αυτή τη μουσικο-εκπαιδευτική οδό για να τους πετύχουν.

 

Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble Βασίλη Κώστα στο email [email protected] για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ερχόμενες ακροάσεις-auditions.

 

Σύντομα βιογραφικά των Υπεύθυνων Καθηγητών του Προγράμματος

O Βασίλης Κώστας με καταγωγή από τα Ιωάννινα είναι διεθνής λαουτίστας, συνθέτης και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee College of Music των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και τη διεθνή σκηνή της τζαζ έχοντας εμφανίσεις σε κορυφαία φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο όπως το Panama Jazz Festival, Montreal Jazz Festival και Carnegie Hall. Αφετηρία του είναι η μακρόχρονη μαθητεία του δίπλα σε σπουδαίους λαϊκούς δεξιοτέχνες, με κυριότερο τον Πετρολούκα Χαλκιά με τον οποίο περιοδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό με βάση το πρόσφατο project τους “Η Ψυχή της Ηπείρου”. Το 2020 έλαβε το βραβείο “Artist Fellowship in the Traditional Arts” από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης όπως και το “Forty Under 40 Award” από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης με βάση τις προσπάθειες του για την παρουσίαση της Ηπειρώτικης μουσικής σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Αμερική.

 

Ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1987. Μετά τη φοίτησή του στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, σπούδασε Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και κατόπιν Ερμηνεία και Εκτέλεση Παραδοσιακών Οργάνων στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μαθήτευσε στο κλαρίνο κοντά στον Μανό Αχαλινωτόπουλο. Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς, ερμηνευτές και εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Ελένη Καραΐνδρου, Σωκράτη Σινόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα κ.α. Από το 2019 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεχίζοντας μαζί με το καλλιτεχνικό έργο, την έρευνα πάνω στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο.

 

O Θανάσης Βόλλας ζει στα Ιωάννινα. Στην ηλικία των 8 ετών άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι. Δάσκαλός του για πολλά χρόνια ήταν ο Χρήστος Καλαμπόκης. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο ήρθε σε επαφή με το λαούτο. Στην πορεία συνέχισε τις σπουδές του στο παραδοσιακό όργανο με τον Χρήστο Ζώτο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες την εμφάνιση στο Berklee College of Music στην Βοστώνη και στο κορυφαίο φεστιβάλ τέχνης της Doocumenta14 στο Kassel της Γερμανίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων